IBM i l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) han anunciat un acord pel qual l'AMB podrà gestionar els parcs que depenguin de la seva competència i totes les platges del territori metropolità de Barcelona a través d'un centre de gestió. Es tracta d'una plataforma tecnològica d'IBM de gestió de dades, a través de tecnologies analítiques i en el núvol, que integra extraordinàries possibilitats de comunicació amb els ciutadans i amb els supervisors dels espais públics a través de la tecnologia mòbil.
Un dels objectius de l'AMB és la creació d'un entorn més intel·ligent i sostenible, i el foment de les noves tecnologies per garantir millors serveis als ciutadans. En aquesta línia, l'AMB podrà obtenir en una única plataforma una visió integrada de les operacions dels departaments que participen en l'administració dels parcs que depenen de la seva gestió i de totes les platges del territori metropolità de Barcelona. Per exemple, en el cas dels parcs, es podrà centralitzar la informació relativa a qüestions tan dispars com les zones infantils, les activitats per a la gent gran, la vegetació o els arbres; en el de les platges, els temes sobre activitats esportives i lúdiques o tots aquells que influeixen en el "color de la bandera", com l'estat de l'aigua, la meteorologia o la presència de meduses al mar. Gràcies a això, es podrà comunicar i actuar d'una manera coordinada i implicant tots els actors que hi intervenen.
Gràcies a aquest nou model smart els ciutadans i les administracions de la ciutat tindran la possibilitat d'interactuar i participar conjuntament en la millora de les instal•lacions públiques. Així, per exemple, un ciutadà podrà informar de l'existència d'un banc en mal estat a través del seu dispositiu mòbil i posteriorment controlar l'estat d'aquesta incidència en qualsevol moment. I una administració pública, advertir dels projectes de remodelació de les instal·lacions d'un parc.
Mitjançant aquest projecte l'AMB vol facilitar l'accés a les tecnologies de ciutats intel·ligents als municipis que integren el territori metropolità, independentment de la seva dimensió, compartint les capacitats del centre de gestió a través de la tecnologia cloud. Així, els ajuntaments que ho desitgin podran contractar solucions específiques de gestió intel·ligent, segons les seves prioritats i necessitats concretes.
Les ciutats de mida mitjana, com la majoria de les que integren l'AMB, estan afrontant els mateixos reptes que les grans urbs. De forma paral·lela, aquestes administracions han d'abordar les demandes per part dels ciutadans, sense per això deixar de mantenir-se a l'avantguarda competitiva. En aquest entorn, amb uns recursos i uns pressupostos cada vegada més reduïts, l'ús de solucions tecnològiques associades a les ciutats intel·ligents s'ha convertit en la millor opció perquè les administracions públiques puguin avançar en aquesta nova transformació marcada per les restriccions econòmiques.
L'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) la conformen 36 municipis, on viuen més de 3,2 milions de persones. És l'aglomeració metropolitana més important de la Mediterrània occidental i genera el 51% del PIB de Catalunya. Les 36 localitats són: Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Cornellà de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Sant Cugat del Vallès, el Prat de Llobregat, Viladecans, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Esplugues de Llobregat, Gavà , Sant Feliu de Llobregat, Ripollet, Sant Adrià de Besòs, Montcada i Reixach, Sant Joan Despí, Barberà del Vallès, Sant Vicenç dels Horts, Sant Andreu de la Barca, Molins de Rei, Sant Just Desvern, Badia del Vallès, Corbera de Llobregat, Castellbisbal, Pallejà, Montgat, Cervelló, Santa Coloma de Cervelló, Tiana, Begues, Torrelles de Llobregat, el Papiol, Sant Climent de Llobregat i la Palma de Cervelló.
Font: AMB