Les autoritats sanitàries han establert les restriccions més severes en els espais interiors. Són molts els locals i equipaments que han patit limitacions d'aforament a l'interior que han anat des del 100% fins al 50% en la major part dels casos. Per a Carlos Martínez, tècnic especialista en qualitat de l'aire interior de SODECA IAQ, això fa preguntar-nos: no només si aquesta era l'única opció, sinó si podrien aquests locals operar a el 100% de la seva capacitat, amb un nivell de risc reduït, si adoptessin mesures específiques per al tractament de l'aire interior.
Martínez es refereix a el grup de científics de la universitat de Colorado, liderat pel professor espanyol José Luis Jiménez, que ha desenvolupat un simulador [*] que permet calcular el risc de contagi per aerosols a l'interior dels edificis en funció de diversos factors com l'aforament, la ventilació o l'ús de mascaretes: "Els càlculs extrets d'aquestes simulacions no poden considerar-se exhaustius, a causa de la quantitat de factors que intervenen en la possibilitat de contagi, però poden ajudar a treure importants conclusions si s'observen de manera global".
El tècnic en IAQ ho il·lustra de la següent manera (consultar infografía al final): podem imaginar un petit espai de 50 m2, amb una alçada de 2,7 m, un aforament màxim de 30 persones, però que s'ha vist reduït a la meitat (15 persones) a causa de les restriccions sanitàries. El simulador ens permet configurar una situació de risc tal que hi hagi entre els usuaris del local una persona contagiada i que l'únic que porti mascareta de manera ininterrompuda durant un període de 2 hores sigui el responsable de el local. En un local d'aquestes característiques, gairebé sense ventilació ni sistema de tractament de l'aire instal·lat, la probabilitat de contagi seria d'un 38% segons el model.
No obstant això, el model ens diu que si en aquesta mateixa situació, el local estigués equipat amb un sistema de tractament de l'aire (incloent purificadors portàtils), que permetés ventilar i / o desinfectar l'aire fins arribar a un total de 6 renovacions per hora de l' aire interior, la probabilitat de contagi es reduiria fins al 11%. A més, amb aquesta configuració, el local podria operar amb un aforament complet (30 persones) i la probabilitat de contagi seguiria sent substancialment més baixa (21%). L'anàlisi de les dades obtingudes deixa clar que la ventilació i el tractament de l'aire interior són paràmetres molt més importants per evitar la transmissió de bioaerosols que la quantitat de persones presents en un espai interior. El primer dels escenaris, tot i ser el més perillós, és l'únic que està regulat actualment per la normativa vigent. "Sembla evident doncs que la societat ha d'apostar per solucions tecnològiques de tractament de l'aire interior que ajudin a millorar la seva salut i la seva vida diària. A el mateix temps, aquesta aposta ha d'estar incentivada per les autoritats competents, mitjançant l'aplicació de lleis que ens permetin seguir amb la nostra activitat diària i, a el mateix temps, protegir la nostra salut".