Representants del món local parlen de com mancomunar serveis i fer compres agregades

Divendres el Consell Comarcal del Vallès juntament amb la FMC van organitzar una jornada per parlar de mancomunació i compra agregada, un pas més en l’eficàcia i la eficiència de l’administració local que va reunir més de 70 responsables del món local. L’acte va estar presidit pel director general de l’Administració Local de la Generalitat de Catalunya, Joan Cañada, el president de la Federació de Municipis de Catalunya i alcalde de Sabadell, Manuel Bustos i la presidenta del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Pepita Pedraza.

L’Alcalde de Sabadell va reivindicar el paper dels ajuntaments catalans i va demanar celeritat en la construcció de la Llei de Governs locals i hisendes i que “no s’esperin a finals d’any perquè ens ho ordenaran tot”. Així feia referència a les notícies d’ última hora on la “Federación de Municipios y Províncias” (FEMP) parlava de la possibilitat de suprimir competències al ajuntaments de menys 20.000 habitants, la qual cosa afectaria al 93’6% d’Ajuntaments catalans.

La presidenta del Consell Comarcal del Vallès Occidental, Pepita Pedraza, va defensar per la seva banda la mancomunació de serveis i la redefinició de competències dels ens locals. També va explicar l’experiència que el Consell Comarcal del Vallès ha tingut en quant a compres agregades, en concret en telefonia, on van a arribar a experimentar estalvis del 60 i 60%, i energia, on van poder baixar els increments de la tarifa. Va destacar també la importància de treballar plegats per retallar costos però no serveis.


Calen estructures de gestió potents

Va ser molt destacable la intervenció d’Albert Serra i Martin, director del Màster en Direcció Pública d’ESADE, que va explicar que les bases organitzatives del l’Administració Local estaven esgotades i que calia mirar a llarg termini i posar estructures de gestió potents per encetar una nova etapa amb voluntat de tornar a créixer. En aquest sentit deia que “tenim la figura política que és la que ha d’arriscar, cosa que no li pertoca a l’interventor, però no tenim un gerent que és la garantia d’una bona gestió econòmica”.

Per Albert Serra el principal dilema és de dimensió organitzativa i territorial. El fet de tenir 947 ajuntaments en un territori de 7,5 milions d’habitants suposa un problema de dimensió. A més, tenim la contradicció entre política de proximitat i d’identitat, i economia, que depèn de la dimensió i es veu directament afectada per aquesta. Comenta Albert Serra que “estem massa atrapats al principi de proximitat, voler de tot a tot arreu fa que hi hagi uns sistemes de prestació febles”.

També va apuntar les diferents vies per guanyar dimensió dins l’administració local. Per una banda hi podria haver fusions (revisar el mapa), tot i que “sembla que la percepció política va en contra”. I l’altre opció seria fer una integració vertical (a través de Consells Comarcals i Diputacions) o fer una integració horitzontal (a través d’agrupacions de municipis).

La forma per crear aquest nou sistema segons Serra seria fer un lideratge polític compartit, integrar la gestió i fer una prestació descentralitzada, és a dir, tenir gerències fora del municipi, i que els Ajuntaments mantinguessin la titularitat, diferenciant les gestions i les polítiques. Segons aquest model es podria plantejar una gerència interactuant amb 10 alcaldes per exemple. Tampoc cal créixer en estructura, sinó ampliar convenis, fer una gestió agregada dels mercats, tenir millors instruments de gestió i d’informació. “Cal un canvi de visió, no sentir-se únic sinó part de... i si no s’assoleix això anirem cap a la centralització per tendència natural” sentenciava finalment.

També es van explicar algunes de les experiències de mancomunació aplicades al Consell Comarcal del Bages: com el transport adaptat no obligatori, l’Oficina de consum, activitats esportives, eficiència energètica, escoles bressol i de música, etc.;  al Consell Comarcal del Baix Llobregat sobretot en matèria d’ocupació; i al Consorci que gestiona els residus del Vallès Occidental. I va tancar la sessió de ponències l’empresa Clece explicant experiències de serveis integrals aplicats.


 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top