L'antiga seu de l'ONCE a Barcelona obrirà el 2015 amb equipaments de gestió veïnal

 

L'Ajuntament inverteix 27.000.000 i posa la gestió "publicoprivada social" com a model . El 60% dels seus 6.733 metres quadrats albergaran oficines municipals 
 
L'antiga seu de l'ONCE de Catalunya del carrer Calàbria del barri de Sant Antoni de Barcelona reobrirà entre finals de 2014 i principis de 2015 convertida en un centre d'equipaments, i amb una inèdita fórmula de gestió cívica, ja que els veïns s'encarregaran directament d'alguns, de manera que es responsabilitzaran fins i tot d'obrir-los i tancar-los.
 
L'edifici, ubicat als números 66-78 del carrer Calàbria, té una superfície útil de 6.733 metres quadrats entre el subterrani, la planta baixa i sis. D'ells el 60% servirà per serveis municipals-com de l'empresa Barcelona de Serveis Municipals (B: SM), que gestiona aparcaments, la grua, el Bicing i el Zoo-i el 40% per a usos veïnals i educatius.
 
La iniciativa sorgeix del treball conjunt de l'Ajuntament amb la Comissió Calàbria 66, que formen almenys una vintena d'entitats socials i col•lectius, i que a principis d'any va presentar el seu projecte per a l'antiga seu de l'ONCE, que ja fa sis anys tancada després que l'organització de cecs es traslladés al carrer Sepúlveda a principis de 2007.
 
A finals del mandat passat pilotat per Jordi Hereu (PSC), el bipartit de socialistes i ICV-EUiA va decidir comprar l'edifici, imposició de Jordi Portabella (ERC) per aprovar els comptes del 2011: l'adquisició costar 17 milions d'euros a les arques municipals, i la rehabilitació i reobertura suposarà una inversió municipal de 10 milions addicionals.
 
 
Estalvi en lloguers
 
En roda de premsa, l'alcalde, Xavier Trias, ha ironitzat que amb la fórmula de gestió escollida li ha tocat la loteria i que no provar-la "seria un gravíssim error", i el regidor del districte de l'Eixample, Gerard Ardanuy, que ha definit el sistema de gestió com un partenariat públic-privat social, l'ha situat en plena crisi com a model de futur.
 
Els equipaments volen servir la ciutat, el districte i el barri, i Trias creu que amb gestió veïnal es pot "canviar" la relació entre administració i administrats, fent que aquests últims també siguin responsables, i ha afegit que el desembarcament a l'edifici de serveis municipals servirà perquè l'Ajuntament estalviï 1.500.000 anuals de lloguers.
 
D’ equipaments per al barri es preveuen 1.482 metres quadrats, punt en què entra la gestió veïnal, el que inclou un teatre auditori, el que beneficiarà a una iniciativa de teatre amateur, i espais com aules, espais polivalents i magatzems, tot i que encara s'han de definir usos "des de baix", la ciutadania, ha ressaltat el president de l'associació de veïns, Pep Sala.
 
 
Dret a criticar
 
Com a portaveu de la comissió Calàbria 66, Sala ha afirmat que a més de donar-li un ús a l'edifici, pel que reconeix certs riscos perquè la gestió veïnal es farà des del voluntariat en molts casos, volen també poder ser "crítics amb el poder", davant el que Trias ha garantit que l'Ajuntament complirà l'anunciat, tot i que hi haurà moments amb dificultats.
 
Un total de 1.221 metres quadrats es destinaran al Centre de Formació d'Adults Pere Calders i el Consorci de Normalització Lingüística (CNL) de l'Eixample, i 4.030, a la Direcció d'Atenció al Ciutadà i a l'empresa municipal B: SM, on traslladarà atenció al usuari del Bicing i Àrea Verda, i centres de control, deixant enrere els locals de Sabino Arana i Vila Olímpica.
 
 
Font: Europa Press
 

 

 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top