L’Ajuntament de Manresa rep 2,5 milions d’euros del ministeri de Turisme per impulsar actuacions en sostenibilitat i transició digital vinculades al Camí Ignasià

“Manresa, destinació del Camí Ignasià” és el títol del projecte al qual el ministeri de Turisme injectarà la quantitat de 2,5 milions d’euros, després que hagi estat un dels escollits en la convocatòria extraordinària 2021 dels Plans de Sostenibilitat Turística en Destinació.  El suport econòmic permetrà tirar endavant actuacions basades en la sostenibilitat i la preservació del paisatge, que alhora garanteixen un desenvolupament equilibrat de l’economia local i comarcal i l’ús eficient dels recursos i la innovació tecnològica.

El finançament del projecte, treballat a fons per l’Ajuntament de Manresa i l’equip de Fundació Turisme i Fires durant els darrers mesos, amb el suport de la Direcció General de Turisme de la Generalitat, servirà per donar un impuls molt rellevant i reforçar el paper de Manresa com a final del Camí Ignasià, aprofitant la projecció de la commemoració dels 500 anys de l’arribada d’Ignasi de Loiola a la ciutat, que se celebra el 2022.

Es tracta d’un fons al qual al conjunt de l’estat s’han destinat 615 milions d’euros i al qual s’havien presentat 506 projectes. Del pressupost total, 69,87 milions han anat a parar a Catalunya, on s’havien presentat 79 projectes. Manresa és un dels 19 projectes escollits d’aquests 79, i un dels només 4 seleccionats de la demarcació de Barcelona. El finançament prové dels fons europeus Next Generation, i el suport de Generalitat ha implicat una preselecció en l'àmbit català que ja va fer un cribratge important.

Aquest ajut se suma el que ja es va rebre fa unes setmanes pel projecte “Manresa, final del Camí Ignasià”, també presentat per l’Ajuntament amb la finalitat d’intervenir en la millora del patrimoni de la ciutat amb una aportació de 2,7 milions d’euros. Així doncs, Manresa haurà rebut en poques setmanes 5,2 milions d’euros per diverses actuacions vinculades a la millora i l promoció del patrimoni, cosa que indica que l’estratègia de posar en valor el Camí Ignasià ha estat altament positiva i, des de l’Estat, es veu com un dels grans atractius turístics que cal promoure i que tenen un major potencial de projecció internacional. Cal tenir en compte que la gran majoria dels 19 projectes catalans seleccionats són destinacions madures i consolidades, i que Manresa destaca clarament com a destí emergent.


2,5 milions per a quatre eixos estratègics

L’ajut permetrà portar a terme actuacions que s’han dividit en quatre eixos programàtics:


EIX 1: Transició verda i sostenible

Contempla actuacions per renaturalitzar l’entorn del riu Cardener en el tram final del Camí Ignasià a la seva arribada a Manresa i permetrà la creació de nous productes i experiències vinculades a la natura i sostenibilitat. Dins d’aquest àmbit es preveuen dues actuacions:

ACTUACIÓ 1: Renaturalització del riu Cardener i adequació del seu entorn pel final del Camí Ignasià

a) Renaturalització de la confluència de la riera de Rajadell amb el riu Cardener

L’objectiu general és conservar i millorar l’estat ecològic i biodiversitat del riu renaturalitzant el seu entorn, especialment a la zona de la desembocadura de la riera de Rajadell, ampliant i protegint la massa vegetal existent, eliminant espècies invasores i recuperant l’ús públic per orientar-lo a nous usos turístics i ciutadans. També es proposa potenciar la seva connexió amb l’Anella Verda a peu o en bicicleta per potenciar la mobilitat sostenible a la ciutat i municipis de l’entorn.
Actors implicats: Ajuntament de Manresa, Fundació Turisme i Fires de Manresa, Creu Roja, Fundació Aigües de Manresa-Junta de la Sèquia, Escola Agrària, L’ERA Espai de Recursos Agroecològics, Universitat Politècnica de Catalunya, Camp d’Aprenentatge del Bages...
El pressupost d’aquesta actuació és de 204.687 euros.

b) Adequació del riu Cardener a la façana sud de la ciutat

En aquest àmbit es projecta realitzar intervencions de millora de la biodiversitat, com ara la retirada de canyissars, plantació de vegetació de ribera i la urbanització del parc Josep Vidal, entre altres, amb l’objectiu d’ampliar l’espai turístic i posar en valor el triangle paisatgístic i patrimonial format pel Cardener i el seu entorn, la Cova de Sant Ignasi i la basílica de la Seu.

Actors implicats: Ajuntament de Manresa, Fundació Turisme i Fires de Manresa, Comissió de Patrimoni, Comissió Anella Verda de Manresa, Centre d’Estudis del Bages.

El pressupost d’aquesta actuació és de 502.813 euros.

ACTUACIÓ 2: Regulació dels accessos als espais naturals

L’objectiu és elaborar un reglament que reguli l’ús, els accessos i normatives a l’entorn natural de Manresa (Anella verda), així com a les principals rutes d’interès turístic de la comarca, que connecten amb el Camí Ignasià, per preservar i mantenir els ecosistemes de la zona.

El reglament inclouria regular els accessos en vehicle privat, establir horaris, determinar aforaments de cada ruta i implantar fórmules de gestió. L’Ajuntament de Manresa ja treballa amb el Consell Comarcal del Bages, la DO Pla de Bages i algunes empreses per al correcte manteniment i protecció dels ecosistemes autòctons, però cal tur a terme la regulació d’accessos i usos a aquests espais naturals.

Actors implicats: Ajuntament de Manresa, Consell Comarcal del Bages, DO Pla de Bages, centres excursionistes, empreses de guies de natura, cellers, productors locals.

El pressupost d’aquesta actuació (fase inicial del projecte) és de 15.000 euros.


EIX 2: Millora de l’eficiència energètica

ACTUACIÓ 3: Pla d’ecomobilitat turística comarcal

L’actuació consisteix en primer lloc en la contractació d’un estudi per redactar un pla d’ecomobilitat turística de la comarca del Bages, que inclouria una diagnosi del transport públic actual per arribar als principals recursos turístics i també de les rutes i senders aptes per bicicletes. Posteriorment, es proposarien actuacions per resoldre les mancances o problemàtiques detectades.

En una segona fase, prevista a partir del 2023, es preveu la posada en marxa d’un sistema de lloguer de bicicletes elèctriques des de diferents punts turístics de Manresa i comarca.

Actors implicats: Ajuntament de Manresa, Consell Comarcal del Bages, empresa de gestió del lloguer i els aparcaments de bicicletes, gestors dels recursos, equipaments i empreses del sector, DO Pla de Bages, Bages Impuls.

El pressupost d’aquesta actuació és de 540.000 euros.


EIX 3: Transició digital

ACTUACIÓ 4: Creació d’una Progressive Web App (PWA), audioguies i experiències de realitat augmentada (RA) i realitat virtual (RV)

En aquesta actuació es proposa la creació d’una Progressive Web App (PWA), que permeti el desenvolupament d’un sistema d’intel·ligència turística per monitoritzar els usos turístics a la ciutat, proporcionar experiències de realitat augmentada o realitat virtual als visitants, i realitzar ofertes i promocions conjuntament amb el comerç, la restauració, l’hosteleria i altres empreses locals.
Actors implicats: Ajuntament de Manresa, Fundació Turisme i Fires de Manresa, Eurecat.
El pressupost d’aquesta actuació és de 175.834 euros.

ACTUACIÓ 5: Desenvolupament d’un sistema d’intel·ligència turística

L’acció planteja desplegar un sistema d’informació de l’activitat turística basat en el Big Data, configura un sistema d’indicadors de mesura de l’activitat turística i de la sostenibilitat de l’activitat, per mesurar impactes econòmics, ambientals i socials. L’objectiu és millorar el coneixement sobre el visitant per poder desenvolupar millors campanyes de promoció i una major adaptació dels productes i experiències.

Actors implicats: Ajuntament de Manresa, Fundació Turisme i Fires de Manresa, Eurecat.
El pressupost d’aquesta actuació és de 42.500 euros.

ACTUACIÓ 6: Instal·lació d’una xarxa de sensors de soroll

Es tracta del desplegament de sensors de soroll per la ciutat, que enviïn dades a temps real a una plataforma de sensors per ser posteriorment analitzats a través de la PWA. Les dades serien visibles des de la plataforma de sensors de la Diputació de Barcelona i generarien alertes davant de nivells excessius.

Actors implicats: Ajuntament de Manresa, Diputació de Barcelona

El pressupost d’aquesta actuació és de 35.834 euros.


EIX 4: Competitivitat

ACTUACIÓ 7: Execució d’un Pla Integral d’Accessibilitat

L’actuació més destacada, pel seu abast, import i especial significació és el disseny i execució d’un Pla Integral d’Accessibilitat. L’objectiu és resoldre barreres d’accés i poder atendre qualsevol mena de diversitat funcional, sigui auditiva, visual, de mobilitat o intel·lectual.

El pla s’aplicarà a tots els recursos de la ciutat, incloent-hi itineraris i a tots els productes turístics: Centre d’Interpretació del carrer del Balç, Espai 1522,Torre Lluvià, Basílica de La Seu, Santuari de la Cova, Casa de l a Culla, Can Font, Parc de l’Agulla / Infosèquia, itineraris urbans i itineraris per l’Anella Verda.
Actors implicats: Ajuntament de Manresa, Fundació Turisme i Fires de Manresa, Fundació ONCE, entitats locals, CASMACs, Ampans, Basílica de la Seu, Santuari de La Cova de Sant Ignasi, Parc de la Sèquia.

El pressupost d’aquesta actuació és de 823.333 euros.

ACTUACIÓ 8: Creació d’una zona d’autocaravanes al Congost

L’actuació consisteix a crear una zona d’autocaravanes d’unes 60 places a la zona esportiva del Congost, amb tots els serveis necessaris per ser de primera categoria. Permetria incrementar l’oferta d’allotjament a la ciutat i satisfer la creixent demanda d’aquest tipus de turisme.

Actors implicats: Ajuntament de Manresa, Consell Comarcal del Bages, empresa Vanwoow.
El pressupost d’aquesta actuació és de 60.000 euros.

Contractació d’una secretaria tècnica de gestió del projecte

Dins d’aquest eix programàtic s’hi inclou també la contractació d’una secretaria tècnica per tal que supervisi l’execució dels projectes continguts al pla, amb un pressupost de 100.000 euros.

Més informació: http://premsa.manresa.cat/web/files/55a7d02c005a4c2dfe1a7e660307c13b.pdf


 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top