Primera trobada dels socis del RELOS3, un projecte d’innovació en l’economia local

Les regions i ciutats associades al projecte europeu RELOS3 han celebrat una primera trobada a Sabadell per començar a definir les línies sobre les quals es desenvoluparà aquesta iniciativa basada en el disseny d’estratègies d’innovació en l’economia local. La reunió, ha servit com a punt de partida per decidir com s’organitzarà el projecte.

Hi han assistit 17 representants de les 7 ciutats o regions de la Unió Europea que hi prenen part: Ciutat Metropolitana de Bologna (Itàlia), Regió de Wielkopolska (Polònia), Ciutat d’Emmen (Països Baixos), Ciutat de Tartu (Estònia), Regió Macedònia Oriental (Grècia), Agència de desenvolupament econòmic de Malta i Sabadell, com a ciutat que lidera la iniciativa, per mitjà de l’Ajuntament.

El projecte europeu RELOS3 “From Regional to Local: Successful deployment of the Smart Specialization Strategies” proposa millorar el desplegament de les estratègies d’especialització intel•ligent (RIS3) arreu d’Europa mitjançant una major implicació dels actors locals. Els socis ciutats o regions que en major o menor mesura han decidit especialitzar-se en sectors similars als de Sabadell, com la indústria avançada i el disseny i TIC aplicades a la indústria, fet que farà més comparables les bones experiències sorgides en cada regió.

Les 4 temàtiques que es tractaran en el projecte seran:

1) millorar les polítiques d’innovació locals mitjançant l’adequació a les estratègies d’especialització intel·ligent regionals
2)  Impulsar les operacions públic-privades que fomentin la innovació dels territoris
3) augmentar la col·laboració entre ciutats i regions europees amb especialitzacions similars
4) aconseguir la sostenibilitat de les col·laboracions entre les entitats que fomenten la innovació de cada territori més enllà de les estratègies d’especialització intel·ligent.

Cal destacar la participació i col·laboració de la plataforma de recerca de la Comissió Europea “S3 platform” al projecte RELOS3, que també va tenir presència en aquesta reunió d’arrencada de projecte, obrint la possibilitat a interactuar i construir una relació de treball i intercanvi d’informació conjunta amb la plataforma, referent europeu pel que fa a les polítiques d’especialització intel·ligent.

El projecte tindrà una durada de 5 anys que es dividirà en dues fases de 3 anys i 2 anys respectivament.
 

L’especialització intel·ligent a Sabadell i territori de l’entorn

Actualment, l’Ajuntament de Sabadell treballa en l’Estratègia d’Especialització Intel·ligent (RIS3) de la ciutat i el seu entorn, un procés que es va iniciar a l’estiu del 2014 amb l’objectiu d’identificar operacions público-privades amb un alt grau d’innovació arrelades al territori i vinculades a alguna de les 7 especialitzacions de l’estratègia RIS3CAT.

Algunes de les actuacions tenen un component clar d’internacionalitzar els actius del territori en l’especialització triada. En aquest context, i amb l’ànim de poder contrastar aquesta estratègia amb altres territoris europeus, Sabadell va presentar el projecte RELOS3 en la 2a convocatòria del programa europeu Interreg Europe (maig 2016). De les 211 propostes presentades només 66 van ser aprovades, i només 4 projectes són catalanes: 2 Projectes liderats per departaments de la Generalitat de Catalunya, 1 projecte liderat per Girona i el projecte RELOS3, liderat per Sabadell.
 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top