L'ús de productes fotocatalítics reduiria la contaminació a les ciutats

Un grup d'experts ha proposat l'ús de materials de construcció tractats amb productes fotocatalítics, com una solució per reduir els problemes de contaminació a què s'enfronten els països més desenvolupats del món, durant la primera 'Jornada tècnica sobre elements constructius descontaminants aplicats sobre infraestructures ', organitzada per l'Associació Ibèrica de Fotocatàlisi (AIF) i EPTISA, al Col·legi d'Enginyers, Canals i Ports de Madrid.

Així, han explicat que la fotocatàlisi parteix del principi natural de "descontaminació de la pròpia naturalesa" i "és capaç d'eliminar el CO2 per generar matèria orgànica, així com altres contaminants habituals en l'atmosfera mitjançant un procés d'oxidació activat per l'energia solar".

En aquest sentit, han assenyalat que "s’ha demostrat que els productes fotocatalítics, des del seu descobriment al Japó fa 50 anys, poden arribar a destruir fins al 50 per cent de la presència d'òxids de nitrogen en els llocs en què s'instal·len".

A més, durant la trobada s'ha presentat la 'Guia pràctica de la fotocatàlisi aplicada a infraestructures urbanes', una publicació de l'Associació Ibèrica de la Fotocatàlisi que descriu les característiques d'aquesta tecnologia i planteja el seu estat de desenvolupament i aplicació a tot el món.

El director del departament de Ferms i Paviments de Eptisa i vicepresident de AIF - Direcció Tècnica i Comunicació, David Almazán, ha explicat que la fotocatàlisi "és una tecnologia en la qual convergeixen tres factors principals com són la radiació solar, el principi actiu del diòxid de titani i un mitjà en el qual està present l'oxigen ".

Així mateix, Almazán ha manifestat que en l'actualitat els productes fotocatalítics, que es controla mitjançant les normes internacionals ISO i la italiana UNI, "provoquen una oxidació en entrar en contacte amb la llum i amb l'aire, de la qual es deriven nitrits o nitrats que eliminen amb la neteja de carrers o amb la pluja ". "No es coneix cap efecte secundari després de la seva aplicació, ja que els nitrits i nitrats tornen a l'aigua i no tenen cap incidència en la salut", ha precisat.

D'altra banda, la directora de l'Àrea Química Atmosfèrica del Centre d'Estudis Ambientals de la Mediterrània, Amalia Muñoz, ha assenyalat que s'estan duent a terme experiències per "comprovar l'eficàcia i durabilitat dels productes fotocatalíticos a Cambra EUPHORE - una plataforma d'investigació en química atmosfèrica que permet simular unes condicions molt properes a la realitat -. "Les investigacions desenvolupades apunten que el fotocatalitzador té una vida indefinida, però la seva capacitat pot neutralitzar-se per diversos factors, si bé està demostrat que es regenera amb l'aigua de pluja o la neteja amb aigua", ha agregat.
Finalment el director general de Zeus Química i vicepresident de AIF-Relacions Internacionals, Ramon Viñas, ha destacat que els productes fotocatalítics "oxiden productes nocius presents en l'aire, eliminen les olors i, en determinades condicions, poden actuar també com a biocides". A més, ha recordat que el diòxid de titani - principi actiu dels productes fotocatalítics - és una de les substàncies "més abundants" al planeta, que està present en sorres de tot el món.
 

Font: Ecoticias
 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top