La Llotja de Mar ha hostatjat durant dos dies l'esdeveniment de referència internacional en el sector tecnopolític: el Democracy4All. El congrés ha estat organitzat pel CBCat (Centre Blockchain de Catalunya), entitat participada pel Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori de la Generalitat de Catalunya i la Cambra de Comerç de Barcelona. Mig miler de persones, de més de trentena de nacionalitats diferents, han seguit la cinquantena de conferències i taules rodones, on han participat aproximadament setanta ponents internacionals. L'esdeveniment, en format híbrid, s'ha pogut seguir tan presencialment com online.
"La finalitat d'aquestes jornades és debatre les darreres novetats en política i tecnologia, en especial de blockchain", afirma Quirze Salomó, president executiu del CBCat, "recentment, Facebook ha anunciat la seva voluntat de convertir-se en el metavers de referència mundial," afegia Salomó, "nosaltres ja fa temps que parlem dels metaversos, realitats virtuals que, gràcies a les noves tecnologies, cada vegada ofereixen més possibilitats d'oci, de treball, de relacions socials… l'important aquí és veure qui dirigeix aquestes realitats virtuals: hem d'apoderar la població, per evitar que siguin les grans corporacions les que governin no només la nostra realitat física, sinó també la virtual, és a dir, el metavers".
La conferència va ser inaugurada el dijous per Daniel Marco, director general d'Innovació i Economia Digital de la Generalitat de Catalunya, qui va afirmar que “l’Estratègia Blockchain de Catalunya posa a les persones en el centre; volem oferir als nostres ciutadans les habilitats i les eines digitals perquè siguin els protagonistes de la transformació digital, i la tecnologia blockchain és una eina molt potent en aquest sentit. La blockchain ens aporta una nova governança per a la societat digital, apoderant la ciutadania, facilitant la seva participació i retornant-li el control de les seves dades”.
La segona jornada ha estat presentada per Mònica Roca i Aparici, presidenta de la Cambra de Comerç de Barcelona, que ha incidit en la gran oportunitat que representa el Democracy4All per a Catalunya, "permetent-nos allotjar la trobada internacional més important per a polítics i organitzacions d'arreu. Ens permet accelerar el diàleg entre governs, institucions i noves tecnologies". Roca també ha remarcat que "el CBCat, com a entitat de referència al país que treballa per a promocionar la tecnologia blockchain, té el clar objectiu de fer de Catalunya un punt de referència internacional per a companyies i talent tecnològic.
Per l’escenari del Democracy4All han passat més de setanta ponents participants, entre els quals destaquen: John Denton, secretari general de la Cambra de Comerç Internacional (ICC), Helen Köpman, cap de la unitat de blockchain i innovació de la Comissió Europea o Vit Jedlicka, president de la micronació Liberland. A més, hi ha hagut representats de més d'un centenar d'empreses, tant locals, -Vocdoni, Validated ID o Scytl-, com internacionals,-Nozama, Decentology o BSV Blockchain-. L'organització del Democracy4All celebra l'èxit de participació i assistència, i ha anunciat que té la intenció de créixer encara més de cara a l'any vinent.