Nou impuls per a la Necròpolis Tumular d’Almenara

El Departament de Cultura de la Generalitat té previst destinar una partida de subvenció per donar continuïtat als treballs de restauració de la necròpolis tumular d’Almenara situada al nucli d'Almenara Alta, municipi d'Agramunt. La decisió s’ha pres després del camp de treball que l'Ajuntament d'Agramunt va organitzar aquest passat estiu juntament amb el Departament de Prehistòria de la Universitat Autònoma de Barcelona. Durant aquest camp de treball es van estudiar els túmuls existents i se'n van localitzar de nous, i desprès dels resultats obtinguts el Departament de Cultura ha considerat importants i necessàries les actuacions previstes en el projecte i per aquest motiu ha decidit destinar els diners necessaris per al seu desenvolupament.

Per aquest motiu, l'Ajuntament d'Agramunt ha encarregat a l'empresa Iltirta la redacció del projecte de restauració i consolidació de la necròpolis. Un projecte que constitueix un primer pas en la salvaguarda de les estructures tumulars, el qual permetrà realçar els atractius del jaciment i se’n potenciaran els valors històric, científic i didàctic. Els treballs també permetran realitzar una anàlisi organolèptica acurada del jaciment encaminada a valorar els principals factors de deteriorament de les restes i identificar les zones més afectades, la qual cosa permetrà fer una planificació de futures actuacions conservatives.

Des d'Agramunt, l'alcalde Bernat Solé ha valorat molt positivament l'aposta del govern per un espai gairebé oblidat però amb una importància cabdal per entendre les societats preíberes que es van establir a la zona. L’Ajuntament ja ha donat a conèixer aquest espai, i dins la jornada del Dia del Terme que enguany va acollir Almenara ja es va poder fer una visita guiada que dirigí Gabriel Balcells.


Necròpolis Tumular d’Almenara


El jaciment se situa en el vessant meridional de la serra d’Almenara, sobre el camí d’Almenara a Castellserà i el canal d’Urgell, a uns 750 m del nucli d’Almenara Alta. Es tracta d’una zona on es concentren diverses localitzacions arqueològiques de diverses èpoques, alguna de les quals podria correspondre a l’hàbitat associat a la necròpolis. Un jaciment que fou descobert el juny de 1968 per Josep Balcells, un veí d’Almenara. Desprès de la restauració duta a terme aquest estiu s’han descobert la existència de més d’una vintena de túmuls en diferents estats de conservació.


Font: Ajuntament d’Agramunt
 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top