Més de 200.000 euros per millorar l’eficiència energètica a equipaments municipals de Sabadell

Sabadell és una de les tres ciutats que es beneficiaran del finançament de la Unió Europea per fer possible el projecte District of Future, escollit en la convocatòria2013 d'optimització de sistemes energètics a les Ciutats Intel·ligents del Setè Programa Marc d'Investigació i Desenvolupament Tecnològic de la UE (FP7).
 
En concret, District of Future permetrà a Sabadell millorar l’eficiència energètica a tres equipaments de la ciutat: la central de recollida pneumàtica de Can Llong, l’edifici municipal de Cal Marcet i l’edifici de vivendes Can Llong 4 de VIMUSA, mitjançant la monitorització del seu consum i producció energètica.
 
L’alcalde de Sabadell, Joan Carles Sánchez, ha afirmat que aquest projecte és una mostra del treball que l’Ajuntament de Sabadell ha iniciat en “l’àmbit de les polítiques energètiques, que pot ser cabdal pel que significa la renovació de la nostra economia i per la possibilitat de baixar la factura energètica, així com per poder reactivar el mercat laboral”. L’alcalde ha destacat que “estem parlant d’un estalvi energètic que en conjunt podria arribar al 40%” i que d’aquesta manera “es pot lligar amb les polítiques europees amb l’objectiu que l’economia local es pugui reinventar amb polítiques energètiques diferents a les que teníem fins ara”.
 
Kim Faura, director general del Telefónica a Catalunya, ha explicat que Telefónica, a banda de coordinar el projecte, participa en la part tècnica aportant FIWare (plataforma europea de l’Internet de les Coses). “Aquesta plataforma és la que Europa vol assenyalar com a Plataforma estàndard per a tot Europa” i començarà a funcionar en un termini de 36 mesos a Sabadell.
 
Els seus principals beneficis són que els serveis que es construeixin sobre la mateixa seran estàndards i així puguin ser reutilitzats, fet que permet crear un ecosistema en el qual les empreses, pimes i emprenedors de tota Europa puguin accedir-hi per crear nous desenvolupaments i altres ciutats puguin reaprofitar els resultats obtinguts.
 
L'objectiu principal del District of Future és crear un marc obert per a l’optimització energètica a les ciutats, mitjançant la integració de les diferents fonts de generació i consum d’energia de tot un barri o districte. Sabadell contribueix al projecte com a ciutat pilot, per poder aplicar en un entorn real el marc d'optimització energètica desenvolupat.
 
El pressupost global de desenvolupament i implementació del projecte és de 6.242.551 euros, dels quals 3.801.732 euros han estan subvencionats per la Comissió Europea. L'Ajuntament de Sabadell rebrà 218.667 euros en concepte de subvenció, participant en 342.960 € del pressupost total.
 
El projecte es desenvolupa per mitjà d'un consorci format per 11 socis europeus de 4 països diferents (Espanya, França, Finlàndia i Anglaterra), entre els quals es troben Telefónica, com a líder i coordinador, diferents socis tecnològics com Everis, IDP, Exeleria, Edenway, VTT, Fortum, Dalkia i tres ciutats demostratives: Sabadell, Corby (Regne Unit) i Orleans (França).

 
District of Future
 
Les ciutats són cada vegada més conscients de la necessitat de fer front als desafiaments climàtics i energètics. District of the Future és un projecte finançat per la Unió Europea amb l’objectiu d’augmentar l’eficiència energètica en un districte de la ciutat amb la innovació que ofereixen les Tecnologies de la Informació i les Comunicacions.
 
Això ajudarà els gestors de la ciutat a quantificar i aconseguir l’objectiu d’una reducció d’entre un 30 a un 40% del consum d’energia i les emissions de CO2, així com a millorar la consciència i implicació dels ciutadans.
 
District of Future farà servir les TIC per recopilar, registrar i controlar les dades d’energia i dur-ho a la plataforma FIWare. Aquesta analitzarà els patrons d’energia en cada districte de la ciutat i permetrà predir-ne el consum, monitoritzar la demanda i l’oferta d’energia. També proporcionarà un sistema basat en estàndards, per tal que, tant autoritats públiques com ciutadans, puguin prendre decisions amb la finalitat d’optimitzar els seus consums.
 
Aquest projecte contribuirà a què els governs de les ciutats adoptin les TIC per abastar els objectius marcats per la UE 2020; que el 20% de l’energia procedeixi de fonts renovables, un 20% d’augment de l’eficiència energètica i la reducció del 20% de gasos d’efecte hivernacle.


Font: Ajuntament de Sabadell
 
tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top