Sabadell tindrà un nou model de gestió de l'enllumenat públic que permetrà estalviar 600.000 euros l'any de mitjana

La ciutat de Sabadell tindrà un nou model de gestió de l'enllumenat públic que permetrà estalviar 600.000 euros l'any de mitjana, gràcies a una nova contracta d'enllumenat públic. L'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, ha afirmat durant la presentació d'aquest nou model que "fem aquest canvi de model per compromís amb el medi ambient i de lluita contra el canvi climàtic i ens honora que Sabadell es converteixi en un referent en el compromís medi ambiental". També ha destacat que d'aquesta manera "tindrem un estalvi anual de 600.000 i és evident que amb la renovació del servei aprofitem per millorar, oferint el mateix servei als ciutadans". L'alcalde ha explicat que "continuarem treballant en aquesta línia, amb l'objectiu de lluitar contra el canvi climàtic i d'introduir encara més l'eficiència i l'eficàcia energètica". També ha agraït a l'ICAEN i la Diputació de Barcelona el suport durant tot el procés.

Maite Masià, directora de l'Institut Català d'Energia (ICAEN), ha afirmat que "l'aposta que ha fet Sabadell ha de servir com a exemple perquè la resta de ciutats de Catalunya es llencin amb aquest sistema; volem agrair a l'alcalde Bustos l'aposta que ha fet i encoratjar la resta de Catalunya per fer accions d'aquest tipus".

Mercè Rius, diputada adjunta de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, ha explicat que "l'exemple que pot representar Sabadell per a la resta de municipis per nosaltres és molt important perquè obre un camí que creiem que és el que han de seguir la resta de municipis i que permetrà un estalvi important als ajuntaments". També ha afegit: "que un ajuntament com Sabadell s'hagi decidit a fer aquest pas és molt important i que en determinats casos hagi apostat pels leds pot servir d'exemple a d'altres ciutats".


Un nou model de gestió

L'Ajuntament ha decidit gestionar l'enllumenat públic a través del model de contracció d'una Empresa de Serveis Energètics (ESE), convertint Sabadell en la primera ciutat de més de 200.000 habitants que implanta aquest sistema per a la gestió i inversions a l'enllumenat públic. La iniciativa farà possible assolir un estalvi anual de 600.000 euros (mitjana durant els 10 anys de contracte), del 30% d'energia (4,6 milions de kw/h que és equivalent a apagar 5.342 bombetes de 100 W enceses tot l'any), i 847 tones de CO2, que equival a treure de circulació 545 turismes en un any o 108 camions.

L'empresa de serveis energètics s'encarregarà del manteniment, de la tele-gestió i de les reformes necessàries per a la implantació d'equips d'alta eficiència. A més, la inversió prevista els propers 6 mesos des de que s'adjudiqui el contracte, serà de 6,5 milions d'euros. Aquesta inversió, que farà la ESE, en noves tecnologies i en il·luminació de tipus LED, permetrà reduir els consums energètics i la despesa en la factura elèctrica i el manteniment. Aquest estalvi anirà destinat a amortitzar la inversió i fer rentable l'actuació. El temps necessari per arribar a amortitzar aquestes inversions és de 10 anys.

Entre les accions de millora del nou model destaquen: la reducció de la potència de les làmpades i la regulació de flux, la substitució de llumeneres actuals per tipus led (s'implantarà la tecnologia LED en 8.500 punt de llum quan actualment hi ha 915), la implantació de sistema de telelectura d'energia elèctrica, l'ajust d'horaris i apagada de grups de llumeneres, l'ajust de potències de les pòlisses contractades o l'ús de làmpades de llarga durada, entre d'altres actuacions. Fent possibles l'ajust de les potencies contractades ajustant-les als nous consums.

Tot plegat comportarà beneficis ambientals per a Sabadell, reduirà la contaminació lumínica i l'ajust dels nivells, la conversió d'un model molt més responsable mantenint el compliment de la normativa. I és que la conjuntura econòmica i energètica actual ha fet necessària una anàlisi del model de gestió de l'enllumenat públic actual que, fins ara, s'ha fet seguint el model dels darrers 40 anys i que representa una empresa per a cada una de les prestacions. Una auditoria energètica ha permès constatar que l'actual model de gestió ha quedat obsolet.

D'altra banda, la gestió actual comporta una despesa de 3,44 milions d'euros, que representa el 2% del pressupost municipal. Es preveu que la nova contracta sigui de 3,2 milions d'euros el primer any i es vagi ajustant en funció de les noves tarifes elèctriques.


Treball conjunt

El nou model de gestió a través d'una Empresa de Serveis Energètics s'ha dissenyat conjuntament amb els serveis de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, que ha finançat l'auditoria de l'enllumenat públic de la ciutat t i també ha tingut el suport tècnic de l'Institut Català de l'Energia (l'ICAEN). Les dues administracions, amb l'Ajuntament formaran de la Mesa de Contractació del nou model de gestió.

El model de les Empreses de Serveis Energètics, denominades ESE, representen un canvi en la manera com es plantegen les inversions necessàries per a l'execució de projectes d'envergadura als municipis aquest nou model, és el que regeix el països europees avançats com ara Alemanya, França o Àustria.

Les Empreses de Serveis Energètics són empreses privades que gestionen el subministrament energètic complet de determinades instal•lacions municipals, també el manteniment d'aquestes, i les inversions necessàries en eficiència i renovables que garanteixin estalvis energètics. Suposen una oportunitat per les administracions que requereixen d'inversions per a la millora dels seus sistemes energètics i de les seves diferents instal·lacions, ja que mitjançant elles poden periodificar les inversions en el temps.

Són aquestes empreses les que aporten el finançament per a l'execució de l'obra i les que obtenen un retorn econòmic gràcies als estalvis que les tecnologies més modernes i eficients permeten obtenir. Unes inversions adscrites al retorn que ofereix l'estalvi energètic i econòmic originat per la diferència entre el que es consumeix actualment amb la tecnologia eficient i el que s'hagués consumit si no s'hagués substituït el sistema obsolet. En general, s'estima que la gestió mitjançant ESE permet assolir estalvis energètics i, per tant de la factura energètica de les administracions, en el nostra cas, de fins al 30%.
Aquest nou model de gestió de l'enllumenat públic s'emmarca en la línia de treball dels darrers anys de l'Ajuntament de Sabadell amb l'estratègia del canvi climàtic (aprovada l'any 2009), als principis de l'Agència Local de l'Energia i també de l'Agenda 21 + 10.

De fet, la sostenibilitat és un concepte transversal, que va des de les accions en l'àrea de l'educació, fins a les inversions a la via pública. Per aquesta raó la ciutat treballa permanentment pel manteniment del medi ambient i des del 2009 va establir un full de ruta per dur a terme actuacions en aquesta línia.


Font: Ajuntament de Sabadell

 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top