L’AMB crea unes recomanacions per ordenar la circulació de bicicletes, patinets i altres vehicles de mobilitat personal a la metròpolis Barcelona

L’AMB ha presentat als 36 municipis metropolitans unes recomanacions per ordenar la circulació de bicicletes, patinets i altres vehicles de mobilitat personal, com és el cas de “les rodes”, a la Metròpolis Barcelona. L’objectiu és regular de forma coordinada la circulació de d’aquest tipus de vehicles, que en els darrers mesos estan tenint un ús creixent com a modes de transport quotidià. 

“Estem en un moment en què estan apareixent noves formes de mobilitat i és imprescindible ordenar l’espai públic per tal que tothom hi pugui conviure”, explica el vicepresident de Mobilitat i Transport de l’AMB, Antoni Poveda. 

“Cal avançar de forma decidida cap a una reducció notable de la contaminació atmosfèrica que actualment té la Metròpolis Barcelona. S’ha de promoure la mobilitat sostenible, per disminuir els efectes generats pels vehicle més contaminants”, comenta. “I això passa per reconèixer els drets i deures de cadascun”, afegeix Poveda. 

La seva mida reduïda i les seves característiques (són lleugers, portables i plegables) els fan mitjans idonis per a la intermodalitat urbana. “Tant pel seu ús combinat amb el transport públic, com també per combinar amb els cotxe i els aparcaments dissuasius, els park&ride”, explica Poveda. 


Classificació dels vehicles

Per elaborar les recomanacions, primer de tot l’AMB, partint dels criteris establerts per la DGT, ha classificat els vehicles en dos grans grups: cicles i vehicles de mobilitat personal (VMP). Aquests darrers es classifiquen en dues subtipologies: sense motor i amb motor elèctric. 
Principals recomanacions

Per a cada gran grup (cicles, VMP sense motor i VMP amb motor), l’AMB ha establert unes recomanacions bàsiques. 

Per als vehicles mobilitat personal (VMP) sense motor, com patins, patinets i monopatins, que estan categoritzats com VMP0 però que segons la normativa estatal tenen la consideració de vianants, l’AMB proposa les següents recomanacions:

1)    No podran circular per la calçada i ho faran preferentment per les vies ciclistes respectant el sentit de circulació establert.
2)    L’edat mínima permesa per circular per vies ciclistes situades a calçada serà de 12 anys.
3)    Els menors de 12 anys i persones adultes que els acompanyin podran circular per espais reservats per a vianants com voreres, andanes i passejos.
4)    Hauran de circular amb precaució, evitant posar en perill la resta d’usuaris i usuàries de la via, i no faran malbé els equipaments tant públics com privats.
5)    No podran ser arrossegats per altres vehicles.
6)    No podran fer acrobàcies i jocs d’habilitat fora de les àrees destinades a tal efecte o en cas de talls temporal de la via per el desenvolupament d’esdeveniments, prèvia autorització municipal.
7)    No podran circular amb auriculars ni utilitzant el mòbil.
8)    No podran circular sota els efectes de l’alcohol o drogues.

Per als vehicles de mobilitat personal (VMP) amb motor elèctric i cicles de més de dues rodes, l’AMB presenta les següents recomanacions: 

1)    L’edat mínima permesa del seu ús serà de 16 anys.
2)    Circularan preferentment per les vies ciclistes, respectant el sentit de la circulació establert.
3)    Hauran de circular amb precaució, evitant posar en perill a la resta d’usuaris de la via.
4)    No podran circular amb auriculars ni utilitzant el mòbil.
5)    No podran circular sota els efectes de l’alcohol o drogues.

Per a les bicicletes, l’AMB ja havia redactat unes recomanacions l’any 2015. Com a novetats de l’edició actual, també aplicables als VMP a motor de tipus A i B, cal destacar:

1.    La necessitat de disposar de carrils bici d’amplada mínima de 2m per poder efectuar avançaments dins del carril bici
2.    La limitació de la velocitat màxima de circulació dins de carril bici en calçada a 30 km/h. A més velocitat es considera que es pot circular amb seguretat amb el trànsit motoritzat.
3.    La possibilitat de circular en contrasentit en carrers o zones 30 quan hi ha un carril de circulació d’una amplada mínima de 4m i quan estigui degudament senyalitzat.
4.    Quan no hi hagi vies ciclistes, o el carrer no estigui pacificat, es podrà circular per les voreres sempre i quan aquestes tinguin una amplada lliure d’obstacles superior als 3m.
5.    S’amplia l’espai necessari entre la bicicleta i el vianant a 1,5m.
6.    Per a les bicicletes d’arrendament i/o activitats de turisme o oci es demana que estiguin registrades i que comptin amb autorització municipal per poder aparcar a la via pública. 


Activitat econòmica i integració a les ordenances municipals

Igualment, des de l’AMB es proposa que s’estableixin la necessitat d’un permís municipal perquè les  empreses d’activitat econòmica que gestionen flotes de vehicles compartits puguin estacionar i deixar patinets i bicicletes en l’espai públic. A banda, en cas que els ajuntaments habilitin o senyalitzin espais habilitats per l’estacionament  d’aquestes bicicletes, patinets i altres VMP d’activitats d’explotació econòmica,  les corresponents empreses hauran de deixar els vehicles en aquests espais determinats per l’administració. 

Aquestes recomanacions s’han elaborat partint d’una anàlisi de la normativa existent, de les possibilitats que ofereix la regulació estatal, de l’estudi de la informació d’altres experiències i del coneixement acumulat de les situacions i dels aspectes a tractar. 

“Cada municipi les haurà d’integrar en les seves ordenances municipals, i adaptar-les a les normatives locals. Es tracta d’una recomanacions que han de servir per modificar o elaborar les corresponents ordenances municipals”, explica Poveda. 

L’elaboració de les recomanacions, parteix de quatre sessions de debat amb els municipis metropolitans, entre maig i setembre de 2018, i amb la participació també del Bicicleta Club de Catalunya (BACC)  i de l’Associació d’Usuaris de Mobilitat Personal (AUMP). 


QUADRE RESUM AMB LES CARACTERÍSTIQUES PRINCIPALS DE CIRCULACIÓ

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top