Neix l’Associació Àmbit B-30 amb una desena de projectes i amb l’objectiu de convertir-se en l’eix de manufactura avançada del sud d’Europa

L’Àmbit vol posicionar-se com el pol industrial més important del sud d’Europa.

L’acte de constitució de l’Associació Àmbit B30 ha tingut lloc a la seu del Laboratori de Llum de Sincrotró Alba i significa l’inici d’una nova etapa després de més de dos anys de treball conjunt. L’alcaldessa de Cerdanyola del Vallès, Carme Carmona, ha donat la benvinguda com a ciutat amfitriona de la constitució. En la seva intervenció ha destacat “l’optimisme i l’estratègia” que
guien aquest projecte, així com la “singularitat del territori aplegat: La unió fa la força”, ha afegit. Per la seva banda, el secretari d’Empresa i Competitivitat del Departament d’Empresa i Ocupació, Pere Torres, ha posat l’accent en la reindustrialització: “La proposta de model econòmic ha de passar per reindustrialitzar el país, però no mirant el passat, sinó el futur, apostant per una reindustrialització intel•ligent, basada en la innovació, redistribuïdora
d’oportunitats”.

Integrada inicialment per 53 organitzacions, l’Associació, neix amb l’objectiu de convertir-se en un dels principals pols industrials i de manufactura avançada del sud d’Europa.

Àmbit B30, està formada per empreses, centres de recerca, universitats, ajuntaments, organitzacions empresarials, organitzacions sindicals i governs de 23 municipis amb un objectiu en comú: actuar de forma col•lectiva per potenciar i impulsar tota la zona industrial i tecnològica de l’eix de la B-30. En aquest sentit s’ha estat treballant els darrers mesos en un pla d’Actuació que ara es consolida amb una primera relació de projectes que s’anirà ampliant com a estratègia global cap a la manufactura avançada.
 

L’aposta per la indústria manufacturera

Tant als Estats Units com a Europa ja reconeixen la rellevància de la manufactura avançada com a element competitiu i han fet l’aposta estratègica de recuperar i revaloritzar la seva base manufacturera com a eix de competitivitat i desenvolupament sostenible. La Unió Europea, per exemple, a través del programa Europa 2020 ha integrat com un dels seus pilars la
reindustrialització des de la manufactura avançada, amb un seguit de mesures prioritàries amb la finalitat de fomentar la inversió en noves tecnologies, millorar l’entorn empresarial, l’accés als mercats i al finançament.

A partir d’aquest entorn, els primers treballs fets pel grup impulsor de l’Àmbit  B30 van ser el d’analitzar els diferents estudis i diagnosis fetes sobre aquest territori i que confirmaven les possibilitats de desenvolupament econòmic de l’eix de la B30 per la gran quantitat de circumstàncies singulars que permetien configurar aquest territori com a regió innovadora. Destaca, per exemple, com la primera concentració industrial del país, ja que el 17% del PIB català prové d’aquest territori, concentra el 25% de l’ocupació industrial del país o integra
comarques líders en innovació, a més de ser un important pol de creació de coneixement ja que es produeixen el 30% dels articles científics publicats a la Regió Metropolitana de Barcelona, com a alguns dels indicadors que demostren la importància de l’Àmbit B30 a Catalunya i l’excel•lent base per convertir-se en l’eix de manufactura avançada del Sud d’Europa.

Aquests indicadors i el treball conjunt dels darrers mesos ha permès fer una diagnosi del territori i concretar uns primers projectes a partir de totes aquestes oportunitats que ofereix el territori.

Cal recordar que a finals del 2012 ja es van validar els estatus de l’Associació i es va presentar un pla de treball que ara es consolida amb la presentació de 9 projectes, que són els següents:

1. Data Center
Creació d'un espai que actuï com a centre de dades de referència a nivell Europeu i per a les empreses de l'àmbit B30. Oferint els serveis propis d'un centre de dades: Cloud computing, Hosting i Colocation, entre d'altres. La proximitat d'aquest espai ha de millorar la  competitivitat de les empreses de l'àmbit B30.

2. Foment de la relació universitat – empresa - administració
Crear un programa d'acostament universitat - administració - empresa. Acompanyament de la manufactura cap al camí de la manufactura avançada, a través de la innovació. Acostament dels recursos públics a les empreses (per exemple el Programa Europa 2020)

3. Biosensors
Projecte de desenvolupament de dispositius, amb diversos agents del territori (empreses, hospitals i administracions).

4. Emprenedoria corporativa
Programa d'emprenedoria que ha de permetre el naixement d'empreses d’impacte a través d'empreses del territori. Aquest programa està orientat a empreses de diferents sectors amb potencial innovador per tal d’impulsar projectes complementaris al negoci de cada una de les empreses participants i generat nous projectes innovadors d’alt valor afegit.

5. Innovació Oberta
Crear una xarxa d'innovació oberta, que ha de permetre compartir reptes entre tots els agents del territori i trobar solucions conjuntes que millorin la competitivitat de les empreses de l'àmbit B30.

6. Centre d'Innovació logística
Fruit d’un llarg procés de reflexió, es vol posar en marxa un nou equipament de serveis a empreses i viver d'empreses que actuï com un pol d’atracció d'empreses especialitzat en l’àmbit de la logística (entesa no com a infraestructures de transport, sinó en tot l’ampli ventall de la cadena de subministrament)

7. Bioenginyeria
Treball conjunt amb la indústria del medicament que ha de permetre la millora competitiva de la producció local.

8. Territori Intel•ligent
Identificar necessitats urbanes i socials de les ciutats de l'àmbit B30, per a trobar solucions competitives i permetin el desenvolupament de solucions generalizables a d'altres ciutats.

9. Nano B30 – Barcelona Nanotechnology Cluster
Vincular la R+D en l’àmbit de la nanotecnologia amb els reptes actuals de les empreses de l’àmbit B30. La incorporació de les micro i nanotecnologies en les empreses industrials de l’àmbit B30 ha de permetre la millora de la competitivitat en els principals sectors d’activitat econòmica i promoure la diversificació del nostre teixit empresarial.

L’Ajuntament de Mollet, presidirà l’associació Àmbit B30 En el transcurs del mateix acte L’Ajuntament de Mollet ha estat escollit per unanimitat per presidir l’Associació Àmbit B30 els propers quatre anys.

L’alcalde de Mollet, Josep Monràs, ha destacat la importància de la xarxa: “Aquest no és un projecte de protagonismes individuals, és un projecte que mira al món, que busca trencar fronteres, que posa en valor la xarxa de municipis”.

Els estatuts aprovats, preveien també el nomenament de vuit vicepresidències en representació de les diferents organitzacions que integren l’associació. Així, per a les vicepresidències en representació del bloc d’Ajuntaments i administracions públiques han estat pels Ajuntaments de Sant Cugat del Vallès, de Cerdanyola, i de Santa Perpètua de Mogoda.

Per a la vicepresidència en representació de les organitzacions empresarials ha estat  nomenada la Cambra de Comerç i Indústria de Sabadell. El sindicat Comissions Obreres, ostentarà la vicepresidència de les organitzacions sindicals.

En el cas de les Universitats, ha estat nomenada la Universitat Autònoma de Barcelona i la Fundació Privada Ascamm qui ha estat nomenada per a la vicepresidència dels Centres de recerca i Parcs Tecnològics.

Tal com preveien els estatuts, durant l’acte ha estat nomenada també l’organització que haurà d’exercir el càrrec de Secretaria de l’Associació i, en aquest cas, ha estat escollit l’Ajuntament de Sabadell. En aquest sentit, l’alcalde de Sabadell, Joan Carles Sánchez, ha volgut destacar l’enorme valor afegit d’aquest territori: “Valor afegit és estar a l’entorn de Barcelona, però
també ho és la singularitat d’aquest territori, i sobretot la realitat de talent i innovació que s’hi concentra”.


Pol industrial

La voluntat de l’associació de l’àmbit B-30 és reforçar aquest territori com a complement de l’Àrea Metropolitana, però sobretot contribuint a posicionar la B-30, però també Catalunya, com un dels pols industrials més importants del sud
d'Europa.

B-30 són 23 municipis, en el pas d'aquest tram de via, d'uns 50 km. Aquest àmbit té una superfície de 485 km2, una població de 1.018.166 habitants, 30.173 empreses i una ocupació total de 387.478 persones. Hi ha un total de 1.296 empreses (33.089 treballadors) del sector industrial de nivell tecnològic mitjà-alt/alt. El conjunt de la B-30 agrupa prop del 25% de les patents espanyoles i europees de la Regió Metropolitana de Barcelona. A més, gràcies a
la presència de diferents universitats, hi ha un elevat pes d'articles científics publicats, concretament un 22%. El 48% de la inversió en R+D de tota la Regió Metropolitana de Barcelona es troba en aquest territori de la B-30.

L’àmbit B-30 és la voluntat d’ajuntaments, universitats, empreses, sindicats i patronals que, atenent les potencialitats del territori i la voluntat de promoure el seu desenvolupament, han acordat definir una estratègia de col•laboració entre empreses, centres de recerca, universitats, ajuntaments, organitzacions empresarials, organitzacions sindicals i governs per potenciar la zona industrial i tecnològica que comprèn tot aquest eix i posicionar-la com una de les regions industrials amb més potencial innovador de Catalunya, Espanya i, amb vocació
de ser-ho, del sud d'Europa. L’àmbit B-30 té tots els elements per fer competitiva la indústria, com també té voluntat per fer que el treball conjunt dels agents la faci més competitiva: recerca, innovació, competitivitat, exportació, àmbit atractiu per a la inversió...

L’àmbit B-30 disposa d’un seguit d’equipaments i empreses que aporten un potencial extraordinari. D’una banda, hi ha el Parc de l’Alba, que acull el laboratori de llum del sincrotró Alba i que, amb 340 hectàrees, és un dels equipaments de recerca més avançats del món. En un altre ordre de coses, la B- 30 té la Universitat Autònoma de Barcelona, que forma part de la xarxa de Campus d'Excel•lència Internacional; amb el seu Parc de Recerca UAB, amb 30
instituts de recerca i més de 4.000 investigadors. La Universitat Politècnica de Catalunya amb l‘escola Tècnica Superior d’Arquitectura o l’ESDi a Sabadell complementen una notable oferta universitària. Molt proper a aquestes instal·lacions hi ha el Parc Tecnològic del Vallès, amb 150 empreses instal•lades i on treballen 2.910 persones. A més, hi ha 23 centres de recerca que es troben situats, majoritàriament, als campus universitaris i als parcs científics i tecnològics, amb prop de 30.000 m2.

És també estratègica l’existència en aquest espai del Centre Intermodal de Mercaderies (CIM), com a equipament per afavorir l’eficiència en la distribució de mercaderies als principals centres d’activitat econòmica.

Cal tenir present que aquest àmbit compta ja amb infraestructures existents (AP7, C-58, Aeroport de Sabadell, la xarxa ferroviària) i altres en projecció que ofereixen la possibilitat de consolidar una estructura industrial i de coneixement i recerca molt competitiva en un context mediterrani, a escala europea.
 

Font: Ajuntament Sabadell


 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top