Nova implantació de boies ecològiques en algunes platges de la Costa tarragonina

S’han presentat al Port de Torredembarra les boies ecològiques que s’instal·laran aquest estiu a les platges de Torredembarra, Altafulla, L’Ametlla de Mar i Salou per delimitar la zona reservada al bany. A l’acte hi han assistit l’alcalde de Torredembarra, Daniel Masagué; l’alcalde d’Altafulla, Fèlix Alonso; l’alcalde de Salou, Pere Granados; el primer tinent d’alcalde de L’Ametlla de Mar, Antoni Montagut; el responsable de comunicació de Repsol a Tarragona, Josep Bertran, i el creador de les boies, Miquel Rota.
 
Després de l’èxit aconseguit l’estiu passat, en què van instal·lar-se 17 boies ecològiques a les platges de Torredembarra, Altafulla i l’Ametlla de Mar (i que se sumaven a les 9 boies existents de la primera prova pilot a Torredembarra el 2012), aquest estiu, els ajuntaments d’aquestes tres localitats i el de Salou han decidit instal•lar 20 boies ecològiques més per fer l’abalisament de les seves platges. Així, tota la zona reservada per a banyistes a les platges de Torredembarra i Altafulla quedarà delimitada amb aquest tipus de boies, més tres platges de l’Ametlla de Mar i una de Salou. Fora de Catalunya, l’Ajuntament de Màlaga també ha encarregat la instal•lació de 5 boies a les seves platges.
 
A diferència de les boies convencionals, que tenen com a base blocs rectangulars de formigó que es treuen i es posen cada temporada, les bases d’aquestes boies són biòtops artificials únics al món que s’instal•len de forma permanent. Es tracta de grans peces d’obra i pedra de forma cònica, d’entre 1,30 i 2 metres d’alçada, per 1,5 metres d’amplada. Pesen entre 1.000 i 2.000 quilos i estan fetes d‘un ciment de PH neutre i carbonat de calci que atrau la flora i la fauna marines tot formant un escull.
 
A més, incorporen un innovador sistema de boia intermèdia que fa que la cadena sobrant de la boia que sura quedi en suspensió i no es malmeti el fons marí quan hi ha temporal. Quan acaba la temporada d’estiu, només cal que dos professionals del busseig es desplacin al punt on es troba cada boia per treure la cadena que va des de la boia intermèdia fins la superfície. La resta de l’estructura i tota la flora i la fauna que hi creix es queda on està fins l’estiu següent. Les boies es localitzen per mitjà d’un GPS.
 
Pel que fa al finançament del projecte, Repsol s’ha fet càrrec dels biòtops, mentre que els ajuntaments financen el manteniment del material i la instal•lació i desinstal•lació de la part que va des de la boia intermèdia fins a la superfície.

 
Font: Tottarragona.cat

 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top