L’Ajuntament de Sant Cugat impulsa un nou Pla per millorar el verd urbà i potenciar la qualitat ambiental i el benestar ciutadà

L’Ajuntament ha impulsat el Pla Director del Verd Urbà de Sant Cugat per tal de guiar les actuacions municipals en matèria de gestió i planificació de totes les zones verdes del municipi: parcs, jardins i arbrat.

L’alcaldessa, Mercè Conesa, i la tinenta d’alcalde d’Entorn Urbà, Mobilitat i Seguretat Ciutadana, Cristina Paraira, han presentat aquest Pla, que recull tota l’estratègia municipal per al període 2017-2033. “Sant Cugat és una ciutat capdavantera en aplicar un urbanisme verd”, ha remarcat l’alcaldessa, “i volem seguir sent un referent. Som un dels municipis de l’àrea metropolitana que més verd urbà garanteix als ciutadans”. La posada en marxa d’aquest Pla, ha detallat Conesa, “busca seguir millorant la qualitat de vida i el benestar dels ciutadans. Volem garantir el dret a respirar aire pur i el dret d’accés a la natura”.

Aposta per potenciar la qualitat ambiental de Sant Cugat

L’objectiu d’aquest Pla és analitzar l’entorn verd de la ciutat, definir els criteris que s’han de seguir per fer un manteniment sostenible i consolidar i millorar el conjunt d’aquest patrimoni natural del municipi. La voluntat és seguir millorant la qualitat urbana de la ciutat i, per tant, la qualitat de vida dels seus habitants. Com és sabut, els arbres retenen contaminants atmosfèrics i alliberen oxigen per millorar la qualitat de l’aire.

Entre d’altres mesures, el Pla preveu potenciar l’ús racional de l’aigua –incorporant als parcs més espècies arbustives adaptades al clima mediterrani-, aposta per fer ús exclusiu d’adobs orgànics i prioritza l’ús de tractaments naturals per fer control de plagues. També es contempla potenciar el verd urbà com a element educatiu i divulgatiu.
 

Arbres i parcs, marca d’identitat de Sant Cugat

El Pla preveu mantenir el nombre d’arbres, ja que Sant Cugat gaudeix d’una ràtio molt elevada. En aquests moments a través de la diagnosi del Pla s’han comptabilitzat exactament 52.442 arbres urbans (arbrat viari, arbrat als parcs i arbrat a part dels espais de transició entre la trama urbana i la zona forestal).

Aquesta xifra, però, encara no és definitiva ja que no s’ha pogut comptabilitzar la totalitat dels arbres en els espais de transició (pendents d’ordenació) ni els arbres a Valldoreix. Una vegada comptats tots els arbres que hi ha en aquestes zones el nombre podria arribar aproximadament als 80.000 arbres o més, gairebé com tanta població hi ha a Sant Cugat. Per tant, la ràtio aproximada al municipi és d’un arbre urbà per cada habitant.   

A més a més, Sant Cugat disposa de gairebé 300 hectàrees d’espais verds. De fet, a Sant Cugat tota la població disposa d’espais verds a menys de 300 metres de casa seva. Pel que fa a la ràtio, per cada habitant de Sant Cugat hi ha 33’3 m2 de zona verda mentre que de mitjana als municipis de la demarcació de Barcelona aquesta ràtio és de 10’9 m2.
 

Canvi d’arbrat de la rambla del Celler: de pollancres a til·lers

Aquest Pla es posa en marxa amb una actuació destacada: l’inici dels treballs per renovar l’arbrat de la rambla del Celler.

Actualment els pollancres de la rambla del Celler –pollancres de fulla perera (“Populus simonii”) combinat amb el pollancre gavatx (“Populus nigra itàlica’”)- estan envellits i al límit del seu desenvolupament vital. Es van plantar l’any 1995 aprofitant l’actuació urbanística del cobriment de la riera de Sant Cugat des del Celler Modernista fins al Parc de la Pollancreda. Aquestes dues espècies de pollancre són de ràpid creixement i amb ells s’aconsegueix molt aviat l’efecte de grans arbredes, però a la vegada també tenen una vida curta (entre els 15-20 anys solen començar a envellir) i per tant un ràpid decaïment.

Per aquest motiu actualment a la rambla del Celler ens trobem amb un arbrat envellit i al límit del seu desenvolupament vital. Els efectes són assecades de branques, aparició de fongs paràsits, pèrdua de vigor, mort prematura i inclús risc de caiguda.

Per posar-hi solució es renovaran el 100% dels pollancres de la rambla del Celler i s’incorporarà espècies d’arbres nobles més duradores i variades, on dominarà el til·ler argentat (“Tilia Tomentosa”). 

La renovació de l’arbrat es farà en dues fases:
• 1a fase (del 20 de febrer al 24 de març) en el tram central rambla Celler (entre c/ Sant Medir i Montserrat)
Es retiraran 35 pollancres i s’arrabassaran 47 soques de pollancres ja tallats. Es plantaran 83 nous arbres, majoritàriament til·lers i algunes koelreutèries (la plantació es farà entre el 6 i el 10 de març). Posteriorment es renovarà el sistema de reg i es ressembrarà els parterres afectats.
• 2a fase (tardor 2017-hivern 2018) en el tram central rambla del Celler (entre c/ Montserrat fins al final rambla Celler)

Se substituiran la resta de pollancres que queden al tram central de la rambla.

Aquesta actuació tindrà un cost de 200.000 euros. Posteriorment, en dates encara per definir, també es renovaran els pollancres dels espais laterals de la rambla del Celler.

 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top