L’Ajuntament de Manresa consensua amb veïns i entitats la proposta de connexió del camí de la Font de Fans amb la Creu del Tort

L’Ajuntament de Manresa, els veïns del sector, el Centre d’Estudis del Bages i l’Associació de Veïns de les Escodines han presentat la proposta que ha de permetre connectar el parc del Cardener amb el Santa Clara, al barri de les Escodines.

La proposta pretén resoldre la connexió entre la creu del Tort i el camí de la Font de Fans, que arrenca a pocs metres del pont Vell i discorre pel costat del torrent del Tort. Actualment aquest camí acaba en un punt mort, sota una de les balmes de les Escodines.

La proposta pretén enllaçar aquest punt amb la font i la Creu del Tort, a través d’unes finques que són de titularitat privada. També es proposa la creació d’un mirador sobre l’anomenada Vall del Paradís.
La proposta que ha estat treballant l’Ajuntament afronta diversos objectius. Per una banda recuperar la connexió entre el camí de la font de Fans i la font i la Creu del Tort, per tal de connectar la part superior del barri de les Escodines amb el riu Cardener. Per altra banda permetrà crear un mirador privilegiat pel barri i el conjunt de la ciutat, que posi en valor les grans vistes que hi ha de la vall del Paradís i Montserrat des d’aquest indret. Unes vistes privilegiades de les quals ja gaudeixen els veïns de la banda sud dels carrers Sant Bartomeu i carrers Vell i Nou de Santa Clara, però que no fins ara no són accessibles a tota la ciutadania ja no hi havia cap espai públic que ho permeti. A més a més, aquest mirador connectarà també amb el carrer del Peix.

La connexió entre el punt superior i inferior de la balma es durà a terme a través d’una escala que salvarà els 15 metres de desnivell. Un element que replicarà l’escala que ja hi havia hagut des de principis del segle XX, quan es va construir la línia de Ferrocarrils. L’escala desembocarà, en el punt superior, en aquest espai públic-mirador i des d’aquí es generaran dos nous recorreguts, un cap a la font i la creu del Tort i un altre cap al carrer del Peix, que acabarà amb un altre mirador a una cota superior.

Es poden veure els detalls de la proposta en aquest document.

La proposta ha estat possible gràcies al preacord entre les propietats de les dues finques privades que tenen terrenys a la part superior de la balma. A través d’una nova ordenació de l’espai públic i privat, la proposta donarà resposta tant a la creació d’aquest nou espai públic com a la demanda de recuperació d’una superfície edificable preexistent.

A partir d’aquest consens sobre la proposta, l’Ajuntament iniciarà la redacció de la modificació puntual del POUM, per tal d’adaptar el planejament, pas previ a la redacció del projecte d’urbanització.

Antigament, la creu del Tort i el camí de la Font de Fans estaven connectats per un camí de rec que passava a través d’una finca privada. Però la canalització del tram superior del torrent del Tort per canalitzar les aigües pluvials l’any va eliminar aquesta connexió. Des d’aleshores, un col•lectiu de veïnes i veïns del barri han reivindicat la recuperació d’aquest camí. Una reivindicació a la qual, al llarg dels anys, s’han sumat diverses entitats de la ciutat.

Per part de l’Ajuntament, s’han treballat diverses propostes des de l’any 2008, cap de les quals havia tingut el consens necessari. La proposta que s’ha presentat arriba després del treball intens amb les propietats afectades, de diverses reunions amb l’associació de veïns i el Centre d’Estudis del Bages, i de quatre assemblees veïnals dutes a terme en els darrers mesos. D’aquesta manera, l’acord posa punt final a un conflicte que feia 18 anys que durava.

 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top