L’Ajuntament i la Cooperativa de Cambrils signen l’acord per la compra de l’antic celler

L’alcaldessa de Cambrils, Camí Mendoza, i el president de la Cooperativa Agrícola de Cambrils, Pau Serra, han signat l’acte notarial per la compra de l’antic celler modernista situat al carrer Sindicat i la col·lecció de peces relacionades amb la pagesia que s’hi troben exposades actualment. L’adquisició permetrà protegir i conservar un espai de memòria únic i divulgar el passat agrícola del municipi.

L’alcaldessa ha explicat que amb aquest edifici centenari, que ara passa a mans municipals, es posarà solució a una mancança històrica i finalment Cambrils disposarà de l’equipament cultural potent que es mereix.

La compra del celler s’emmarca dins d’un projecte museístic que permetrà exhibir una gran quantitat de patrimoni local i ajudarà a revitalitzar el barri antic, conjuntament amb el Forn del Tallero rehabilitat i obert ara fa un any com a Oficina Local d’Habitatge.
La finalitat és garantir la conservació i el gaudi públic d’aquest antic immoble de gran valor patrimonial, històric i museístic. El celler i la col·lecció de peces que conté són un testimoni imprescindible per explicar la història moderna i contemporània de Cambrils, i difondre l’important passat agrícola i vitivinícola d’un municipi que fou pioner del cooperativisme agrari.

L’edifici és obra de l’arquitecte Bernardí Martorell i Puig, deixeble de l’insigne arquitecte Antoni Gaudí i Cornet. El 1914 l’arquitecte va dissenyar un primer avantprojecte, sense una ubicació fixada, i no va ser fins el 1920 que va redactar el projecte definitiu, que es va finalitzar el 1922.

Es tracta d’un edifici únic a Catalunya i especialment idoni per a l’ús museístic que ja va tenir gràcies a un primer conveni signat entre la propietat de l’immoble i l'Ajuntament de Cambrils per la incorporació al Museu d’Història de Cambrils, des del 1997 i fins al 2018, quan el celler es va posar a la venda.


Més d’un segle d’història

Fa més d’un segle, l’edifici modernista va significar la revitalització del sector agrari, la reactivació econòmica de la pagesia vitivinícola cambrilenca i un símbol de fortalesa i prosperitat. També ens evidencia la visió de futur i coratge de la vuitantena de socis i sòcies cooperativistes de l'aleshores Sindicat Agrícola de Producció de Cambrils que, conjuntament, van decidir aixecar un edifici amb unes característiques excepcionals pel Cambrils de l'època.

Amb els canvis socials i econòmics, el celler cooperatiu va tancar les portes a principis dels 90 per reobrir el 1997 com a seu del Museu Agrícola de Cambrils i l'Agrobotiga, fruit d’un acord amb l’Ajuntament de Cambrils i el suport de la Diputació de Tarragona en la seva restauració.
L’any 2001, el Museu Agrícola de Cambrils es va incloure al Registre de Museus de la Generalitat de Catalunya com una extensió del Museu d’Història de Cambrils, consolidant un projecte museístic professionalitzat, amb participació ciutadana i una clara vocació de museu de societat.

La col·lecció d’objectes lligats a la pagesia que conserva cedida a la Cooperativa per més d'una cinquantena de famílies locals, ha mantingut la seva unitat i continuarà sent part essencial d’un projecte cultural que suma diferents voluntats amb un objectiu comú: fomentar la conservació, difusió i gestió del patrimoni històrico-cultural del municipi.

El Museu Agrícola es va mantenir obert i amb un horari estable des de l’any 1999 fins a l’abril de 2017. La situació econòmica complicada de la Cooperativa va acabar amb l’obertura regular del museu, tot i que es va continuar utilitzant per activitats i visites concertades, a través del Museu d’Història de Cambrils, fins l’estiu de 2018.

Aquesta situació d'impàs que podia posar en perill el futur d’un edifici i d’una col·lecció imprescindibles per explicar la història recent de Cambrils, va provocar que el març del 2018 el Ple de l’Ajuntament de Cambrils aprovés la catalogació de Bé Cultural d’Interès Local (BCIL) del celler.

L’estiu de 2018, la Cooperativa Agrícola de Cambrils va posar a la venda diferents propietats, entre les quals es trobava l’edifici del celler, motiu pel qual van començar les converses amb l’Ajuntament que han conclòs amb aquest acord de compra.

 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top