L’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni aprova la instal·lació de càmeres de videovigilància en més d’un centenar de localitzacions

L’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni ha signat el contracte de “Transferència de dades de la via pública i dels edificis municipals pel seu control i tractament” amb l’empresa catalana ALUVISA, empresa especialitzada en projectes d’aquest tipus amb nombroses referencies d’èxit arreu d’Espanya i a també a nivell internacional. El contracte te un valor total de 1.472.341,83 € i es desenvoluparà durant un període de 10 anys.

Aquest contracte inclou el desplegament pel terme municipal de Calonge i Sant Antoni d’una xarxa de càmeres d’última tecnologia dotades d’intel·ligència artificial amb capacitat de llegir les matrícules dels vehicles que hi circulen i a l’hora proporciona dades fonamentals per l’anàlisi de la mobilitat al municipi. Aquesta informació serà enregistrada i tractada per una plataforma smart que permetrà també gestionar de manera centralitzada les instal·lacions semafòriques existents i proporcionarà eines pel tractament de les dades obtingudes. Aquest desplegament tecnològic es complementa amb l’explotació i manteniment durant els propers deu anys, de manera que queda garantit el funcionament operatiu durant aquest temps. La instal·lació d’aquestes càmeres serà una eina fonamental per prendre decisions adients per la regulació del trànsit en el futur i millorar la seguretat pública en general. Aquet desplegament de càmeres també permetrà controlar les vies amb accessos restringits i vigilar els punts de recollida d'escombraries conflictives.

La empresa encarregada de prestar el servei, ALUVISA, es una empresa líder en aquests tipus de projectes i disposa de l’experiència necessària per que aquesta iniciativa municipal esdevingui un èxit, aportant valor afegit a la gestió que actualment es desenvolupa per millorar les condicions de seguretat i mobilitat al municipi. Entre els projectes recents d’aquesta empresa catalana hi ha la implantació de les zones de baixes emissions a Barcelona que controla i sanciona l’entrada a la ciutat dels vehicles mes contaminants per complir amb els nivells de qualitat de l’aire definits per la Unió Europea, la implantació d’un sistema de control d’accessos mitjançant càmeres de intel·ligència artificial a Sevilla i altres ciutats espanyoles, o la sensorització  mitjançant càmeres de lectura de matrícules de tota la regió de Malopolska a Polònia, projecte amb moltes similituds amb el de Calonge i Sant Antoni i amb el que les autoritats d’aquest país controlen el trànsit que circula per la seva xarxa viaria.

El tinent d'alcalde Popular i responsable de Seguretat Ciutadana de l’Ajuntament de Calonge i Sant Antoni, Alberto Mas, ha explicat que s'ha optat per un tipus de contracte pioner a l'administració pública espanyola: en lloc de comprar, instal·lar i mantenir una sèrie d'equips per obtenir i tractar les dades requerides de la via pública s´ha contractat una empresa que s'encarregui de la inversió i manteniment i que proporcioni les dades ja processades. Alberto Mas ha explicat que "amb això aconseguim optimitzar l'ús dels diners públics i garantir-nos durant tota la durada del contracte, disposar de dades definides com a essencials per augmentar el grau de seguretat del que gaudeixen els nostres veïns i visitants. L'ajuntament abonarà mensualment el cost del servei només si és plenament funcional, de manera que podrem desentendre'ns del manteniment d'equips i destinar els nostres mitjans humans i materials a fer els treballs que per motius de seguretat són indelegables."

El regidor popular també ha afegit que "pel que fa concretament a seguretat ciutadana, esperem, per similitud amb els fets en municipis que han apostat per aquest model, que s'augmenti en un 35% el percentatge de resolució de casos (que se suma al que ja tenim actualment). El sistema es convertirà en una eina de seguretat preventiva amb la qual cosa venir a delinquir a Calonge no serà una bona opció per als amics de l'aliè. A aquesta eina de prevenció se li ha de sumar una funció coneguda com a llista negra o llista blanca. La llista negra es fa servir per localitzar (amb un índex d'encert del 98%) una matrícula que pugui estar buscada (robatori o precinte judicial o administratiu). I la llista blanca ens permet que en cas de produir-se un fet delictiu, es pugui fer un filtratge de tots els vehicles que han estat detectats per la zona (a causa de la gran extensió del nostre municipi, els principals delictes s'executen amb un vehicle) i fins i tot es podran detectar rutes delinqüencials. Sense deixar al marge que es podran relacionar fets amb la presència d'un vehicle als diferents escenaris. I tota aquesta obtenció de dades de les vies públiques es farà amb un respecte absolut al dret a la protecció de dades i a la legislació en vigor pel que fa a la instal·lació de càmeres en espais públics."

La implementació d’aquest nou servei ha de permetre també dotar d'intel·ligència artificial els semàfors del municipi perquè adaptin la seva rutina de vermell – verd a la realitat del trànsit, evitant parades innecessàries i agilitzant la circulació de vehicles.

També en relació amb les millores de la circulació al municipi es podran extreure dades de pas i tipologia de vehicles que transiten, dades que permetran racionalitzar el pla viari.

Respecte a la instal·lació de càmeres als punts de recollides d'escombraries, el sistema permetrà un major control, amb l’objectiu de reduir les conductes incíviques, podent arribar a sancionar a les persones que actuïn contra de les ordenances municipals.
A les zones on durant certs períodes de l'any es prohibeix la circulació de vehicles es modernitza l'obtenció de dades dels vehicles que infringeixin la prohibició. En quant a la videovigilància d'edificis municipals, se centralitzarà l'obtenció i el tractament de les dades així com la seva integració en els protocols d'actuació actuals en cas que es detecti alguna d'incidència.

Alberto Mas també ha explicat que totes les dades obtingudes es posaran a disposició de tots els cossos i forces de seguretat de l'Estat de manera transparent i automàtica amb la qual cosa es manté el tracte de cooperació i col·laboració que hi ha hagut fins ara.
 


 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top