L'Ajuntament inicia els treballs del Pla Terrassa Ciutat Jugable

L'Ajuntament de Terrassa, a través del Servei d'Infància i Adolescència, ha iniciat els treballs d'elaboració del Pla Terrassa Ciutat Jugable. Aquest document, que estarà enllestit en els propers mesos, marcarà els criteris per a la planificació d'una ciutat amb espais públics més adequats per al joc i el lleure.

La regidora d'Infància i Adolescència, Ona Martínez, qui ha informat avui del projecte a la Comissió Informativa de Cicles de la Vida, ha explicat la raó per impulsar aquesta iniciativa: «Terrassa necessita dotar-se d'una estratègia de ciutat per fomentar el joc al carrer, lliure i gratuït, en la línia de l'Agenda 2030 i dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de Nacions Unides, i amb una mirada interseccional, garantint la inclusivitat i l'equitat. Si volem una societat  lliure de discriminacions, comencem per crear espais de joc per a la infància sense sexisme, racisme, lgtbifòbia, capacitisme, etc», ha explicat la regidora. Martínez ha dit també que «volem una ciutat jugable, però això no vol dir només posar més gronxadors o pintar xarranques al terra, cosa que també cal i que ja estem fent. Una ciutat jugable és una ciutat que assumeix el joc com una part més de la vida de la ciutat i de les necessitats de la seva ciutadania».

En aquest sentit, el Pla Terrassa Ciutat Jugable constituirà un estudi diagnòstic de la situació dels espais de joc i de lleure infantil i adolescent de la ciutat, valorant la quantitat, distribució, inclusivitat i altres factors, i marcant les prioritats d'acció a partir d'ara.

Per a elaborar l'estudi, l'Ajuntament compta amb el suport d'una consultora que coordina el treball tècnic i està organitzant tallers participatius per recollir els punts de vista de diferents agents. La setmana passada va tenir lloc una primera sessió amb personal tècnic municipal de diferents serveis i fins al novembre s'organitzaran trobades amb AFAs de les escoles bressol i famílies participants en altres projectes de petita infància i altres entitats. També està previst fer una enquesta a membres del Consell Municipal de la Infància i l'Adolescència (CMIAT), i a adolescents participants en projectes com Districte Jove o mitjançant el Punt Jove a l'Institut. Cap a finals d'any està previst finalitzar l'estudi.

El Pla Terrassa Ciutat Jugable s'emmarca en el Pla Local d'Infància i Adolescència de Terrassa (PLIA'T), aprovat el passat mes de març, concretament dins la línia estratègica d'espai públic, seguretat i civisme.


Actuacions a l'espai públic per fomentar el joc

En sintonia amb aquesta voluntat de transformar l'espai públic per adequar-lo al joc, la socialització i l'activitat física d'infants i adolescents, l'Ajuntament ha dut a terme els darrers anys diverses actuacions. Des del 2019 s'ha renovat més d'una trentena de les 189 zones de joc infantil i adolescent de la ciutat, a més de crear quatre zones de cal·listènia i dues pistes esportives d'ús lliure, instal·lar taules de ping-pong i reubicar cistelles de bàsquet.

El març de 2021 es va dur a terme una actuació al carrer dels telers amb la participació de les entitats Va de Joc, Vet Aquí Que i Amics de les Arts i Joventuts Musicals, pintant xarranques i altres jocs infantils al terra. Mig any després es va fer una actuació similar a Can Jofresa.

Un altre exemple significatiu d'aquest canvi de paradigma és el del gronxador de la plaça de Frederica Montseny per a persones amb mobilitat reduïda amb cadira de rodes, o la millora de la zona de joc infantil al passeig del Comte d'Ègara, dissenyat a partir d'un procés participatiu amb alumnes de l'Escola Tecnos, la més propera a la zona.

En el futur està previst seguir actuant sobre l'espai públic per garantir que a tota la ciutat hi hagi àrees de joc i esport i espais aptes per a activitats familiars o petits espectacles, en carrers, places i parcs més agradables, segurs i atractius per a la ciutadania, amb una inversió de prop d'un milió d'euros en el conjunt del mandat.

 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top