Sant Cugat estrena la innovadora programació del primer Living Lab d’Europa ubicat en una biblioteca

La tinenta d’alcalde de Cultura, Coneixement i Promoció de la Ciutat, Carmela Fortuny, i la regidora de Comunicació, Informació, Innovació i Govern Obert, Joana Barbany, han presentat als mitjans de comunicació la innovadora programació del Living Lab de la biblioteca Miquel Batllori del barri de Volpelleres, el primer Living Lab de tot Europa que està ubicat en una biblioteca. Després d’aquest acte, un grup de veïns ha fet la presentació de les activitats als ciutadans que utilitzaran aquest equipament públic. Aquestes activitats permetran, a partir d’ara, aplegar periòdicament en un mateix lloc a investigadors i usuaris. La participació en aquestes activitats és lliure, està oberta a tothom i no cal fer inscripció prèvia.

Fortuny ha celebrat l’inici de la programació estable i ha assegurat “l’impuls del govern municipal per donar a conèixer el Living Lab a nivell internacional perquè suposa una nova manera d’entendre i acostar-se a la cultura”. Barbany ha remarcat que “es tracta d’un nou model de governança en la gestió dels equipaments i això és un exemple per a la resta de biblioteques d’arreu d’Europa”. El president de l’Associació de Veïns de Volpelleres, Alberto Valcarce, s’ha mostrat “orgullós d’haver impulsat un projecte des dels veïns i amb el suport de l’Ajuntament que ara és el nucli del barri”. El vicerector de Projectes Estratègics de la UAB, Lluís Tort, ha explicat que amb el Living Lab “es volen fer projectes que fomentin la creació i el coneixement”.

Durant l’últim trimestre d’aquest 2015 s’organitzaran per als usuaris de la biblioteca Miquel Batllori experiments científics reals, tallers d’impressió 3D, seminaris i debats:

Apps educatives (4 i 18 de novembre, 2, 16 i 30 de desembre)
Es mostraran apps per a mòbils i tauletes relacionades amb el món de la lectura, i, en general, d'accés a la cultura. El catàleg d'aplicacions estarà sempre disponible per als participants i s'explicaran apps en concret i a destacar en les dates assenyalades.

Visita el museu des de la biblioteca (12 i 26 de novembre, i 10 de desembre)
Aprofitant imatges de molt alta resolució i amb la col•laboració d'Europeana, els participants podran visitar virtualment museus del món. Les obres exposades seran comentades en un grup dinamitzat.

Club 3D (13 i 27 de novembre, i 11 de desembre)
Els participants seran ciutadans interessats en la tecnologia d'impressió 3D que portaran a terme diverses activitats puntuals però continuades:
a) Hora del conte: amb suport per a persones amb discapacitat visual, on s'imprimiran en 3D personatges relatius a l'hora del conte a desenvolupar per tal de que els discapacitats visuals puguin gaudir-ne amb més intensitat.
b) Imagina el protagonista: disseny i impressió en 3D dels protagonistes de les obres, tant de l'Hora de conte com de qualsevol altre que resulti interessant.
c) Punts de llibre temàtics: on aprofitant dates de calendari o qualsevol altre excusa, s'imprimiran punts de llibre tridimensionals.
d) Mascota de la biblioteca: on els més petits podran imprimir dissenys de la mascota de la biblioteca.
e) Toca l'art: on els alumnes podran completar la formació rebuda a classe imprimint i tocant objectes artístics impresos en 3D.

Experiment sobre els modes de lectura: es faran estudis sobre els modes de lectura disponibles (en paper, online, audiollibre, etc.) i la capacitat de comprensió i rapidesa d'assoliment dels continguts llegits.

Ensenyem bon gust als ordinadors: es provarà d'ensenyar bon gust als ordinadors, ensenyant-los a diferenciar aquelles imatges que considerem "boniques" d'aquelles que no ho són.


Història del projecte

El Library Living Lab és un projecte de base, iniciat pels veïns de Volpelleres l’any 2011. Des del Centre de Visió per Computador de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) es va donar forma a aquesta iniciativa i el febrer de 2012 s’hi va incorporar l’Ajuntament de Sant Cugat. Durant aquests anys han treballant intensament l’Associació de Veïns de Volpelleres, l’Ajuntament de Sant Cugat, la Diputació de Barcelona, la UAB, centres de Recerca i també empreses tecnològiques. S'ha desenvolupat la tecnologia, la metodologia, s'han resolt reptes arquitectònics i s'ha proposat un model de sostenibilitat a partir de diversos estudis sobre el cas. Des de l’agost d’aquest any, el Library Living Lab forma part de la Xarxa Europea de Living Labs (ENoLL) i s’ha convertit en el primer Living Lab d’Europa ubicat en una biblioteca. Durant la consolidació de la iniciativa s'han establert enllaços amb la comunitat d’innovació i laboratoris ciutadans de l’entorn de Barcelona i a nivell estatal i internacional.

El Library Living Lab és un laboratori real, un lloc físic per a l’experimentació de noves maneres de crear i accedir a documents i continguts físics i digitals. La biblioteca proporciona el context cultural i la tecnologia és el factor possibilitador. En definitiva, es vol explorar de quina manera la tecnologia pot transformar l’experiència dels usuaris en contextos culturals com ara el de la biblioteca pública, fent-hi possibles nous serveis i aplicacions. Es tracta d’un model de la nova societat que busca possibilitar que els ciutadans participin d’una manera responsable en iniciatives d’innovació amb un impacte socioeconòmic real.

Foto: Localpress

 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top