Ros Roca, líder mundial en solucions integrals de gestió de residus i neteja urbana, presentarà les seves novetats smart aplicades al medi ambient a l'estand C358 de l'Smart City Expo & World Congress, el principal esdeveniment mundial sobre ciutats intel·ligents, que se celebra a Fira de Barcelona els dies 17, 18 i 19 de novembre.
La companyia exposarà com a principal novetat a la fira el seu dispositiu de control Optiacces, que permet l'ús restringit d'un contenidor únicament a persones autoritzades, a través d'una targeta magnètica. Aquest aplicatiu té com un dels seus majors beneficis incentivar un separació correcta dels residus per part de l'usuari en el procés de recollida selectiva, en establir un control sobre qui utilitza el contenidor, així com si l'usuari exerceix oportunament la selecció de fracció.
Es calcula que aquesta nova tecnologia podria incrementar almenys un 15% la recollida selectiva en punts d'aportació voluntària, és a dir, els contenidors disposats a la via pública, que actualment són d'accés universal.
Segons explica el Customer Demand Manager de Ros Roca, Domènec Casellas, "aquests contenidors intel·ligents incentiven noves pautes d'ús i selecció en el ciutadà, i poden arribar a la mateixa eficàcia que altres sistemes de recollida molt eficients però més intrusius com el porta a porta. Amb Optiacces, el contenidor deixa de tenir un accés universal i indiscriminat, i la seva assignació a una comunitat de veïns aporta un control i un sentit de propietat que dificulta un ús indegut i estimula una correcta selecció per part de l'usuari."
Per a la fracció orgànica, aquesta millora seria significativa, tant quantitativament com qualitativament. En tenir un accés restringit, aquest aplicatiu anima els ciutadans a separar millor els seus residus i ajuda a augmentar la recuperació en pes d'aquesta fracció majoritària, que ara representa al voltant del 40% de la recollida selectiva.
Els contenidors amb l'aplicatiu Optiaccess poden tenir una doble obertura: una dedicada als residus que provenen de l'hostaleria (accés controlat) i una altra més petita per l'aportació domiciliària per part dels ciutadans (accés no controlat). Tal i com manifesta Domènec Casellas, "en el cas de la fracció orgànica, podrem reduir dràsticament la proporció d'impropis, ja que actualment s'aboquen molts residus incorrectament."
A més, aquesta aplicació smart registra les dades d'ús dels contenidors i els comunica diàriament a una central de gestió del servei de recollida de residus. D'aquesta manera, proporciona un control a distància i permet determinar si els veïns que utilitzen aquests contenidors estan realitzant una bona recollida selectiva. Fins i tot, el monitoratge de la freqüència d'ús del contenidor aporta informació per optimitzar les rutes de recollida.
Altres novetats per a l'optimització contínua
Durant l'Smart City Expo & World Congress, Ros Roca també presentarà altres novetats, com ara el sistema Optifill, que calcula el nivell d'ompliment dels contenidors i la temperatura aconseguida en el seu interior, per detectar possibles incendis. Aquest aplicatiu ajuda a optimitzar les rutes de recollida gràcies a un algoritme que, mesurant la freqüència d'ús i el nivell d'ompliment, permet generar avisos predictius. D'aquesta manera s'evita que el contenidor pugui veure’s desbordat, estalviant en desplaçaments innecessaris o detectant possibles incidents a temps.
Una altra de les solucions smart que es mostraran durant el congrés és el nou paquet telemàtic DennisConnect, de la filial britànica de Ros Roca Dennis Eagle, i el primer programari de control de flotes en el mercat que ha estat desenvolupat pel propi fabricant d'equips de recollida de residus. Aquest paquet informàtic es posarà a la venda en 2016 i pot dissenyar a mida de cada client. S'integra de manera òptima al xassís i la carrosseria, i permet entre d'altres, el monitoratge en temps real del quilometratge, la velocitat mitjana i màxima, els la càrrega transportada, la pressió d'oli o el nombre de cicles de l'elevador.
Gràcies a l'anàlisi de la monitorització de dades i al diagnòstic remot de les fallades i incidències en els vehicles, DennisConnect ofereix també un servei postvenda de telemanteniment. Domènec Casellas assenyala que "amb aquesta solució reduïm, no només el temps d'immobilització dels equips recol•lectors, sinó que podem proposar mesures preventives de manteniment i augmentar, així, el rendiment operatiu dels vehicles". Fins i tot, Ros Roca podrà oferir formació contínua a mida a conductors i tècnics gràcies a l'explotació de dades de conducció, consum i utilització.