L’atenció a les persones i la millora dels serveis centren el pressupost municipal per al 2022 a Sant Cugat

Un pressupost encara més social i amb més recursos destinats a impulsar els serveis a les persones. Aquest és l’objectiu dels comptes municipals per al 2022 que l’equip de govern (ERC+PSC+CUP) portarà a aprovació inicial al ple municipal del proper dilluns. Com és habitual, l’elaboració del pressupost s’ha dut a terme prenent com a full de ruta el Pla d’Actuació del Mandat (PAM) i els seus 8 objectius estratègics.

El pressupost segueix l’esforç iniciat els dos darrers anys per tal de redimensionar alguns serveis municipals a les necessitats reals de Sant Cugat, que tot i el context de pandèmia segueix augmentant exponencialment en població. La reformulació de serveis sempre es fa a l’alça per tal d’adequar-los a aquest creixement urbà.

Per aquest motiu el pressupost ordinari s’enfila fins arribar als 134’5 M€, un 2’9% més respecte l’exercici anterior. És la xifra més alta assolida mai en un pressupost municipal. Amb aquest augment de recursos es podran reforçar serveis tan necessaris com l’atenció domiciliària, diferents partides per dotar de més recursos a la Policia Local i Protecció Civil o la implementació en plantilla del servei d’Agents de Civisme. Un dels altres projectes a destacar és la dotació per a la creació d’un nou contracte per al servei de manteniment de voreres i calçades.

Pere Soler, tinent d’alcaldia de Presidència i Hisenda: “el pressupost 2022 té un clar protagonisme social per lluitar contra les desigualtats, afavorir la cohesió i garantir la igualtat d’oportunitats. També busca millorar el dia a dia de la ciutat, invertir en habitatge públic, ajudar a la reactivació econòmica i reforçar àmbits tan importants com la cultura, l’esport o el lleure. En definitiva, estem centrant les accions en les persones i en la millora dels serveis a la ciutadania”.  

Aquest esforç pressupostari se suma, també, a la congelació de tots els impostos, taxes i preus públics per aquest any 2022. L’objectiu del consistori és contenir la pressió fiscal a les famílies i contribuir així a consolidar la recuperació econòmica que s’està produint en l’actual context d’inici de post-pandèmia.   


Les grans xifres del pressupost 2022

La xifra global del pressupost 2022 és de 151.616.815’83 €, dels quals 134.483.921’97 € corresponen al pressupost ordinari i 17.132.893’86 € al pressupost d’inversions. Respecte el pressupost anterior, globalment es manté pràcticament igual amb una petita disminució (-0’7%).

 
Inversions per àmbits i amb protagonisme per a La Mirada

Enguany es continua implementant una novetat introduïda a l’exercici de 2021, que afecta l’organització de les inversions: es fan dotacions globalitzades per àmbits d’actuació perquè posteriorment es puguin adaptar als projectes de cadascun d’aquests àmbits. D’aquesta manera s’evita que quedin immobilitzats diners en projectes que no avancen per la seva dificultat d’execució. Les principals partides dels 17’1 M€ d’inversió són:

•    Drets Socials: 46.000 €
•    Mobilitat: 350.000 €
•    Parcs i Jardins: 400.000 €
•    Medi Ambient i Benestar Animal: 88.000 €
•    Cultura: 600.000 €
•    Educació: 200.000 €
•    Esports: 300.000 €
•    Manteniment urbà: 1.000.000 €
•    Seguretat Ciutadana: 200.000 €
•    Promoció econòmica: 100.000 €
•    Participació ciutadana: 1.000.000 €
•    Inversions tecnologia: 450.000 €
•    Inversions logística: 300.000 €
•    Presidència: 90.000 €
•    Transferències organismes municipals (TA, EPEL Cugat, OAMCC): 105.000€
•    Aplicacions informàtiques: 90.362,80 €
•    Obres i projectes: 800.000 €

D’altra banda, hi ha alguns projectes concrets que per les seves característiques continuen rebent inversió plurianual. En el pressupost 2022 és el cas de les obres de rehabilitació al Monestir (390.000€), les obres de l’escola La Mirada (3’2 M€) o les expropiacions de zones verdes (2’5 M€). A més, s’ha reservat una partida de 2’5 M€ per a compra de patrimoni, 220.000€ per efectuar obres de rehabilitació a la masia de can Monmany (que executarà l’EMD de Valldoreix) i 60.000€ per un projecte de reg de jardins amb reutilització d’aigües de pluja i aigua freàtica.  
Cal destacar que en el conjunt dels exercicis de 2020, 2021 i 2022 el pressupost d’inversió de l’Ajuntament ha ascendit a un total de més de 54 milions d’euros.


L’habitatge, una aposta de ciutat

Pel que fa a l’habitatge, tal com es va comprometre l’equip de govern es fa una aportació anual de 2 M€ a PROMUSA per cofinançar la política pública d’habitatges. És una de les línies estratègiques municipals per fer front a la situació de dificultat d’accés a l’habitatge que hi ha a la ciutat.


Situació sanejada de l’Ajuntament

El marc pressupostari en què s’ha elaborat el pressupost 2022 ha estat en una situació econòmica i financera sanejada en els comptes municipals

Per la vessant dels ingressos, cal remarcar que hi haurà un increment previst principalment per l’augment de la Participació dels Ingressos de l’Estat (PIE’s). Així mateix, s’iniciarà la tramitació de l’Impost sobre l’Increment de Valor de Terrenys de naturalesa urbana (plusvàlues), aturat des de la sentència de 26 d’octubre de 2021, i que en breu s’iniciarà a liquidar. Finalment, cal recordar que continuen en suspensió les regles de despesa, fet que permet l’Ajuntament poder disposar d’encara més marge de maniobra per destinar els romanents a noves inversions.

 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top