Obrir Girona a punt de començar, a l’espera de l’evolució del repunt de contagis després de setmana santa

‎La logística necessària per dur a terme el projecte Obrir Girona ja està a punt, segons ha confirmat el CBCat (Centre Blockchain de Catalunya), entitat impulsora d'aquesta iniciativa, que té l'objectiu de provar un model de passis digitals de tests i vacunació, per tal de poder reactivar algunes activitats i esdeveniments aturats per la pandèmia. Actualment el projecte es troba a l'espera de l'evolució de la situació sanitària, després que en tornar de vacances de setmana santa hi hagi hagut un repunt de contagis.

La prova pilot d'Obrir Girona es va iniciar a finals del mes de febrer, quan les farmàcies de Girona van rebre les formacions per tal de poder desenvolupar el seu rol, crucial per al funcionament de la prova. Tot i això, les excepcionalitats a la norma que demanava l'organització del CBCat s'han estat treballant fins recentment amb el Departament de Salut de la Generalitat, per tal d'assegurar que la prova es feia amb totes les garanties. Així, s'ha dut a terme un projecte de recerca que ha estat aprovat pel CEI (Comitè Ètic d'Investigació) de l'IDIAP Jordi Gol.

L'èxit del sistema que proposa Obrir Girona depèn del paper fonamental de les farmàcies, que actuaran com a fedatàries de la salut dels usuaris. Qualsevol persona que vulgui accedir a un acte d'Obrir Girona haurà d'assistir a una de les 39 farmàcies participants de localitats de Girona, Salt o Sarrià de Ter, bé amb el certificat de vacunació, si ja el té, o a fer-se un test d'antígens al mateix establiment on, en cas de donar negatiu, serà acreditat com a persona amb MBCC (Molt Baixa Capacitat de Contagiar), i podrà accedir als esdeveniments de forma més segura.

La solució tècnica que ofereix el CBCat garanteix la privacitat de les dades dels usuaris gràcies a la tecnologia blockchain. L'aplicació que s'utilitzarà, anomenada AOKpass, està secundada per la International Chamber of Commerce (ICC), i es troba sota el paraigua de la Good Health Pass Collaborative, una iniciativa d'ordre mundial, que treballa per crear un estàndard de certificats digitals globalment interoperable. Aquesta aplicació permet que qualsevol persona pugui verificar l'estat de salut d'una altra, democratitzant així els esdeveniments MBCC.


Vistiplau al projecte de recerca

Juntament amb CBCat i el Col·legi de Farmacèutics de Girona (COFGi), un grup d’investigadors de l’Institut Universitari d'Investigació d'Atenció Primària (IDIAP) Jordi Gol ha desenvolupat un protocol de recerca on es detallen les mesures de salut previstes i la seva organització. Aquest protocol té com a objectiu avaluar tant el desenvolupament del projecte pilot, com l’efecte d’aquesta iniciativa sobre la incidència de casos de COVID19 en condicions reals.

Recentment el CEI de l'IDIAP Jordi Gol ha aprovat aquest projecte de recerca, l'últim procés necessari per a poder posar en marxa el projecte Obrir Girona, que actualment es troba a l'espera de poder donar el tret de sortida, tan bon punt s'estabilitzi la situació actual després del pont de setmana santa.


 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top