Muneval permet als ajuntaments treballar amb llistes censals per tal d'assignar enquestes o consultes a grups poblacionals concrets

La Llei 39/2015 sobre «procediment administratiu comú de les administracions públiques» que va entrar en vigor el 2 d'octubre de l'any passat, redefineix els drets dels ciutadans davant l'actuació de les administracions públiques (tant Estat, com comunitats autònomes, ajuntaments o organismes públics dependents de l'administració). Aquesta llei, tal com explica la seva introducció, pretén «acabar amb la dispersió normativa existent i reforçar la participació ciutadana, la seguretat jurídica i la revisió de l'ordenament». Més en concret, en el seu Article 133 titulat «Participació dels ciutadans en el procediment d'elaboració de normes amb rang de llei i reglaments» es fa menció explícita en el seu article 1 al següent:

«1. Amb caràcter previ a l'elaboració del projecte o avantprojecte de llei o de reglament, s'ha de substanciar una consulta pública, a través del portal web de l'Administració competent en la qual es demanarà l'opinió dels subjectes i de les organitzacions més representatives potencialment afectades per la futura norma sobre:
a) Els problemes que es pretenen solucionar amb la iniciativa.
b) La necessitat i oportunitat de la seva aprovació.
c) Els objectius de la norma.
d) Les possibles solucions alternatives regulatòries i no regulatòries. »


El text legal deixa a criteri de cada administració com realitzar aquesta consulta. Des de grups de treball a fòrums ciutadans, fòrums en línia oberts a la ciutadania, enquestes a segments afectats o fins i tot, per què no en aquells casos en què la «afectació de la norma» sigui molt àmplia, consultes ciutadanes a tots els ciutadans de l'estat , comunitat autònoma o ajuntament.

Muneval, en el seu mòdul de PARTICIPACIÓ, permet dur a terme i de forma simultània, consultes generals a totes les persones empadronades en una àrea geogràfica, com consultes particulars a segments concrets de persones. La SEGMENTACIÓ la duu a terme cada administració, en carregar en el sistema censos o grups de DNIs diferenciats. Les llistes censals permeten pujar diferents grups per assignar així enquestes o consultes només a una part del cens (grups poblacionals per edat, codi postal, districte, funcionaris, etc.). En el cas que ens ocupa es podrien pujar llistes censals de les persones afectades pel decret o llei.

A més, Muneval està desenvolupant funcionalitats d'FÒRUM CIUTADÀ. Els fòrums de debat són una altra via sense dubte interessant, si està correctament motivada, moderada i identificada perquè tingui cabuda com a solució a la "consulta" que esmenta aquesta Llei.

Hi sens dubte un gran marge de millora en l'administració en relació a la realització de les consultes a la qual obliga la Llei 39/2015. Eines com Muneval i altres existents poden ajudar a aconseguir, d'una banda que les pròpies administracions compleixin la legalitat vigent, i per una altra, facilitar d'un cop al ciutadà a una participació més activa en la relació amb l'administració.

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top