Mapei patrocina el VIII Concurs de Murals de Rajoles Lar

Mapei, el major productor mundial d'adhesius, segelladors i productes químics per a la construcció, ha tornat a exercir una vegada més com a patrocinador de "Lar na Escola", el concurs de Murals de Rajoles que Subministraments Lar organitza bianualment des de fa 12 anys.

La iniciativa, l'objectiu inicial era donar sortida a l'excedent de rajola un cop acabat el període d'exposició, s'ha convertit en una cita ineludible a Cee, on s'exposen els murals mòbils que confeccionen diversos centres educatius de la zona. En concret, en l'edició 2017-2018 han participat sis col·legis i instituts, a més de APEM i Aspaber, entitats que treballen amb persones que pateixen discapacitat intel·lectual.


Os faros da Costa da Morte, leit moiv

Els participants van dur a terme un procés creatiu que va arrencar amb el subministrament per part de Lar d'un bloc de formigó amb forma circular, emulant la llum que desprenen els fars i que els participants havien de revestir d'acord amb la temàtica del concurs, que, tal i com destaca Tatiana Rodríguez, de Subministraments Lar, "sempre se centra en els costums i riqueses de la terra". En aquesta ocasió van ser els Fars da Costa da Morte, el que Rodríguez descriu "com un petit homenatge a aquests faroners i mariners -tant homes com dones- que van dedicar la seva vida a aquests oficis tan importants per a les nostres comarques", facilitant el trànsit dels vaixells que s'acostaven a les nostres costes.

Per dur a terme aquest treball, els alumnes realitzen una tasca d'investigació prèvia per conèixer els secrets que envolten els fars. Una tasca que, per a Rodríguez, "implica al seu torn conèixer els artefactes que els mariners empraven per orientar-se al mar, és a dir, brúixoles, sextants, l'Estrella Polar o el carro de la constel·lació de l'Óssa Menor i l'Óssa Major" , explicacions que en una ocasió va impartir fins i tot un capità de la marina.
Cada centre va haver de desenvolupar un far concret, decidit per sorteig en les xarxes socials de Subministraments Lar. A l'hora de treballar en l'esbós, els concursants es van traslladar a les instal·lacions de la companyia, on van rebre formació per part dels empleats de Lar sobre la preparació dels morters i de com havien de pegar i rejuntar la rajola. "Com a novetats d'aquesta edició, a més d'un nou format del mural, que en aquesta ocasió va ser circular, hem introduït un element nou com és la ditra de schutler, que va enganxada amb el mateix morter per atorgar volum al mural", afirma Rodríguez .
 

Quatre treballs premiats

Un cop decidit l'esbós, els equips es van endinsar en el procés d'execució. En una de les cares havien de recrear el far que se'ls havia assignat, però en l'altra van tenir plena llibertat per desenvolupar a la seva elecció algun tema relacionat amb els fars. Cal assenyalar així mateix que els concursants han hagut de documentar tot el treball.

Finalment, el passat 8 de juny un jurat format per Antón Castro de Muxía, crític d'art i comissari, així com exdirector de l'escola Cervantes a Milà; Félix Quintero, enginyer tècnic industrial, exvicepresident de Fenosa i relacions comercials exteriors per Sud-amèrica, cònsol honorari a menció del Rei Joan Carles I i una de les poques persones condecorades amb la medalla d'Isabel la Catòlica també pel Rei Joan Carles I; Viki Rivadulla, pintora, escultora i experta bonequeira de Costa dóna Morte, i Antonio Nodar, fotògraf d'artistes de tot el món, van deliberar que els guanyadors del primer premi del concurs fossin els estudiants de l'IES Fernando Blanco, de Cee, per la seva Far Lobeira Gran, que van rebre el guardó de mans de Ramon Capdevilla, director de la revista l'informatiu de la construcció. El segon premi va recaure en l'Associació Aspaber, de Carballo, per la seva Far Cap Laxe, que van rebre el guardó de mans d'Albert Codina, Sales Manager de Mapei Spain i el tercer premi va recaure al CEIP Manuela Rial Mouzo, de Cee, que van rebre el guardó de mans de Viki Rivadulla. Per la seva banda, l'IES Prais Barraña, de Boiro, va rebre l'accèssit com a reconeixement al seu projecte.

Durant la gala de lliurament, Marc, un dels usuaris de l'associació Apem de malalts mentals, va amenitzar la cita amb la seva actuació al piano, "donant visibilitat -tal com assenyala Rodríguez a les capacitats d'aquestes persones". Una visibilitat que any rere any busca posar en valor el concurs "Lar na Escola". Les col•leccions passades del qual se situen en llocs emblemàtics de Costa da Morte com són La cascada del Ézaro, els passejos marítims de Corcubión, Cee i Laxe, en diferents punts estratègics del Camí de San Jaime i, per descomptat, en les pròpies instal·lacions de Subministraments Lar, que alberguen la primera col·lecció de murals sorgida en el marc del concurs.

"Aquest projecte s'ha convertit per als centres en una eina clau en l'educació dels nostres fills. Es tracta d'un projecte interdisciplinari, que relaciona totes les matèries troncals al voltant de les arts plàstiques, permetent desenvolupar i estimular el cervell, ajudant a millorar els processos químics que aquest necessita, proporcionant un major rendiment, tant en els estudiants com en els usuaris d’aquests centres i que, a més, implica al centre escolar en la seva totalitat", conclou Tatiana Rodríguez.

 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top