Parc infantil que promou l'ús responsable de l'energia

E.ON i la Fundació Botín han posat en marxa una col·laboració mitjançant la qual els nous Jardins de Pereda de Santander, que han doblat la seva extensió gràcies a la remodelació realitzada amb motiu de la construcció del Centre Botín, comptaran amb uns jocs infantils únics a Espanya pel seu disseny i vinculació al mar i a la importància de l'eficiència energètica. Aquesta col·laboració va ser presentada pel director general de la Fundació Botín, Íñigo Sáenz de Miera, i pel president de E.ON a Espanya i Itàlia, Miguel Antoñanzas.
 
Es tracta d'una nova zona de jocs dissenyada amb un plantejament innovador per tal d'estimular la imaginació i la creativitat dels nens en línia amb les activitats que es desenvoluparan al Centre Botín, alhora que aprenen sobre la importància de l'ús eficient de l'energia i prenen consciència de com ells mateixos poden generar-la. La dotació d'aquest espai ha estat possible gràcies al patrocini de la companyia E.ON, que mostra així la seva aposta per la regió en general i per aquest projecte dels Jardins de Pereda en particular, que podran gaudir totes les famílies.

El Centre Botín, que la Fundació Botín construeix a Santander, contribuirà a través de les arts a desenvolupar la creativitat capaç de generar riquesa econòmica i social. El projecte, obra de l'estudi Renzo Piano Building Workshop, en col·laboració amb Luis Vidal i Arquitectes, té com a objectiu crear un espai per a l'art, la cultura i l'activitat formativa i generar un nou lloc de trobada que uneixi el centre de la ciutat amb la badia.
 
Per a això, tan important és l'edifici com els espais públics que sorgeixen al seu voltant i entre els quals destaquen els Jardins de Pereda, que doblen la seva extensió actual gràcies al túnel per al trànsit. Els Jardins de Pereda, construïts el 1905 i remodelats en diverses ocasions, han estat redissenyats pel paisatgista Fernando Caruncho, que ha augmentat la superfície vegetal. La nova zona infantil inclosa en els jardins, el disseny ha estat ideat per l'estudi d'enginyeria Playoffice, s'ubica en el seu costat sud, al costat de la cafeteria, i tindrà una superfície practicable de joc de 800 metres quadrats, amb un plantejament innovador , que persegueix estimular, a través del disseny general i de l'elecció dels jocs, la imaginació i la creativitat dels nens.
 
La Fundació Botín i E.ON han estat d'acord en conformar una zona de joc nova, atractiva i divertida per a nens de qualsevol edat que a més contribueixi al seu desenvolupament tant físic com emocional, cognitiu, social i creatiu. De concepció moderna, supera concepcions antiquades sobre les àrees de joc i integra elements que mai abans s'havien col·locat en zones de joc a Espanya, com "l'Ona", una gran estructura metàl·lica i amb cordes que integra diferents jocs i propostes.

 
Plantejament i objectius de la zona de jocs

Aquest espai es planteja com un gran tot, no hi ha àrees o espais compartimentats, es viu el conjunt i s'ha de circular lliurement per tota la seva superfície. Combina activitats clàssiques com gronxar o lliscar amb multitud d'activitats més lliures, com saltar, enfilar-se, mantenir l'equilibri, penjar, gatejar o arrossegar. Els elements permeten, en definitiva, comportaments més imprevisibles.
 
El sòl es conforma com un gran protagonista, mitjançant el seu color i topografia que estimula al joc. Tot el disseny i la superfície està pensada perquè el nen colonitzi tots i cadascun dels elements que conté. Introdueix noves estructures que permeten als nens crear els seus propis circuits. Més enllà de gronxar o lliscar, pretenen ser un repte per a la imaginació dels nens i un estímul per al seu joc en equip.
 
L'elecció dels jocs i la seva cuidada ubicació persegueix també una valoració estètica de la zona. A partir d'un entorn tan privilegiat, els jocs tracten de complir la seva funció lúdica i de convertir-se al mateix temps en un atractiu visual i paisatgístic més, a afegir al conjunt del projecte. Es tracta, en definitiva, de contribuir a una imatge global d'alta qualitat estètica, que busca l'estimulació creativa dels seus usuaris més petits.
 
L'ús del color de forma conceptual i coordinada en tots els elements ajuda a evocar alguna característica del lloc on s'ubiquen, sobre la ciutat, la seva cultura o fets històrics, en aquest cas, la relació de la ciutat amb el mar.
L'element central dels jocs és L'Ona, que pel seu disseny, colors i materials tracta d'evocar a la seva manera el paisatge i els elements marins tan característics de la ciutat i l’ energia mareomotriu. La resta de jocs, com el Laberint d'Algues, el Carrusel-Boya o el mar d'Esponges, i el tractament del sòl, incideixen també en aquesta idea.


Una referència a l'eficiència energètica


El projecte inclou un joc dissenyat específicament per transmetre de manera molt pràctica la importància de les energies renovables. Es tracta del Carrusel, que incorpora una boia amb il·luminació al centre. En fer-ho girar, amb el seu impuls, els nens aconsegueixen activar la llum.
 
La idea és que els nens comprovin instantàniament i de primera mà com el seu moviment és capaç convertir-se en electricitat. El Carrusel incorpora dos panells fotovoltaics per assegurar la seva autonomia i un panell explicatiu que detalla el procés i la reflexió proposada.


Font: Construible.es

 
tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top