L’Ajuntament de Reus ha publicat aquest divendres, 9 de juny al perfil del contractant la licitació del contracte de subministrament i instal·lació per a l'execució del "projecte d’implantació d’una zona de baixes emissions i el sistema de mesurament i control del compliment d’objectius”, el document tècnic que defineix les actuacions, subministraments i inversions necessàries per a la implantació de la futura Zona de Baixes Emissions (ZBE) de Reus.
Amb el projecte, l’Ajuntament de Reus avança en el compliment de la Llei 7/2021, de 20 de maig, de canvi climàtic i transició energètica, de l’establiment de zones de baixes emissions, d’acord als plans de mobilitat urbana sostenible d’obligat compliment pels municipis de més de 50.000 habitants.
La implantació i desplegament del projecte compta amb finançament Next Generation de la Unió Europea, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, d’acord amb la convocatòria del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana; així com amb un dels ajuts als ens locals per a actuacions de disseny i implantació de zones de Baixes Emissions del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya.
Aquest projecte forma part del projecte global d’implantació de la ZBE, que en compliment del RD 1052/2022 pel qual es regulen les zones de baixes emissions, caldrà definir i establir d’acord amb l’Ordenança de Mobilitat Sostenible i altres instruments (incloses accions de participació ciutadana), i en coordinació amb l’ATM i altres municipis del Camp de Tarragona.
El projecte tècnic
El projecte correspon a la instal·lació dels elements físics i de les eines tecnològiques necessàries per a la implantació de la zona de baixes emissions. El contracte de subministrament i instal·lació surt a licitació pública amb un pressupost de 845.871,27 euros (IVA inclòs).
El projecte inclou:
• Control i monitorització dels diferents accessos a la zona de baixes emissions mitjançant càmeres lectores de matrícula i de visualització avançada amb analítica de dades que incorporen intel·ligència artificial.
• Senyalització mitjançant panells fixos, així com panells digitals informatius dinàmics interactius.
• Càmeres de seguiment de l’estat del trànsit en els principals accessos i rotondes d’entrada a la ciutat
• Canalització de telecomunicacions i xarxa de fibra òptica municipal per connectar tots els equipaments en alta velocitat i baixa latència.
• Una xarxa de sensors de qualitat d’aire i soroll connectats a través de 4G o d’una xarxa LoRaWan pròpia que es desplegarà per aquest projecte.
• Una plataforma de gestió per analitzar i fer un seguiment de les dades obtingudes de tots els equips en relació a la mobilitat i l’assoliment d’objectius de salut i mediambientals.
La licitació del projecte es fa en dos lots:
• Lot 1: Contempla el subministrament, instal·lació, execució i posada en servei de 19 càmeres lectores de matrícula distribuïts en 14 punts, 9 càmeres panoràmiques i 1 pantalla digital informativa d’informació interactiva en les principals rotondes de la ciutat. El projecte preveu 8,2km de fibra òptica per garantir la connectivitat dels dispositius. El lot també contempla la obra civil (uns 2,3km de canalització). També inclou tota la senyalització fixa necessària amb 120 senyals de zona de baixes emissions, 44 senyals d’informació de lectura matrícula i 36 senyals d’informació de gravació per videovigilància de trànsit.
• Lot 2: Contempla el subministrament, instal·lació, execució i posada en servei de 5 antenes i 1 network server per implantar una xarxa LoRaWAN, 10 estacions base per a la monitorització de la qualitat de l'aire, so i altres paràmetres ambientals, 2 estacions meteorològiques per mesurar els paràmetres meteorològics i 3 pantalles digitals informatives d’informació interactiva en les principals entrades de la ciutat.