Molins de Rei té la primera fotolinera bidireccional pública de l’Estat

Molins de Rei disposa d’una nova instal·lació de fotolinera laboral, projectada i finançada per l’AMB. Aquest pas suposa una anticipació a la revolució energètica que s’esdevindrà en la propera dècada, especialment en matèria d’energies renovables, I que l’AMB defensa i lidera al territori metropolità mitjançant el seu Pla Clima i Energia 2030.

Aquest tipus d’instal·lació converteix l'energia solar en electricitat mitjançant plaques fotovoltaiques col•locades en una pèrgola, en el cas de Molins de Rei instal·lada a l’aparcament del poliesportiu municipal. L'electricitat generada es destina a recarregar els vehicles elèctrics endollats i, quan aquests no la necessitin –bé perquè ja estiguin carregats o perquè no hi hagi cap cotxe connectat en aquell moment–, s’aprofitarà al poliesportiu.

Més enllà d’aquest funcionament, comú a totes les fotolineres metropolitanes, l’AMB ha incorporat un component tecnològic pilot d’última generació: un equip de recàrrega bidireccional, o V2G (vehicle-to-grid, com es coneix popularment per les seves sigles angleses). Aquesta nova funció permet fer realitat un dels reptes de la implantació d’energies renovables: l’emmagatzematge de l’energia solar mitjançant bateries, ja sigui dins dels vehicles elèctrics o fixes a les llars.

Així, la fotolinera, primera del seu tipus a tot l’estat espanyol, també permet que l’energia segueixi el camí oposat, injectant-la a la xarxa provinent de la bateria d’un vehicle elèctric que hi estigui connectat. Aquesta funcionalitat permet disposar d’energia solar en els moments en què, per motius climatològics, hi hagi escassedat, i és clau per donar solució al problema de l’emmagatzematge d’energia: un habitatge tipus consumeix cada dia, de mitjana, 9.6kWh d’electricitat, mentre que una bateria de cotxe elèctric és capaç d’emmagatzemar entre 22 i 100kWh, depenent del model.

La instal·lació també compta amb un monitor que mostra en temps real tots els paràmetres de producció i consum d’energia de la fotolinera, i que vol sensibilitzar la ciutadania cap a una nova cultura energètica, especialment pels infants i joves que utilitzen de forma intensiva la instal·lació del poliesportiu municipal.

Segons Ramon Sànchez, alcalde de Molins de Rei, amb aquesta instal•lació el municipi es converteix esdevé pioner en la generació i ús d’energies renovables. La iniciativa suposa una gran responsabilitat pel consistori perquè hauran de fer molta pedagogia per explicar-ne els beneficis i promoure’n el seu ús.  

La nova fotolinera està ideada per ocasions en què el vehicle roman aparcat una gran part del dia, coincidint amb la jornada laboral. També funciona com a aparcament dissuasiu o Park&Ride, donat que es troba a 5’ a peu de l’estació de Rodalies. A banda de la recàrrega de vehicles privats, també servirà per carregar la flota elèctrica del propi Ajuntament, fomentant així una mobilitat més sostenible alimentada per energia solar local en els desplaçament diaris.


Estat d’implantació de les energies renovables per part AMB

En el marc de la mateixa estratègia, i presentat durant el 2018, l’AMB ha desplegat un full de ruta per fomentar l’ús d’energies renovables al territori metropolità. Aquest pla comprèn 480 noves instal•lacions de generació, dividides en 380 instal•lacions de plaques fotovoltaiques a les cobertes d’edificis públics dels municipis i 100 estacions del tipus fotolineres laborals. 

A data d’avui, ja estan executades i en funcionament les fotolineres de Gavà, Esplugues de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat, Sant Andreu de la Barca i Molins de Rei, i una coberta solar a l’escola Tiziana de Tiana, que produeix energia per a l’edifici. Tenint en compte només les tres primeres fotolineres, l’estalvi d’emissions de CO2 fins a dia d’avui ha estat de més de 5000kg, a través d’una producció superior als 19000 kWh. 

Aquest primer trimestre del 2019, a més, s’enllestirà la primera fase de 13 noves instal·lacions, que suposaran una potència total de 604 kWp: 

•             7 fotolineres addicionals
•             2 cobertes solars en escoles 
•             2 cobertes solars en instal·lacions esportives
•             1 coberta solar en una instal·lació sanitària
•             2 cobertes solars en edificis polivalents municipals

La instal·lació d’aquests primers projectes, comptant cobertes solars i fotolineres, equival a l’energia necessària per abastir d’electricitat 250 llars durant un any.

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top