Neix el Pla Nacional de Ciutats Intel·ligents

El Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme ha confirmat la posada en marxa del nou Pla Nacional de Ciutats Intel·ligents, que està dotat inicialment d'un pressupost de 153 milions d'euros, inversió que es cofinançarà a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder) on s’hi sumaran les aportacions d'altres administracions i del sector privat.

El pla es coordinarà a través de la Secretaria d'Estat de Telecomunicacions i per a la Societat de la Informació mitjançant la creació del Consell Assessor de Ciutats Intel•ligents. Estarà conformat per la pròpia secretaria d'Estat, Red.es, Segittur, Idae, EOI, les entitats locals i els representants de la indústria.

El seu objectiu és millorar l'eficàcia i eficiència de les entitats locals en la prestació dels serveis públics a través de l'ús de les TIC i avançar en la governança del sistema de Ciutat i Destinació Turística Intel•ligent. Tot això redundarà en una millor qualitat de vida per a la ciutadania i crearà entorns atractius d'inversió que generaran creixement econòmic i ocupació.

Aquesta estratègia es recolza en les institucions i associacions que estan implicades en el desenvolupament de les ciutats intel·ligents, com a gran actiu en aquest procés d'innovació.

El ministeri destaca la tasca de les entitats locals com a garants de la prestació de serveis públics i la diversitat de serveis que ofereixen amb instruments TIC. Aquestes han d'identificar compromisos d'estalvi quantificables i periodificats, i establir mecanismes de cooperació amb altres ajuntaments i la indústria per fomentar la interoperabilitat, replicabilitat, sostenibilitat i reutilització de les solucions i models de negoci adequats al nou tipus de serveis que ciutadania, empreses i turistes demanden.

El Pla Nacional de Ciutats Intel·ligents s'estructura en cinc eixos d'actuació: El primer té com a objectiu facilitar als municipis el seu procés de transformació en ciutats intel·ligents, mitjançant la dotació de recursos. El segon executarà projectes que acreditin l'eficiència de les TIC en la reducció de costos, les millores en la satisfacció ciutadana i la creació de nous models de negoci. La tercera línia d'actuació s'orienta al desenvolupament i creixement de la indústria TIC, amb actuacions que impulsin noves solucions tecnològiques que contribueixin a l'avanç de les ciutats intel·ligents. El quart eix se centra en la comunicació i difusió del pla, per assegurar-ne la comprensió mitjançant processos participatius, i la difusió d'estàndards, normes i solucions obertes, interoperables i reutilitzables. I finalment, un cinquè eix dedicat a fer un seguiment de tot el pla.

Destaca el paper que exerceix la Xarxa Espanyola de Ciutats Intel·ligents (Reci), que ja compta amb més de 60 municipis i està considerada una experiència de referència; el Grup Interplataformas de Ciutats Intel·ligents (GICI), en el qual estan representades 20 plataformes tecnològiques nacionals; així com el paper de les dues patronals del sector, Ametic i Conetic, i diferents iniciatives del sector privat.

La primera actuació del Pla Nacional de Ciutats Intel•ligents és la convocatòria de Ciutats Intel·ligents, que ha impulsat el Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme, a través de l'entitat pública empresarial Red.es. D'ella es beneficien 13 projectes que es van a desenvolupar en més de 20 municipis i que representen una inversió de 13,1 milions d'euros. Red.es aporta fins al 80% a través del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (Feder), que contribueix a reduir les diferències entre els nivells de desenvolupament de les regions europees. La resta va a càrrec dels municipis.
 
tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top