Sabadell a prop d’ implantar la recollida pneumàtica al Centre de la ciutat

Els treballs per fer possible la implantació de la recollida pneumàtica al Centre de Sabadell encaren ja la recta final. A hores d'ara, ja s'ha construït un 95% aproximadament de les canalitzacions que permetran posar en marxa la nova xarxa. Es preveu que les obres de tot el sistema finalitzin en les properes setmanes i que la recollida pneumàtica al Centre entri en funcionament a la tardor. L'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, que realitza un seguiment continu de les obres, ha fet aquests dies una visita als treballs.

En paraules de l'alcalde, "es tracta d'un projecte que hem abordat gràcies al finançament de la Unió Europea i que sens dubte suposarà una gran millora en el sistema de recollida d'escombraries. Som conscients, però, de les molèsties que genera tota obra i, en aquest sentit, volem agrair la comprensió dels veïns i veïnes". Manuel Bustos ha afegit que "les obres estan ara a la recta final i preveiem que el nou sistema es posi en marxa al darrer trimestre d'aquest 2012".
Durant aquest mes d'agost s'està actuant als carrers de Borriana-Plaça del Pedregar, Plaça de l'Àngel i encreuament amb carrer de Les Valls, via Massagué i les seves cruïlles (Josep Renom, Garcilaso i Escola Pia), carrer de Sant Quirze, carrer de Sant Jaume-Plaça de Marquilles, carrer de Torras i Bages-carrer de Sant Cugat i carrer de Gràcia-Plaça Sant Roc.

Pel que fa a les bústies on es dipositaran els residus, estan en fase de finalització les ubicades als carrers de Josep Renom-Via Massagué, Garcilaso amb Via Massagué, Escola Pia-Via Massagué, pl. del Gas, pl. de l'Àngel i pl. del Pedregar.

Segons la planificació del nou sistema, en cada punt de recollida hi van quatre bústies, una per cada fracció que es recull, o sigui, paper i cartró, envasos lleugers, matèria orgànica i fracció resta. La totalitat de les bústies repartides al Centre de la ciutat serà de 140. Així, els actuals contenidors de la via pública a la zona seran substituïts per aquestes bústies de dimensions més reduïdes, de manera que l'impacte visual es rebaixarà també de forma considerable gràcies als búnquers subterranis. Així mateix, s'eliminarà el soroll del servei de recollida i es fomentarà encara més la recollida selectiva.

Els veïns i veïnes directament afectats estan sent informats de forma prèvia a l'inici de les actuacions i durant tot el seu desenvolupament.

Els treballs els realitza l'empresa UTE ENVAC IBERIA, SA I SERVIAL per un cost de 9,1 milions d'euros, dels quals 7,8 els finança la Unió Europea. El sistema estarà operatiu les 24 hores del dia, 365 dies a l'any i serà de fàcil utilització també per a persones amb mobilitat reduïda.


Ampliació de la Central de recollida

La primera fase per poder implantar la recollida pneumàtica de residus al Centre va comportar l'ampliació de la central de recollida del parc de Catalunya, que ha duplicat la seva capacitat. Les obres, que van fer-se a la tardor de l'any passat, van integrar a l'edifici del parc de Catalunya dues plantes soterrades per encabir el sistema de nous contenidors. L'edifici ha quedat, per tant, parcialment soterrat, tot mantenint la planta actual i soterrant la part dels contenidors d'entrada i sortida. La nova construcció té ara una superfície aproximada de 1.300 m2 i s'ha convertit en la central soterrada de quatre fraccions més gran del món.

El projecte al Centre de la ciutat està suposant la construcció de 5 quilòmetres lineals de canonada, cosa que implicarà que deixaran de circular els camions de recollida de residus pel Centre i es deixaran de fer 30.000 km l'any en transport de residus. Això suposarà una reducció de 7,8 tones pel que fa a l'emissió de CO2 a l'atmosfera i un estalvi anual en el servei de recollida d'escombraries de 300.000 euros.


Funcionament

Quan el sistema entri en funcionament, es crearà un corrent d'aire que atraurà els residus dipositats pels ciutadans i ciutadanes a qualsevol hora del dia en bústies al carrer. Aquestes escombraries seran transportades cap a la central a una velocitat d'entre 60 i 70 km/hora.

Un cop arribin a l'equipament de l'Eix Macià, els residus seran separats de l'aire de transport i cauran al compactador, que els introduirà al contenidor corresponent. Mentrestant l'aire de transport serà tractat en una sala de filtres abans de ser retornat, net, a l'atmosfera. Els contenidors de la central, un cop plens, seran carregats per al seu transport a la destinació final que correspongui.


Font: Ajuntament de Sabadell
 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top