Nou futur urbanístic de Vallcarca

El concurs que el consistori va convocar per definir l’urbanisme de Vallcarca i reactivar aquest barri de Barcelona amb la construcció de nous habitatges i espais verds ja té guanyador. De les 23 propostes presentades, el jurat, format per representants veïnals, del consistori, experts i representants de col·legis professionals, ha decidit que la proposta Arrels, de l’equip de l’arquitecte Carles Enrich, serà la que servirà de base per definir la imatge futura de Vallcarca.
Des d’ara i fins al desembre es durà a terme un procés de participació en què el veïnat, l’Ajuntament, l’equip guanyador i quatre equips amb mencions especials treballaran per definir un document compartit que permeti iniciar la redacció i tramitació d’una modificació del Pla general metropolità que reculli les necessitats veïnals. “L’objectiu és deixar enrere la situació de bloqueig de solars buits i reactivar Vallcarca des del punt de vista urbanístic, veïnal i social”, ha assenyalat la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz.


Mantenir la identitat

La proposta Arrels presenta un model de barri que recupera els valors identitaris, històrics i patrimonials de Vallcarca i respon a les demandes del veïnat. La voluntat és optimitzar al màxim els recursos existents, especialment les infraestructures. Així, l’ordenació planteja una combinació entre la rehabilitació de l’edificació antiga i la nova amb l’objectiu de reconstruir el teixit del barri.

La nova ordenació recupera el caràcter del barri i s’adapta a la topografia. Es rehabilitaran les edificacions afectades en el planejament actual i es construiran nous habitatges, d’acord amb la morfologia urbana i tipologia edificatòria del nucli antic de Vallcarca.

El projecte planteja, a més, convertir la zona de planejament i l’entorn immediat en un espai productiu en tots els sentits: agricultura, energia i comerç. Es preveuen espais per a usos temporals, espais de producció d’energia amb plaques fotovoltaiques, etc.


El valor de l’aigua i dels espais verds

A més, s’afegeix  la condició de conca hídrica formada per les rieres de Vallcarca i de Farigola, i es considera l’aigua com a patrimoni del barri. En aquest sentit, es preveu l’acumulació i la canalització de les aigües de pluja per aprofitar-les per al reg i per a basses per depurar l’aigua i on el veïnat es pugui banyar, i es dona valor a les fonts existents com a espais de trobada.

Pel que fa als espais verds del barri, Arrels vol afavorir la connectivitat de la fauna i la flora entre el bosc de Turull i el turó del Putxet. Es preveuen, a més, plantacions en alguns dels actuals solars buits (Pedrera i plaça de la Farigola) i en els carrers del nucli antic de Vallcarca.


Més de 6.000 metres quadrats d’habitatge públic

El projecte planteja tipus d’habitatge que s’adaptaran a les alineacions dels carrers existents i s’adossaran a les mitgeres de les edificacions actuals i preveu un model de cooperativa d’habitatges amb moltes variacions: habitatges amb tallers satèl·lits per reactivar les plantes baixes del barri, habitatges estudi d’una sola habitació, habitatges de dues i tres habitacions i espais comunitaris que permeten fer vida comunitària i veïnal. En total, es preveu un sostre de més de 6.000 metres quadrats d’habitatge públic.

El projecte prioritza també el vianant i resta protagonisme al vehicle privat. De fet, el nucli antic de Vallcarca passarà a ser peatonal. L’avinguda de Vallcarca tindrà un sentit de circulació únic, s’ampliaran les voreres i s’eliminarà un carril per als cotxes.

El procés participatiu per definir la proposta final s’allargarà fins al desembre amb l’objectiu de tenir un document base per poder començar la redacció de la modificació del Pla general metropolità al gener i fer-ne la tramitació definitiva a principis del 2019. “Aquest procés a Vallcarca marca una altra manera de fer, que és l’urbanisme social”, ha remarcat el regidor de Presidència, Eloi Badia.

 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top