L'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet impulsa l'estudi de la biodiversitat al Besòs amb un conveni amb la Universitat de Barcelona

L’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i la Universitat de Barcelona han signat un acord de col·laboració per desenvolupar el seguiment científic de la millora de la biodiversitat associada al projecte de Renaturalització del Besòs i a la creació d’un Refugi de Biodiversitat al riu, impulsat per l’ajuntament.

L'alcaldessa, Núria Parlon, i el rector de la Universitat de Barcelona (UB), Dr. Joan Guàrdia, han participat en  l'acte a la Sala de Plens de l'Ajuntament.

L'alcaldessa ha titllat l'acord d' "aliança necessària per a donar solidesa al projecte de renaturalització" i s'ha mostrat convençuda que "ajudarà molt a la difusió científica, pedagògica i ciutadana de la renaturalització del riu". "El Besòs ha viscut una transformació vital per a Santa Coloma. De ser un espai que vivia d'esquena a la ciutadana ha esdevingut ara un lloc amb diversos usos ciutadans, que podem gaudir en clau d'ecosistema i biodiversitat", ha afegit.

Per la seva banda, el rector de la UB, Dr. Joan Guàrdia, ha explicat que el nou conveni "suposa una gran oportunitat perquè completa  la missió d'una universitat pública, la transferència del coneixement. La recerca és importantíssima, però ha de tenir una utilitat per a la ciutadania a curt termini. L'Ajuntament de Santa Coloma és modèlic com a catalitzador d'aquest procés de transferència".

El conveni amb una vigència de 4 anys –prorrogables 4 més- assenyala dos compromisos entre ambdues parts. En primer lloc, l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet inclourà a dos representants del professorat de la Facultat de Biologia, en concret, a la Dra. Dolors Vinyoles i al Dr. Gustavo Llorente en el futur Comitè Científic Assessor del Projecte de Creació d’un Refugi de Biodiversitat. Ambdós aportaran els seus coneixements sobre com crear les condicions d’hàbitat idònies per acollir les espècies de peixos i amfibis autòctons de la zona i afavorir-ne la reproducció.

En segon lloc, la Universitat de Barcelona donarà suport, mitjançant les activitats docents de la Facultat de Biologia al seguiment de la biodiversitat del tram final del Besòs, en general, i, en particular, dels espais on es desenvoluparan les diferents fases de la Creació del Refugi de Biodiversitat del Riu Besòs.

L’Ajuntament considera com una eina fonamental el suport de les institucions científiques  per avançar en l’evolució del Riu Besòs cap a una autèntica infraestructura verda i blava que compatibilitzi l’ús ciutadà amb la protecció i recuperació de la biodiversitat i la millora de la resiliència de l’ecosistema fluvial davant dels efectes del canvi climàtic.

La Renaturalització del Besòs

L’AMB i l’Ajuntament van iniciar el passat mes de gener les obres d'aquest projecte de renaturalització que servirà per millorar la qualitat ambiental de l’espai fluvial i permetrà un desenvolupament de la biodiversitat de flora i fauna al riu Besòs. L’àmbit d’actuació de la Fase 1 de les obres comprèn l’espai de la llera entre el Pont Vell i Can Zam.

Un dels objectius estratègics d’aquesta fase 1 de la Renaturalització del Besòs és posar en marxa espais educatius, d’estudi i observació, per al desenvolupament d'activitats de divulgació i ciència. En aquest context, el conveni signat avui obre la porta a la participació del professorat i alumnat de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona en aquests nous elements del projecte.

Antecedents d'aquesta col·laboració

Des de l'any 2014, la Dra. Vinyoles i el seu equip col·laboren amb l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet fent censos científics dels peixos que habiten al Besòs, un riu que durant la dècada dels 80 havia esdevingut un dels més contaminats d'Europa i havia quedat despullat de tot signe de vida. A més del vessant científic del monitoreig de les poblacions de peixos, també s’hi ha implicat la ciutadania perquè hi participi de forma festiva.

L’experiència en l’estudi dels amfibis per part del Dr. Llorente i del seu equip esdevé important per ajudar a millorar l’estat de les poblacions d’aquestes espècies en un ambient fluvial com és el Besòs. Els amfibis, pel seu particular modus de vida, estan plenament lligats al medi aquàtic, que els és imprescindible per completar el seu cicle biològic.

«El treball dels biòlegs i els naturalistes en ambients urbans fortament antropitzats com el del riu Besós és un element clau per millorar l'estat de conservació de la biodiversitat, per millorar el benestar de les persones, per enfortir la relació home-natura i per potenciar la preservació de la naturalesa de cara a les futures generacions», expliquen ambdós investigadors. 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top