L’Ajuntament de Tàrrega treu a concurs la tercera fase d’instal·lació de bombetes led per fer més eficient l’enllumenat públic

L’Ajuntament de Tàrrega ha tret a licitació la tercera fase de renovació de l’enllumenat públic del nucli urbà. El projecte, que compta amb un pressupost de 39.000 euros, permet continuar la substitució gradual de lluminàries de vapor de sodi d’alta pressió per bombetes de tecnologia LED, acció que s’inicià l’any 2013. L’acció s’engloba a més dins el Pla d’Acció d’Energia Sostenible (PAES) al qual s’adherí la capital de l’Urgell mitjançant la Diputació de Lleida amb el compromís de reduir un 20% les emissions contaminants abans de l’any 2020. En aquest sentit, els leds consumeixen dos terços menys d’energia, fan més llum i són menys contaminants.

En aquesta tercera fase, les regidories de Serveis Municipals i Medi Ambient retiraran durant l’any 2015 un centenar de bombetes de vapor de sodi i instal•laran 117 lluminàries de leds distribuïdes en 12 carrers: Urgell, Sant Joan, Capellans, Mur del Castell, Buenos Aires, Pou del Gel, Castell, Doctor Riu, Santa Clara, Hospital, Pujada del Castell i la Plaça del Pare Carles Perelló. La intervenció suposarà una reducció anual d’emissions a l’atmosfera de 25 tones de CO2. En les dues anteriors fases l’Ajuntament de Tàrrega ja ha desenvolupat el pla de renovació de l’enllumenat als barris del Maset, Sol Ixent i Fàtima a més de vuit carrers del nucli antic. Val a dir que Serveis Municipals i Medi Ambient també han instal·lat en 300 fanals un nous dispositius coneguts com reactàncies electròniques, que regulen el flux de llum i també generen estalvi energètic. Aquesta iniciativa s’ha materialitzat a l’avinguda Generalitat, el polígon Riambau, el barri de Fàtima i els carrers de les Astes de Sant Macari, Aragó, Agramunt i Bruc.
 

Europa valida el Pla d’Acció d’Energia Sostenible de Tàrrega

El Joint Research Center, òrgan delegat de la Comissió Europea que avalua els PAES, ha aprovat el pla elaborat pel municipi de Tàrrega. Aquest reconeixement suposa la validació i l’homologació del pla alhora que assegura que el procediment emprat per reduir la despesa energètica del consistori és adequat. Tàrrega es va afegir al Pacte d'Alcaldes, una iniciativa europea i gestionada a Lleida a través de la Diputació que neix per implicar els governs locals en la lluita contra el canvi climàtic mitjançant la reducció en un 20% de l’emissió de CO2 amb horitzó a l’any 2020. Aquests objectius s'assoleixen amb renovació de l’enllumenat públic o la instal·lació de nous sistemes de calefacció i climatització entre altres. Les accions mediambientals a Tàrrega s’han traduït en una disminució del 4,3% d’emissions de CO2. Es posa de relleu l’èxit d’iniciatives com la correcció dels mals hàbits de consum en equipaments municipals, l’optimització de l’enllumenat, la instal•lació de plaques fotovoltaiques i calderes de biomassa, la potenciació del bus urbà o el doble tancament de finestres als col·legis. Aquestes accions han generat una reducció de 2.932 tones de CO2/any en relació a la mitjana d’emissions de l’any 2005, quan llavors es registrà un total de 67.948 tones.
 

Font: Ajuntament de Tàrrega

 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top