Salou posa en marxa el nou pla de mobilitat urbana per esdevenir una ciutat sostenible i segura

L'Ajuntament de Salou ha engegat el nou Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS), que té com a objectiu aconseguir una mobilitat molt més coherent, conforme al desenvolupament del municipi, així com molt més efectiva quant a la seva execució, mantenint un criteri d'ús racional dels mitjans de transport, tant per part de particulars com de professionals.

La Llei 9/2003, de 13 de juny, de la Mobilitat té per objecte establir els principis i objectius als quals ha de respondre una gestió de la mobilitat de les persones i del transport de les mercaderies. Es dirigeix a la sostenibilitat i la seguretat, i vol determinar els instruments necessaris perquè la societat assoleixi aquests objectius, garantint a tots el ciutadans una accessibilitat, amb mitjans sostenibles.

Els eixos estratègics per complir amb l'objectiu principal d'aquesta llei són: una mobilitat equitativa, sostenible, segura i eficient.

Cal recordar que aquest PMUS fou aprovat, definitivament, en el decurs de la sessió plenària del passat mes de juliol.

L’alcalde Pere Granados ha manifestat la seva satisfacció per haver aprovat, definitivament, aquest PMUS, atès que, “amb totes les aportacions ciutadanes i el treball tècnic que s’ha realitzat, durant tot el procés d’elaboració, hem aconseguit un document consensuat i adaptat, d’acord amb les necessitats i la realitat del nostre municipi”. Aquest document, ha assenyalat, “serà essencial per treballar de cara al futur, per recuperar espais per a les persones, en detriment dels vehicles, i esdevenir una ciutat sostenible i segura”.

Per la seva banda, el regidor de Gestió del Territori i Habitatge, Marc Montagut, ha manifestat que “aquest document serà una eina que ens permetrà planificar i executar, durant els propers anys i segons les disponibilitats pressupostàries, la millora de la mobilitat del municipi, bàsicament, amb actuacions dirigides a la sostenibilitat i a la seguretat”.

Així mateix, el regidor de Seguretat Ciutadana i Mobilitat, David González, ha explicat que “el PMUS de Salou és un document estratègic que ha de marcar les línies d’actuació en matèria de mobilitat, en el seu sentit més ampli, a Salou, pels propers anys”. “Servirà com a eix vertebral en totes les accions que es treballin i projectes que s'executin, en matèria de mobilitat al municipi, prioritzant la mobilitat sostenible i segura dels vianants”, ha indicat.

 
El nou Pla de Mobilitat Urbana Sostenible


Aquest nou PMUS contempla les següents línies estratègiques bàsiques de treball, amb 9 objectius:

1.    Transvasament modal del vehicle privat als modes no motoritzats i transport públic.
2.    Reduir la mobilitat motoritzada (veh-km recorreguts en vehicle privat).
3.    Minimitzar la distància dels desplaçaments.
4.    Augmentar la superfície i la qualitat de la xarxa de vianants.
5.    Fomentar l’ús del transport col·lectiu.
6.    Garantir l’accessibilitat al sistema de mobilitat.
7.    Gestionar l’oferta-demanda d’estacionament per reduir el trànsit d’agitació.
8.    Reduir les externalitats dels sistema de transport: Emissions GEH, contaminants atmosfèrics i reduir l’accidentalitat.
9.    Incorporar noves tecnologies en la gestió de la mobilitat.

Cal dir que aquestes línies s’han establert gràcies a les reunions realitzades amb l’Ajuntament de Salou, la participació ciutadana, i l’equip tècnic.

Salou es un municipi amb dues realitats molt diferenciades, entre els mesos d’estiu i els mesos d’hivern. Aquesta dualitat en la mobilitat es reflecteix en unes necessitats sobredimensionades per cobrir la demanda, en períodes puntuals de l’any. Els àmbits de la mobilitat on aquesta realitat es reflecteix de manera més accentuada és en la necessitat d’aparcament per a un major nombre de vehicles, en moments puntuals, i el transport públic.

Per assolir el model de mobilitat que es desitja per al municipi de Salou, és necessària la implantació d’un conjunt de propostes d’actuació. Aquestes accions han seguit un procés participatiu, en el qual la ciutadania ha aportat les seves inquietuds i propostes que es reflecteix en les accions que a continuació es descriuen.

El PMU de Salou constitueix, per tant, un sistema global, que integra totes les modalitats o sectors que intervenen en la mobilitat i totes les realitats del municipi.

Així, el nou model de mobilitat es fonamenta en 13 àmbits d’actuació, on es despleguen les diferents propostes i mesures del pla d’acció:

•    Mobilitat a peu
•    Mobilitat en bicicleta
•    Mobilitat en transport públic
•    Mobilitat en vehicle privat motoritzat
•    Aparcament
•    Distribució urbana de mercaderies
•    Mobilitat segura
•    Baixes emissions
•    Altres eines de planificació de la mobilitat
•    Promoció, educació i sensibilització per l’ús de modes sostenibles
•    Creació i/o modificació de normatives existents
•    Perspectiva urbanística
•    Actuacions corresponents a altres administracions

Cadascun d’aquests àmbits es concreten en diferents mesures d’actuació, les quals s’especifiquen al document del Pla de Mobilitat. 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top