L'Ajuntament de Girona impulsa una campanya intensiva de control del cranc roig americà a les hortes de Santa Eugènia

L’Ajuntament de Girona està duent a terme una campanya intensiva de control poblacional del cranc roig americà (Procambarus clarkii) a les hortes de Santa Eugènia, una espècie exòtica invasora. Fins al moment s’han enretirat més de 1500 exemplars adults i subadults d’aquest crustaci, sobretot als recs principals i a les llacunes, mitjançant captures persistents amb diverses tècniques com la pesca elèctrica o diversos models de trampes.
La problemàtica associada a aquesta espècie al sector de les hortes de Santa Eugènia se centra sobretot en la seva afectació a la xarxa de recs, i indirectament a algunes parcel•les cultivades i fins i tot en alguns camins. En alguns trams concrets de certs recs s’han registrat pèrdues d’aigua degut a les perforacions que aquesta espècie fa a les parets dels recs, que poden provocar algunes inundacions en petits sectors alguns d’ells cultivats. D’altra banda, la presència de l’espècie també està afectant al poblament d’amfibis autòctons que tenen un paper important i beneficiós per a l’agricultura gràcies a que són uns actius depredadors d’insectes i invertebrats que poden convertir-se en plagues o ser molestos.

A banda dels greus efectes que ha provocat la presència del cranc roig americà sobre el cranc de riu autòcton (Austropotamobius itallicus), actualment en perill d’extinció, la difusió i proliferació d’aquesta espècie exòtica ha comportat també notables efectes negatius sobre altres components de la nostra biodiversitat. El cranc roig americà és una espècie amb una gran tendència a remoure els sediments i a perforar galeries en fons tous. Això provoca l’eutrofització de les aigües, sobretot en sistemes d’escassa renovació.

Per aquests motius, el cranc roig americà s’ha incorporat a nombrosos llistats sobre les espècies exòtiques invasores més pernicioses, tant en àmbit local com internacional. A l’Estat espanyol aquesta espècie es troba inclosa al “Catálogo de especies exóticas invasoras”, establert pel Real Decreto 1628/2011, de 14 de novembre. Entre altres regulacions, aquest RD preveu que s’establiran les mesures necessàries per a la seva gestió, control i possible eradicació.


Treballs de monitoratge de l’espècie

L’Ajuntament de Girona va encarregar el 2012 un estudi inicial destinat a iniciar un monitoratge de la població de cranc roig americà de les hortes de Santa Eugènia. Enguany es repetiran aquests mostrejos per a conèixer-ne l’evolució. Malgrat que la lluita contra les espècies exòtiques invasores no és competència directa de les administracions locals, l’Ajuntament de Girona ha decidit actuar-hi al sector de les Hortes de Santa Eugènia.
Aquests estudis i captures pretenen conèixer el seu abast i nivell d’incidència, i assajar també mesures de control intensiu de l’espècie per a minimitzar les afectacions que actualment provoca. Aquestes tasques les està realitzant Sorelló, una empresa especialitzada en l’estudi i gestió de fauna aquàtica continental, amb àmplia experiència en la gestió d’espècies exòtiques invasores.


Sobre el cranc roig americà

El cranc roig americà (Procambarus clarkii) és un crustaci originari de Nord Amèrica. A Europa hi fou introduït a principis dels anys 70 del segle XX. És present al Gironès almenys des de mitjans del anys 80. Actualment, ja es pot considerar totalment establert a Girona, amb una presència estable a les hortes de Santa Eugènia, on ocupa tots els tipus de masses d’aigua (sèquia, recs i basses).


Font: Ajuntament de Girona
 
tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top