Prova pilot a Olot per fer biomassa amb la poda dels arbres i obtenir unes 40 tones d'estella

L'Ajuntament d'Olot ha iniciat una prova pilot per fer biomassa per a calderes a partir dels residus generats amb la poda de setanta plataners de l'avinguda Astúries que feien deu anys que no es tocaven. La idea és que els treballs de poda i triturat surtin gairebé a cost zero per al consistori ja que es buscarà una empresa de la comarca que es vulgui quedar l'estella a canvi d'assumir algun treball necessari a la ciutat. Els treballs de poda i de triturar la fusta han començat aquesta setmana i es preveu que generin unes 40 tones d'estella, l'equivalent a 12.000 litres de gasoil o la calefacció anual de sis cases unifamiliars. Si la prova dóna bons resultats, la idea és poder-ho fer cada any.

És la primera vegada que l'Ajuntament d'Olot encarrega uns treballs de poda amb la idea d'obtenir-ne estella per escalfar calderes de biomassa de la comarca. Per veure'n els resultats, s'ha escollit una zona de l'avinguda Astúries a tocar del riu on hi ha uns 70 plataners que feia deu anys que no es podaven. "Tots els arbres són bons però necessitem que siguin de grans dimensions, amb una brancada a partir de 20 o 25 centímetres; si no no ens serveix", explica el tècnic municipal de Jardins del SIGMA, Marc Arimany.
Els treballs de poda i de triturar la fusta van començar fa quatre dies i compten amb dues grues de gran tonatge que permeten fer els treballs amb seguretat. Calculen que es podran obtenir unes 40 tones de fusta que un cop convertida en estella -es fa allà mateix- s'aconseguirà l'equivalent a 12.000 litres de gasoil o la calefacció que necessiten sis cases unifamiliars durant tot un any.
 
L'estella, però, no es podrà utilitzar fins d'aquí a mig any, un cop hagi perdut la meitat d'humitat que actualment té. Segons Arimany, actualment el 50% del pes de l'estella és aigua però caldrà que es redueixi almenys al 25% perquè pugui servir de combustible per a les calderes de biomassa. L'assecat es farà a la planta de compostatge que hi ha a la ciutat.
 
El regidor de Serveis Urbans d'Olot, Josep Gelis, explica que la idea és que aquesta operació permeti a l'ajuntament deixar en gairebé a zero els costos amb un intercanvi. "Amb la fusta triturada, el que farem serà buscar una empresa de la comarca que es quedi l'estella a canvi d'assumir algun treball necessari a la ciutat", afegeix.
 
Si els resultats són positius, la idea és que cada any es destini la poda d'arbres de grans dimensions amb aquesta finalitat. Cal recordar que l'Ajuntament preveu instal·lar una caldera de biomassa a sota de la nova Plaça Mercat, actualment en obres, inclosa en el projecte d'energies renovables que ha de servir per obtenir l'energia necessària als edificis públics inclosos a la illa estratègica com és el geriàtric Montsacopa, l'Hospici i el que quedi de l'actual Hospital Sant Jaume. La previsió és que es pugui inaugurar a finals d'aquest any. El projecte es finança íntegrament amb capital privat.

 
Font: ACN-Lourdes Casademont
tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top