Mapei i la Fundació Arquitectura i Societat van signar recentment un acord per tal d'apostar per la sostenibilitat en l'edificació i la construcció, la millora del medi ambient, la potenciació de la relació entre arquitectura i tecnologia i, en general, desenvolupar totes aquelles activitats que contribueixin a millorar la qualitat de l'arquitectura i el desenvolupament urbà en la societat actual.
A l'acte van assistir entre d'altres, Francesc Busquets i Gabriel Ortín, CEO i Director d'Assistència Tècnica respectivament de Mapei Spain; Francisco Mangado, Carlos Solchaga i Glòria Gómez Muñoz, fundador, president i directora també respectivament de la Fundació Arquitectura i Societat i Juan Miguel Hernández León president del Cercle de Belles Arts de Madrid.
Busquets va assenyalar després de la firma que aquest acord era molt important "pel nostre compromís amb la sostenibilitat. El futur serà sostenible o no serà". Va recalcar que actualment el Grup Mapei dedica un 5% de la facturació a l'R + D i que el 12% dels més de 10.500 treballadores de l'empresa estan situats en un dels seus 31 centres de R + D.
"Aquest acord és una responsabilitat en aquest sentit, ja que el 40% de les emissions procedeixen de l'edificació, de manera que el que reduir-les és molt important. I aquest és, precisament, un dels objectius d'aquest acord ", ha apuntat Busquets.
Des de la Fundació Arquitectura i Societat, el seu president Carlos Solchaga va manifestar que el paper de la Fundació era que l'arquitectura "tingui una connexió amb la societat", de manera que "el paper de Mapei és fonamental, ja que tenen un perfil del qual ens sentim orgullosos. És una empresa amb una projecció de futur extraordinària".
L'arquitecte Francisco Mangado, patró fundador de la Fundació, també es va mostrar molt satisfet amb aquest acord i va reconèixer la trajectòria de Mapei. "És una empresa amb una capacitat de desenvolupament fascinant i suposa un salt qualitatiu a l'hora de fer arquitectura", ha constatat. Per la seva banda, també va reconèixer "l'esperit comú en la preocupació per la sostenibilitat i el medi ambient", i en "el paper docent que també té Mapei" per apostar per un major coneixement dels factors tecnològics de l'arquitectura.
L'empresa i la fundació col·laboren en diferents projectes des de fa dos anys, amb aquest nou acord volen consolidar i donar un renovat impuls als projectes i objectius recollits en el nou conveni. Mapei i la Fundació participen activament tant en el màster que el Centre Internacional de Postgrau -propietat de la Fundació- imparteix; com en les Trobades d'Arquitectura que la fundació celebra cada dos anys a Ultzama (Pamplona). I en el seminari "La Ciutat com Pretext", una activitat de cadència bimestral celebrada a Pamplona, i de caràcter informal que té l'arquitectura i la ciutat com a teló de fons.
A més ambdues institucions comparteixen una sèrie de valors com són la vocació de la fundació en la promoció de l'arquitectura en un àmbit indissolublement lligat a la vida en societat; la transferència de coneixement tècnic de Mapei, com a referent mundial en el sector; i la voluntat de participar de manera conjunta en un fòrum de pensament que té com a objectiu la millora de l'exercici professional i la societat en el seu conjunt.