Projecte pioner a Espanya de District Heating i Cooling multienergia

L’alcalde d’Olot Josep Maria Corominas, el director de Mercat Terciari i Solucions Energètiques de Gas Natural Serveis, José Luis Lloret, i el soci i cofundador de Wattia, Franc Comino, presentaven dijous passat el projecte i han explicat les avantatges per al municipi.

El projecte serà un dels primers projectes District Heating and Cooling Multienergia (Xarxa espavilada de calor i fred) de l’Estat i convertirà Olot en una de les primeres ciutats d’Espanya amb un sistema de trigeneració d’energies renovables: el sistema combina tecnologia de geotèrmia, fotovoltaica, biomassa i gas natural. Dos factors fan d’Olot la localització idònia per desenvolupar aquest projecte pioner: per una banda, es tracta d’una zona tecnològicament implicada en la sostenibilitat energètica i, de l’altra, la població compta amb una densa massa forestal que permet la distribució km0 de biomassa, que subministrarà la Cooperativa la Fageda d’Olot.

La iniciativa donarà servei a una xarxa del municipi que inclou cinc edificis municipals: Hospital de Sant Jaume, Residència Geriàtrica Montsacopa, Residència Geriàtrica La Caritat, Museu Comarcal de la Garrotxa i Plaça del Mercat, recentment renovada. Tanmateix, es contempla un potencial de creixement fins la Biblioteca Maria Vayreda, l’edifici del Departament de Benestar Social d’Olot i la Fundació d’Estudis Superiors d’Olot.

La xarxa espavilada de fred i calor estalviarà cada any al municipi emissions equivalents a 570 tones de CO2 i 50.000 euros anuals en la factura energètica dels cinc edificis inclosos en el projecte durant els següents 13 anys de funcionament de la instal·lació.
 
GAS NATURAL FENOSA ha invertit prop de 800.000 euros per posar en marxa el projecte mentre que el seu soci local, l’empresa Wattia, és expert en la gestió automatitzada del mateix així com la integració dels seus diferents sistemes energètics.

 
Funcionament del sistema

El projecte compta amb calderes de gas natural, dues calderes de biomassa (amb el suport econòmic de la Diputació de Girona) així com un sistema geotèrmic, de 180 KW, i un sistema fotovoltaic, de 28 KWp. També es construirà mig quilòmetre de xarxa al centre d’Olot.

Els edificis inclosos en el projecte es podran abastir de calor, fred i electricitat amb una combinació òptima de mesures d’estalvi energètic, sistemes d’automatització i l’ús de fonts renovables.

El sistema serà el primer Distric Heating and Cooling Multienergia amb un alt component de domòtica, que permetrà acompassar la producció amb la demanda d’energia segons la predicció climatològica de la zona, gràcies a la introducció de les dades d’una estació meteorològica professional al sistema. A més, la xarxa serà respectuosa amb l’entorn i comptarà amb una “Sala de les Energies” situada a l’edifici Hospital Sant Jaume on confluiran i es distribuiran totes les fonts energètiques cap a l’exterior del Districte.

Per donar a conèixer el sistema es llançarà la campanya  informativa Olot Respira!, que farà del projecte una eina divulgativa i pedagògica sobre energia mitjançant tríptics, cartells i una pantalla LED informativa que indicarà l’estalvi d’energia i CO2 del sistema. Per últim, es farà promoció als centres docents així com un seminari d’eficiència energètica dirigit a professionals.

“Presentar al nou Mercat, el primer equipament d’aquesta xarxa de districte, i que Olot lideri la capitalitat de l’eficiència energètica, és un doble motiu de satisfacció per a tothom que des d’un primer moment ha apostat fermament en aquest projecte”, va explicar durant la presentació del projecte l’alcalde de Olot. Per la seva part, el director de Mercat Terciari i Solucions Energètiques de Gas Natural Serveis va assenyalar “la importància que té per a la nostra companyia duu a terme projectes innovadors que ens permeten apostar por l’eficiència i buscar solucions energètiques òptimes segons les característiques pròpies de cada territori”. Franc Comino, de Wattia, va remarcar que “després d’haver superat el repte tecnològic del projecte EspaiZero d’Olot, primer edifici 100% autosuficient energèticament de l’estat, volem expandir l’aplicació del know how que representa aquesta tecnologia punta, per alimentar de la manera més eficient possible, els edificis del centre d’Olot”.

 
GAS NATURAL FENOSA a Girona

GAS NATURAL FENOSA,  través de la seva companyia distribuïdora, està present a Olot des de l’any 1995 quan va començar a donar servei als seus habitants. Des de llavors, Gas Natural Distribución ha ampliat i millorat la seva xarxa de distribució fins als actuals 105 quilòmetres i compta amb més de 9.400 punts de subministrament. En els últims cinc anys la companyia ha invertit 2 milions d’euros a la comarca de la Garrotxa. 

GAS NATURAL FENOSA, a través de la seva distribuïdora, ha incorporat durant aquest any més de 5.000 punts de subministrament i ha invertit més de 8,5 milions d’euros a les comarques gironines. La distribuïdora continuarà creixent els propers anys, recolzada en iniciatives de millora de l’eficiència de les operacions, que inclouen, entre d’altres, nous criteris de canalització i innovació en el disseny d’instal•lacions així com a les avantatges econòmiques i mediambientals del gas natural com a energia.

Així mateix, GAS NATURAL FENOSA compta actualment amb més de 60 clients de Gas Natural Servicios amb els quals desenvolupa projectes de d’eficiència energètica, principalment als sectors industrial, hoteler i terciari, en els que ha invertit prop de 2,5 milions d’euros.

 
Font: Ajuntament d’Olot
 
tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top