Sant Cugat impulsa una nova centralitat amb 72 habitatges protegits i locals per a activitats econòmiques, comercials i de serveis municipals

‎L’alcaldessa, Mireia Ingla, i el tinent d’alcaldia de Desenvolupament Urbà, Francesc Duch, van presentar recentment el complex Ragull Centre, una nova centralitat urbana que s’ha projectat en un solar de 10.155 metres quadrats situat a la rambla del Torrent d’en Xandri (número 14).

El projecte és fruit del treball de l’Ajuntament per repensar l’urbanisme de Sant Cugat i generar noves oportunitats de futur per a la ciutat. Per una banda, es busca potenciar un teixit urbà mixt més sostenible, més densificat i que concentri una major diversificació d’usos. Per altra banda, es pretén donar resposta a un dels reptes més importants de Sant Cugat i que centra les accions prioritàries de l’equip de govern: facilitar l’accés a l’habitatge.      

Mireia Ingla, alcaldessa: “El Ragull Centre és una gran oportunitat per Sant Cugat. Sobretot per generar més habitatge públic i contribuir a frenar l’emergència habitacional que patim. Però també és una oportunitat per impulsar un Sant Cugat amb més serveis per a la ciutadania i amb un urbanisme més ben travat, menys difús i per tant molt més sostenible”.


El Ragull Centre, una oportunitat per Sant Cugat

El projecte neix a partir d'un acord entre l’empresa Ferrer i l'Ajuntament que, després d'estudiar la possibilitat de modificar el planejament d’aquest solar, propietat de l’empresa i qualificat com a sòl industrial, van veure l'oportunitat de millorar la situació urbanística impulsant-hi una diversificació d’usos i un millor repartiment de sostre públic – privat.

A partir dels estudis i la feina feta per l’Ajuntament, recentment s’ha establert un conveni amb l’empresa per tal d’iniciar els tràmits urbanístics –que es portaran a aprovació al ple municipal d’aquest mes d’abril- per transformar l’ús industrial d’aquest terreny en una combinació d’usos destinats a activitats econòmica i comercial, residencial (renta lliure i de protecció oficial) i equipaments públics (habitatge dotacional + espai d’equipaments públics municipals). La previsió és que els tràmits urbanístics estiguin aprovats durant l’any 2023.

Concretament, el Ragull Centre disposarà dels següents espais:

•    Habitatges: es construiran un total de 118, dels quals 72 seran de lloguer protegit de propietat municipal.

•    Espai d’activitat econòmica i comercial: la previsió és que es construeixin locals en planta baixa perquè s’hi puguin instal·lar activitats econòmiques i un supermercat combinat amb petits comerços en locals. En total el Ragull Centre dedicarà un total de 3.500 m2 de sostre a aquests usos.

•    Equipament públic: serà un espai de 2.500 m2 en planta baixa i 6.750 m2 magatzem soterrani que es destinaran a serveis municipals (encara està per decidir quin servei acollirà).

•    Plaça i zona verda: es destinaran 1.780 m2 a espais lliures (plaça) i parcs i jardins públics. Aquesta zona s’allargarà a la façana de la rambla del Torrent d’en Xandri potenciant la zona verda que ja existeix a l’altra banda del carrer (amb zones infantils i horts urbans).

•    Aparcament soterrat: el complex disposarà de 308 places d’aparcament, de les quals 158 donaran servei a la zona comercial i la resta seran per als habitatges.


Una promoció rècord en habitatge protegit (61%)

Una de les característiques més destacades del projecte és l’altíssim percentatge d’habitatge que serà protegit. Això serà possible gràcies a la transformació urbanística de l’espai i a la planificació d’usos que hi ha dissenyat l’Ajuntament. D’aquesta manera, es concreta una de les prioritats de l’equip de govern: crear habitatge assequible i facilitar-hi l’accés a la ciutadania amb recursos insuficients.

Concretament, un 61% dels habitatges de la promoció seran de lloguer protegit i estaran gestionats per l’empresa municipal Promusa (72 habitatges sobre els 118 que es construiran). La resta (46 habitatges: un 39% del total) seran habitatges lliures.

Aquest 61% d’habitatge protegit és un percentatge rècord a Sant Cugat i estableix un horitzó estratègic a l’hora de plantejar-se futurs escenaris de creixement o transformació urbanística de la ciutat, com per exemple la zona de can Fontanals, can Mates-oest o altres espais més petits repartits per la ciutat. La voluntat de l’equip de govern és anar incorporant més habitatge assequible a través de les noves promocions que es vulguin desenvolupar a Sant Cugat.    


Procés participatiu per escollir el nom de la plaça

El Ragull Centre serà una nova centralitat de Sant Cugat fortament lligada, per ubicació, al barri de Sant Francesc-Monestir. Es convertirà, doncs, en un nou pol d’atracció del barri i un espai que guanyarà qualitat urbana amb més zones verdes i espais públics.

Per aquest motiu, l’Ajuntament té previst obrir un procés participatiu en el marc del consell de barri Centre-est per tal d’escollir el nom de la nova plaça del complex. La voluntat del consistori és involucrar la ciutadania en la concepció d’aquest nou espai.


 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top