L'Ajuntament de Cornellà de Llobregat ha iniciat una campanya informativa sobre la implantació de l'ADN caní. Una iniciativa recollida a l'Ordenança Municipal de Convivència Ciutadana i que és obligatòria per poder incloure'ls al cens municipal d'animals de companyia.
L'objectiu d'aquesta mesura és doble: per una banda, preservar el benestar de l'animal i reduir el maltractament i la taxa d'abandonaments i, per altra banda, contribuir a solucionar problemes de salubritat, neteja urbana, benestar i convivència ciutadana.
Un grup de dotze educadors cívics informarà als espais públics sobre la campanya (amb tríptics informatius i regal de porta-bossetes per recollir els excrements), explicant la obligatorietat de tenir els gossos registrats al cens caní municipal tant amb microxip homologat com amb patró d’ADN.
Paral·lelament, el consistori enviarà una carta informativa als propietaris de gossos que estiguin correctament registrats al cens municipal fins a l’1 de desembre de 2021, on s’inclourà un val per poder fer la prova d'ADN de manera gratuïta fins al 31 de març de 2022.
El registre d’empremta es farà mitjançat una prova de saliva indolora a una de les clíniques veterinàries adscrites a la campanya.
Protegir els animals i evitar comportaments incívics
El problema de les deposicions dels gossos és una queixa constant per part de la ciutadania i és una de les infraccions relacionades amb el civisme que provoca més sancions per part de la Guàrdia Urbana (302, entre el gener i l'octubre del 2021). Segons s’especifica en la Ordenança Municipal de Convivència les sancions per no complir amb la normativa vigent poden arribar als 1.500 euros.
A banda del dany estètic, aquest fet suposa també un risc per a la higiene, especialment quan els excrements són abandonats en parcs públics, pistes esportives o en d’altres espais freqüentats per infants. Amb la identificació directa mitjançant l’ADN, l’Ajuntament espera poder erradicar una pràctica minoritària però que perjudica la imatge i la convivència a la ciutat.