Sabadell és el primer municipi de més de 200.000 habitants a Espanya que canvia de model de gestió de l’enllumenat públic

L’Ajuntament de Sabadell canvia el seu model de gestió d’enllumenat a través d’una empresa de Serveis Energètics (ESE) que invertirà 6,5 milions d’euros millorant tecnològicament l’enllumenat de la ciutat.

Les noves llumeneres són de LED i formen part del contracte que l’Ajuntament va signar amb UTE ESE SABADELL, que converteix Sabadell en la primera ciutat de més 200.000 habitants amb aquest tipus de model de gestió.
 
L’alcalde de Sabadell, Joan Carles Sánchez, ha afirmat que aquesta actuació suposa “un estalvi previst d’1 milió d’euros l’any de mitjana i un estalvi energètic del 30%”. També ha recordat que aquesta és una de les actuacions destacades de l’estratègia Sabadell Smart City i que “en aquests moments de dificultats econòmiques, reduir la despesa en la factura energètica és fonamental i, si a més ho fem amb respecte al Medi Ambient i la sostenibilitat, és una equació que funciona bé”. D’altra banda, ha explicat que aquest canvi “implica una revisió dels serveis públics pensant en aquesta clau i incorporant noves tecnologies a la gestió per guanyar en eficiència energètica”.

Maite Masià, directora general de l'ICAEN, ha destacat que Sabadell “és la primera ciutat important que ha apostat per fer aquest canvi en la il·luminació pública i esperem que sigui un exemple per a altres ciutats”. Masià també ha constatat que “ en el moment actual la Col·laboració Públic Privada és molt necessària ja que sense finançament de la mà de l’iniciativa privada seria imposible tenir unes instal·lacions actualitzades”. La responsable de l’ICAEN també ha avançat que ja hi ha una trentena de municipis que están fent estudis sobre aquest tema i que a Catalunya ja són 8 els municipis que s’han adjudicat contractes de renovació d’enllumenat públic amb aquest format ESES’s: Martorelles, Tona, Camarles, Deltebre, Corbera, Santa Susanna, Vilassar de Mar i Sabadell. I 4 més els que es troben en procés de licitació: Cunit, Dosrius, Lleida i Tortosa. 
 
Ramon Minoves, coordinador d'Espais Naturals i Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, ha destacat que “la formula de l’ESE és una formula cal potenciar a la resta de municipis” i que “el més destacable és, a part de la innovació, l’aportació jurídica i administrativa de com es poden prestar els serveis energètics”.

Per la seva banda, Marc Hernández, Gerent d’Aluvisa, empresa integrant de la UTE ESE SABADELL, ha afirmat que “aquest projecte és l’obra més important a Espanya en quant a volum”.

Igualment Carlos López, de l’empresa SOCELEC, la multinacional belga subministradora de les làmpades,  ha expresat que “aquest projecte està abocat a ser un referent pel fet de ser un projecte integral que abarca la totalitat del servei d’enllumenat públic”.


 
Ciutat de l’Estat amb més punts de llum LED
 
D’aquesta manera, Sabadell es convertirà en la ciutat de l’Estat amb més punts de llum LED instal·lats a l’espai públic (8.500) i donarà continuïtat a les actuacions parcials que ja s’havien fet en anys anteriors al parc de Catalunya i en el tram sud de la Gran Via (915 unitats instal·lades). Amb aquesta ampliació, s’actuarà a tots els districtes de la ciutat, instal·lant LED, incorporant regulació de flux i telegestió o renovant reguladors obsolets. En aquest sentit, es passarà del 38% al 79% de quadres amb regulació de flux i telegestió, cosa que permetrà ampliar les zones on la intensitat d’il·luminació de l’enllumenat públic es pot regular a distància des d’un centre de comandament central.
 
De la mateixa manera, aquest model farà possible continuar treballant amb el compromís de lluitar contra el canvi climàtic i introduir encara més l’eficiència i l’eficàcia energètica. Concretament cada any s’estalviarà el 30% d’energia (4,6 milions de kW/h, que és equivalent a apagar 5.342 bombetes de 100 W enceses tot l’any) i 847 tones de CO2, que equival a treure de circulació 545 turismes en un any o 108 camions. Per tant, es tracta d’una inversió en què és possible alhora millorar la qualitat de l’espai públic i estalviar en els costos dels serveis municipals, sense reduir les prestacions als ciutadans, i és per tant un exemple paradigmàtic de l’estratègia de “ciutat intel·ligent”, que l’Ajuntament està portant a terme aquest mandat.
 
Els plecs de clàusules d’aquest contracte han estat el fruit de la col·laboració de l’Ajuntament amb l’Institut Català d’Energia i la Diputació de Barcelona, en un exemple de col·laboració entre administracions públiques.
 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top