A partir de l'entrada d'Internet de les Coses (IOT) a la cadena de producció ja res tornarà a ser igual a les fàbriques. El terme 'robo-tendència' que implica l'increment de la Intel•ligència Artificial a la fàbrica, i el fet que el sector industrial es llanci a l'ús d'aquestes tecnologies portarà amb si el desenvolupament d'escenaris paradigmàtics. En aquest sentit, l'arribada dels 'robo-obrers' com a nova força laboral és òbvia; però la pèrdua de llocs de treball a la cadena de producció estarà compensada per la necessitat de talent que sigui capaç de desenvolupar sistemes intel•ligents i processos autònoms.
Per desentranyar la revisió de paradigmàtiques conclusions com aquesta, assolides l'any passat de la mà d'enginyers com Bejoy George de HCL Technologies, juntament amb altres relacionades amb aspectes candents de IOT en fabricació d'avui, com la criticitat existent entre IOT i cloud; o saber com les DevOps aporten mecanismes de seguretat a IOT aplicat a processos de manufacturing, -entre altres aspectes-, els propers 25 al 27 d'octubre de 2016, experts de tot el planeta es donaran cita a IOT Solutions World Congress 2016, a les instal·lacions de Fira de Barcelona de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelona).
En la seva segona edició, IOT Solutions World Congress s'ha convertit en referent en innovació tecnològica, presentant les tendències que transformaran els processos dels negocis en l'ecosistema de IOT dedicat a l'àrea industrial.
Els temes més candents de IOT orientat a la cadena de producció
En un escenari únic en el qual va a tenir cabuda l'avantguarda en IOT de la mà d'innovadores i disruptives propostes per a la cadena de producció, un dels elements clau d'aquest any passa per transformar la planta de fabricació digital en un entorn User- Centric.
En aquest context, Greg Conary de Schneider Electric s'exposarà IOT SWC 2016 com l'aplicació de tecnologies user-centric planteja solucions avançant-se a la resolució de futures problemàtiques que poden sorgir en la cadena de producció. Fonamentada en metodologies àgils per a la construcció d'eines de simulació, l'ús de user-centric implica l'aplicació de models de representació i càlcul que avaluen tant la capacitat dels sistemes a l'hora d'incrementar la producció com la seva resposta davant de situacions inesperades o canvis operatius.
Fog Computing aplicat a la fabricació és un altre concepte innovador en IOT que tindrà un protagonisme especial a la sala d'aquest any. En el recorregut evolutiu que implica passar d'Internet de les Coses (IOT) a Internet de Totes les Coses (Ioé), expandint el seu abast fins arribar a virtualment tots els dominis, es torna imprescindible l'ús de sistemes de processament massiu i analítica, juntament amb uns terminis de resposta cada vegada més breus.
Complir amb aquests requeriments resulta problemàtic a través dels actuals models IOT, dotats de circuits centralitzats i empoderats per models de gestió basats en cloud; no obstant això, els models dotats d'arquitectura descentralitzada que posseeix fog computing són capaços de portar recursos i serveis computacionals als extrems de la infraestructura, aconseguint construir un efectiu baula de continuïtat entre la font de dades i el núvol. En aquesta línia, Lynne Canavan d'Open Fog Consortium oferirà una visió de com apropar els avantatges i la potència computacional dels processos d'informàtica en núvol al punt d'origen en el qual es generen les dades.
La seguretat en els processos de fabricació connecta IOT i DevOps. El repte està en el núvol
Aplicat a infraestructures d'internet de les coses, DevOps implica l'automatització dels processos de fabricació àgils, emprant eines i metodologies que eliminen la latència tradicional que habitualment té lloc al desenvolupament d'aplicacions. Les transformacions DevOps són sistèmiques tant per a empreses com per als desenvolupadors de programari independents (ISV). És per tots sabut la criticitat que suposa realitzar el millor ús possible d'informàtica en núvol, big data i, ara de IOT. En el moment en què una aplicació d'Internet de les coses entra en funcionament, les eines de testeig integrades en les DevOps comproven el nivell de seguretat de la informació que procedeix dels sensors -que constitueixen punts d'entrada més vulnerables- per recórrer tota l'aplicació IOT amb el propòsit d'assegurar-se que l'exposició ha estat minimitzada.
Les connexions entre IOT i DevOps són evidents i els processos de manufacturing poden treure profit del maridatge entre ambdues tecnologies un cop han assimilat les connexions i s'avança en la seva trajectòria cap a la sinergia dels processos. Per a les empreses, el diàleg IOT-DevOps representa una novetat i és només qüestió de temps que uns no puguin existir sense la presència dels altres. En el transcurs de la conferència "Robot-DevOps en l'era dels desplegaments de IOT automatitzats", la companyia SAP oferirà les claus d'aquesta tecnologia en Iot SWC 2016.
Què diuen els analistes de IOT aplicat a manufacturing?
Les prediccions d'analistes líders de la indústria com Gartner i IDC ofereixen una mirada dirigida al futur digital en un món gestionat per algoritmes i dispositius intel·ligents, on les persones i les màquines tindran la necessitat de definir i desenvolupar relacions en harmonia. Pronòstics com aquest resulten de gran ajuda a l'hora de valorar els canvis radicals als quals ens enfrontarem en breu en el món digital.
Des d'una perspectiva general, les macro-xifres a les que al·ludeixen els analistes apunten que, aquest any 2016, la despesa en maquinari per a propòsits IOT està sent superior als 2,5 milions de dòlars cada minut i, en 2021, cada hora s’adquiriran i instal·laran al món 1 milió de dispositius Iot. Aquest nivell de densitat en el desplegament i ús de sensors, big data i analítica portarà amb si l'aparició de reptes d'elevada complexitat per a empreses i organitzacions a l'hora de gestionar el seguiment de les activitats que tenen lloc en l'ecosistema d'Internet de les coses .
Principals conclusions i reptes plantejats en IOT SWC 2015 en fabricació
A més de la visió de George de HCL Technologies sobre la robotització de les fàbriques, les smart factories (fàbriques intel·ligents) necessiten enderrocar les barreres existents entre els processos logístics i les màquines, establint comunicació a escala interna, però també connectant i proporcionant informació de valor de la cadena de subministrament cap al proveïdor i també cap al client, "un aspecte que s'aconsegueix establint relació entre els processos logístics i la factoria intel·ligent", d'acord amb una de les conclusions aconseguides en la taula rodona "Enabling machines to talk each other", de IOT SWC 2015.
Juntament amb la necessitat d'un diàleg M2M de tots els components que integren la cadena de producció, els nous conceptes que aborda la impressió 3D, la democratització tecnològica, i l'increment dels processos matemàtics a la fàbrica del futur, van ser algunes de les principals qüestions i reptes abordats al congrés IOT SWC 2015 que seran revisades en l'edició d'aquest any.