Les millors experiències de BIM a l’European BIM Summit (EBS17)

La presentació l’European BIM Summit 2017 en roda de premsa va tenir lloc el dijous 20 d’abril a Roca Barcelona Gallery de la mà del Col·legi d’Aparelladors de Barcelona (CAATEEB) conjuntament amb BIM Academy i buildingSMART Spanish Chapter i l’empresa Roca que n’és el patrocinador principal. La roda de premsa va tenir lloc en el decurs d’un EBS Day centrat en “L’aplicació del BIM en el motor de la construcció: la restauració i la rehabilitació” on es van poder descobrir de la mà d’Stefano Della Torre, professor catedràtic del Politecnico di Milano, projectes de manteniment i reconstrucció d’edificis que formen part del patrimoni històric com el Duomo de Milà, San Marco de Venècia o l’església de Galvagnia, a través del BIM.

L’edició de l’European BIM Summit (EBS17) d’enguany se celebra els dies 25 i 26 de maig de 2017 dins el marc del Barcelona Building Construmat, el Saló Internacional de la Construcció de Fira de Barcelona, i es confirma així com l’esdeveniment de referència sobre Building Information Modelling (BIM) a Europa. L’acord amb Fira Barcelona ha permès ubicar l’EBS17 i ocupar el seu auditori de 500 places i dues sales de 100 persones més per donar cabuda a sessions paral·leles per tal d’ amplificar el nombre de casos d’estudi.

La cimera es dirigeix a gestors, tècnics i responsables de les administracions públiques, i del sector privat: promotors, despatxos d’arquitectura, enginyeries, consultories de serveis, proveïdors de materials, fabricants, project & construction managers, directors d’execució d’obra i facility managers i constructors, entre d’altres, que són els agents que intervenen en aquest cicle i que marquen i marcaran el rumb del sector de la construcció.

L’EBS17, que comptarà aquest any amb França com a país convidat. Amb un pla dotat de 20 milions d'euros dedicat a la creació de tot un seguit d'accions, projectes, estudis, premis... per divulgar i desenvolupar els entorns BIM. El model francès es basa en un canvi de paradigma que suposa la digitalització del sector de la construcció i de tota la indústria. El Govern francès presentarà enguany la seva estratègia anomenada Plan de Transition Numérique dans le Bâtiment o PTNB.

En aquesta edició s’incorpora també el BIM4FM, el BIM aplicat al Facility Management. La raó és clara: la fase dedicada a la gestió del cicle de vida -la fase que anomenem Gestió i Manteniment (en anglès O&M que significa Operations and Maintenance)- suposa com a mínim 60 vegades el cost del projecte i representa una despesa en un edifici o infraestructura que representa, també com a mínim, 3 vegades la seva construcció.

Una altra innovació de l’EBS d’enguany és que començarà un dia abans amb un esdeveniment enfocat i dedicat als estudiants universitaris i de formació professional que es coneix com BIM4Students. Dimecres 24 de maig  durant dues hores, es presentarà de la mà dels seus propis artífexs i d’una manera molt didàctica què és el BIM, com els afectarà en el nostre país i  de quina manera impulsa a la nova indústria de la construcció. Acabarà amb un workshop que està tenint un èxit extraordinari en tots els països nòrdics i anglosaxons: com fer BIM jugant al conegut videojoc Minecraft que supera ja els 40 milions de jugadors.


PRINCIPALS TEMES DE DEBAT

La cimera començarà amb una panoràmica del BIM arreu d’Europa i del nostre país. Es tracta d’una sessió imprescindible per als professionals espanyols ja que se’ls informarà dels terminis de temps en que el BIM es farà obligatori arreu de l’Estat.

A continuació es mostraran projectes reals amb BIM, tot analitzant els seus beneficis i les dificultats sorgides. Tres sessions paral·leles afronten el repte de poder explicar en una tarda les estratègies d’implantació pel BIM, la implementació del BIM en projectes d’enginyeria civil -quelcom que està apareixent en aquests moments-, com el BIM entra en el sector educatiu, noves APP i hardware que explota fins al límit, com utilitzem les darreres tecnologies per treballar en els edificis més vells i antics per restaurar-los... per passar a continuació a sessions dedicades a la part final del cicle d’una construcció: la gestió i operació aprofitant els models BIM generats facilitant el seu manteniment.

Finalment es debatrà sobre  el gran repte que té BIM: com s’insereix en les polítiques per gestionar ciutats i donar veritable sentit a les smart cities i com actua de frontissa amb l’anomenada Indústria 4.0.


PONENTS PRINCIPALS

La present edició de l’European BIM Summit compta amb un planter de 66 conferenciants i moderadors d’alt nivell, com ara Bertrand Delcambre, director del CSTB i delegat pel ministre Manuel Valls per endegar el pla de transició digital a França; Ferran Falcó, que dirigeix la comissió interdepartamental BIM de la Generalitat de Catalunya, presentarà com aquest ens preveu la seva adaptació al BIM;  Hélène Gobert, premi BIM d’Or 2015 i directora del projecte de l’Ecole Normale Supérieure (ENS) a Paris-Saclay.

També es podran conèixer algunes de les experiències BIM més interessants a Suècia de la mà de Daniel Ahnsjö’s de SWECO, com ara l’estació de metro a Hamerby dins Estocolm, feta a partir d’ un procés participatiu.

Altres convidats destacats són la Senior Project Manager de Cannon Design, Christine Cavataio, presentant el CHUM, el major hospital d’Amèrica del Nord i que s’ubica a la ciutat de Montreal; Esa Halmetoja provinent del referent mundial com a gestora BIM d’immobles, Sennate Propperties a Finlàndia (que gestiona 9.700 edificis i 6,2 milions de metres quadrats); i  Martin A. Fischer de la Stanford University, que explicarà el concepte i aplicació del VDC (Virtual Design and Construction).


EL BIM A CATALUNYA I ESPANYA

A la primera edició de l’European BIM Summit, amb el patrocini principal de Roca, es va presentar el Manifest BIMCAT Barcelona, signat i avalat per 5 administracions públiques diferents. L’ITeC va agafar el testimoni i amb el consorci de 40 institucions que representen el teixit del sector de la construcció s’ha desenvolupat un full de ruta que precisament fou presentat el 22 de març de 2017 per començar a activar les 88 accions necessàries per al seu desenvolupament.

A partir del Manifest BIMCAT Barcelona, el Ministerio de Fomento va delegar en l’enginyeria INECO la posada en marxa del que es coneix com Estrategia Nacional BIM esBIM on el CAATEEB va liderar el grup de treball per crear el seu primer document publicat sobre el significat de què era el BIM.

D’altra banda, la Unió Europea ja va aprovar fa tres anys la directiva sobre el BIM que afectarà la manera de licitar i treballar els projectes per l’administració pública. A Espanya el seu ús serà obligatori, segons les previsions, a partir de l’any 2018.


 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top