
Sònia Recasens, vicepresidenta de Desenvolupament Econòmic de l’AMB i segona tinent d’alcalde d’Economia, Empresa i Ocupació de l’Ajuntament de Barcelona, i Jordi Lahora, Director de Desenvolupament Econòmic de l’AMB, han presentat al Barcelona Growth Centre una iniciativa tecnològica pionera, que inclou un potent cercador amb prop de 600 serveis per a empreses i un cercador de polígons, naus i solars industrials de tota la metròpolis. Aquestes plataformes web, que han suposar una inversió d’uns 250.000 d’euros, formen part del programa “Friendly for Business”, que té com a finalitat ajudar a reindustrialitzar el territori metropolità i crear llocs de treball i van dirigides a empresaris, emprenedors i possibles futurs inversors.
El cercador de serveis, que és públic, obert i gratuït, posa a l’abast dels inversors, dels empresaris i dels emprenedors prop de 600 serveis i recursos de desenvolupament econòmic de les diferents administracions, municipis i institucions que operen al territori de l’AMB. En la seva versió beta, el cercador inclou un total de 599 serveis, 237 de caràcter supramunicipal i 362 de caràcter municipal. En total, hi ha 128 prestadors de serveis, 44 de caràcter supramunicipal i 84 de municipals. Tindrà posicionament SEO mundial – a cercadors– i actualment està disponible en 3 idiomes: català, castellà i anglès.
La segona eina és un cercador de naus i solars industrials, compta amb informació integral dels 236 polígons industrials de l’àrea metropolitana de Barcelona i recull les ofertes immobiliàries de naus i de sòl industrial dels 36 municipis metropolitans. Segons Recasens “aquesta és una eina dinàmica que compta avui amb 2.628 ofertes i que cobreix el 80-85% del mercat”. Està disponible per a mitjans web i dispositius mòbils, en format d’aplicació mòbil (app).
AMB Naus i Solars està disponible per a dispositius mòbils que funcionin amb sistemes operatius Android, de Google; iOS, d’Apple; i Windows Phone OS.
Paral·lelament, l’anàlisi de totes aquestes noves dades, fins ara opaques i fragmentades, permetrà conèixer l’estat i les tendències de la demanda i de l’oferta del mercat i tenir segons afirma Recasens un “Big Data molt important a l’hora de prendre decisions en un futur”.
Es crearan fins a 12 Oficines d’Atenció Empresarial

A banda dels esmentats serveis digitals, també s’han presentat uns altres serveis personals. Són les Oficines d’Atenció Empresarial (OAE), una xarxa de front offices, que actuaran com a finestretes úniques. Per una banda, per atendre als empresaris ja establerts a l’àrea metropolitana l’AMB té previst implantar, en els propers 2-3 anys, 12 Oficines d’Atenció Empresarial Metropolitanes (OAE’s). Paral·lelament, a mig termini, s’iniciarà un procés d’homogeneïtzació de tràmits a tota la metròpolis.
D’altra banda, a través dels agents metropolitans d’inversió ubicats al Barcelona Growth Centre, s’atendran peticions i sol•licituds per part d’inversors amb interès d’establir-se al territori.
L’AMB també té en marxa una línia de subvenció de 30 milions d’euros per a la millora d’infraestructures i de competitivitat de polígons industrials i àrees d’activitat econòmica a l’àrea metropolitana. De la primera convocatòria d’aquest programa, de deu milions d’euros, s’han presentat 97 projectes, que estan en fase de valoració, per part d’ajuntaments, privats i consorcis de col·laboració público-privada. L’import total de les subvencions sol•licitades és de 37’5 milions d’euros, sobre una inversió total de 68 milions d’euros.