L’Ajuntament ha començat a instal·lar el primer dels 16 desfibril·ladors –d’un total de 30– que s’ubicaran en diferents espais públics de la ciutat a fi que Sant Cugat esdevingui un municipi cardioprotegit. El servei integral de cardioprotecció a Sant Cugat l’oferirà Caryosa Hygienic Solutions durant els pròxims 6 anys.
Aquests són els 16 desfibril·ladors que s’instal·laran durant les dues pròximes setmanes:
1. Ajuntament – Plaça de la Vila
2. ZEM Rambla del Celler – Baró de Coubertin
3. Pavelló de Valldoreix – porta del pavelló
4. Pista de Can Llobet de La Floresta - paret antics vestidors
5. ZEM Jaume Tubau – porta recinte
6. ZEM La Guinardera – porta recinte
7. Camp de futbol de Can Magí – porta recinte
8. Poliesportius Pista de Mas Gener – façana
9. Pista de Sant Francesc – entrada
10. Piscina del Parc Central – entrada
11. Centre social i sanitari de La Floresta
12. Casal Jove Torre Blanca
13. Casal de Mira-sol
14. Casal de Les Planes
15. Casa de Cultura
16. Teatre-Auditori / Escola de Música
La instal·lació dels desfibril·ladors s’emmarca en el programa de promoció de la salut cardiovascular que promou l’Ajuntament. L’objectiu final de la mesura és fer disminuir el nombre de víctimes per mort sobtada cardíaca que, a Sant Cugat, s’estima que són al voltant de 40 per any. Al setembre, coincidint amb l’inici del curs escolar i la represa de l’activitat esportiva, l’Ajuntament té previst finalitzar la instal·lació dels desfibril·ladors. En total, n’hi haurà 30 al conjunt del municipi.
Així, davant d’una possible aturada cardíaca, qualsevol ciutadà podrà utilitzar un dels desfibril•ladors que hi haurà a la trama de la ciutat i fer una primera atenció, de forma quasi immediata, a la persona afectada. L’ús dels desfibril·ladors permet guanyar temps i salvar vides, ja que, en cas d’aturada cardíaca, cal actuar de forma ràpida. Gràcies als 30 desfibril·ladors, que l’Ajuntament posarà al servei de la ciutadania, dels cossos de seguretat i dels d’emergències, Sant Cugat serà un “municipi cardioprotegit”.
La instal·lació dels aparells va acompanyada d’una campanya de sensibilització ciutadana i de cursos de formació a personal especialitzat. D’aquesta manera, el consistori vol ajudar a difondre l’existència d’aquests aparells, que podrà utilitzar tothom, i a saber com utilitzar-los. Un dels punts importants del projecte és que els desfibril·ladors seran mòbils. Així, no caldrà desplaçar la persona afectada al lloc on hi ha el desfibril·lador, sinó que aquest es podrà agafar i dur al lloc on es necessiti. Els 30 desfibril·ladors donaran cobertura a tot el municipi, s’ubicaran en llocs estratègics i se senyalitzaran de forma visible. Dels 30 desfibril·ladors, 25 estaran situats a la via pública i els 5 restants seran en mans dels cossos de seguretat i d’emergències.
La campanya de comunicació, que té per eslògan “Sant Cugat pensa amb el cor”, també vol fomentar l’activitat física, l’alimentació saludable i donar a conèixer els principals recursos de promoció de la salut –com els parcs i els circuits de salut– que hi ha al municipi amb un llenguatge clar i entenedor. La campanya també vol mostrar que el sedentarisme, una alimentació poc equilibrada i fumar són factors de risc per patir una malaltia coronària.
L’Ajuntament també organitzarà sessions formatives sobre l’ús dels desfibril•ladors i sobre massatges cardíacs per a la reanimació cardiopulmonar. L’eix de treball “Sant Cugat saludable” compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya i Mútua Terrassa.
Font: Ajuntament Sant Cugat