De forma paral·lela al projecte arquitectònic que ha guanyat l’estudi Baena Casamor, l’Ajuntament d’Olot treballa en la definició del projecte museogràfic d’Espai Cràter, el nou equipament que farà evolucionar l’antic Museu dels Volcans de la Garrotxa.
Espai Cràter és un espai del segle XXI, un centre innovador, tant pel que fa a la seva exposició, com a les seves instal·lacions. Un equipament que sigui capaç de mostrar els beneficis tecnològics i que ho faci de forma immersiva, i a la vegada, que educativa i pedagògica. El projecte té en compte que els espais esdevenen innovadors, no només degut a la tecnologia, sinó també gràcies a les metodologies de treball que s’hi duen a terme. Per aquest motiu, i amb la voluntat de treballar amb la població local en la definició del projecte es va decidir iniciar un procés participatiu. L’objectiu és incorporar les propostes que sorgeixin al projecte d’Espai Cràter inicialment redactat per l’Ajuntament per tal de poder optar a la convocatòria d’ajuts i començar a treballar amb una metodologia diferent des de l’administració.
Des de l’Ajuntament d’Olot i d’acord amb el Servei d’Inclusió i Capacitació Digital del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, entre altres experts, s’ha apostat per treballar amb la metodologia de co-creació. Té l’objectiu de treballar de forma col·laborat iva a través de la quàdruple hèlix: l’administració, l’empresa, la universitat i la ciutadania. És especialment adequada per a reptes que vulguin ser transformadors, innovadors i amb visió de futur i posa a les mans d’aquests actors, decidir en què es vol convertir el projecte en qüestió, dins un marc consensuat amb la institució promotora. Per altra banda, també és adequat perquè recull informació i coneixement de diferents visions i aconsegueix apropar i incloure al projecte opinions que fins al moment es poguessin trobar més allunyades.
La co-creació, en el cas de l’Espai Cràter, s’ha estructurat en quatre fases. La primera, de preparació i mapeig. En aquest punt es va reflexionar sobre les preguntes que es feien, els temps que s’empraven, i la forma de tractar a la gent. La segona fase, d’entrevistes, en què es fan 7 preguntes obertes -però relacionades amb el territori i a l’equipament- que arribaran a una seixantena de persones. D’aquestes, entre 25 i 35, passen a la tercera fase, que tindrà lloc els dies 7 i 8 de maig, en què es realitzaran sessions de dinamització per enriquir, proposar estratègies i definir, finalment, l’ànima del projecte. La quarta fase consta de la capacitació d’un equip motor, d’unes 6 persones, que serà l’encarregat de vetllar perquè es dugui a terme la proposta treballada durant tot aquest procés. Per altra banda, un altre objectiu és que es mantingui la co-creació més enllà d’aquestes fases i que la població es faci seu l’equipament, i el visqui de forma quotidiana.
El procés de co-creació d’Espai Cràter està despertant molt d’interès, especialment en el món de la innovació social i en la línia de museus. En un context en què les institucions culturals estan replantejant el seu model de gestió, l’Espai Cràter arriba per ser un projecte pilot de transformació totalment innovador. El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha convidat l’Ajuntament d’Olot a presentar aquest procés en el marc del I Fòrum de Museus de Catalunya, orientat a reflexionar sobre la situació dels museus del nostre país. A més, el Servei d’Inclusió i Capacitació Digital del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública també dona suport al projecte i a la metodologia emprada, així com el Core Patrimoni de la Universitat Autònoma de Barcelona i altres experts i consultors del país.
El conseller de Polítiques Digitals i d’Administració Pública de la Generalitat de Catalunya, Jordi Puigneró, ha visitat aquest matí Olot. A primera hora ha arribat a l’Ajuntament d’Olot on, després de signar en el Llibre d’Honor de la Ciutat, s’ha reunit amb l’alcalde Josep M. Corominas i representants de l’equip de govern. A continuació, a l’Orfeó Popular Olotí ha mantingut una trobada amb representants d’empreses informàtiques i tecnològiques.