Santa Perpètua inverteix 230.000 euros en indústria 4.0 per a formar i assessorar empreses i professionals de la Riera de Caldes

L'Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda, a través de la regidoria de Desenvolupament Local, invertirà 230.000 euros en el Programa Indústria 4.0 per a formar i assessorar empreses i professionals de la Riera de Caldes en la implantació d’aquestes noves tecnologies, com la impressió 3D, Big Data, la realitat virtual i l’augmentada, robòtica, ciberseguretat o la internet de les coses. En aquest programa, el SOC (Servei d’Ocupació de Catalunya) de la Generalitat aportarà 150.000 euros, el mateix ajuntament ha invertit prop de 30.000 euros en maquinària i, està previst que la Diputació de Barcelona faciliti un altra subvenció de 50.000 euros.

El consistori ha adquirit una impressora 3D, una fresadora digital i una talladora làser per a un nou espai de fabricació digital anomenat SPMMakers i adreçat a professionals, docents i persones en atur, que s’ha instal·lat a la planta baixa del Centre de Recursos del Vehicle Elèctric (CREVE) i a tocar de la seu de la regidoria de Desenvolupament Local. L'objectiu d'aquesta nova oferta és facilitar la formació, el reciclatge i l'especialització de professionals i, sensibilitzar i promoure les vocacions industrials.

El nou servei municipal oferirà a les empreses industrials el Task-force 4.0 amb intervencions in company per definir un pla d'acció, així com un acompanyament al període d'implantació amb el Project management. El nou programa elaborarà també un Banc d'empreses de solucions tecnològiques que identificarà, difondrà i permetrà el contacte amb empreses de la Riera de Caldes.
 
La qualificació professional serà també un pilar clau amb l'objectiu d'actualitzar les competències en fabricació digital. D'aquesta manera, a la seu de SPMMakers hi haurà programes d'iniciació, reciclatge i especialització per a empreses i professionals; accions per a docents de formació professional, formació per a persones aturades i suport a projectes específics de fabricació digital promogut per empreses i professionals.


La Riera de Caldes, amb molt pes industrial

Amb 3.420empreses i 41.000llocs de treball, a l’Eix de la Riera de Caldes (format per Santa Perpètua, Polinyà, Sentmenat, Palau-solità i Plegamans, La Llagosta i Caldes de Montbuí), una de cada tres empreses i quatre de cada deu treballadors són industrials. Aquesta proporció gairebé triplica la mitjana catalana pel que fa al nombre d’empreses i duplica la proporció de treballadors. Els subsector químic i farmacèutic i tots els relacionats amb la indústria metall-mecànica (incloent els materials de transport) concentren prop de 2/3 de l’ocupació industrial, amb presència rellevant igualment de les arts gràfiques i de la indústria alimentària. Un fet molt significatiu és el pes, d’entre les activitats industrials, d’aquells sectors més relacionats amb la intensitat tecnològica. Així, tant pel que fa al nombre d’empreses com al de treballadors, la Riera de Caldes triplica el pes de la demarcació de Barcelona en indústries d’alt contingut tecnològic.

Segons un estudi realitzat pel Centre Metal•lúrgic de Sabadell i Eurecat (Centre Tecnològic de Catalunya) amb empreses líders de la Riera de Caldes, “les tecnologies 4.0 estan ja presents de forma generalitzada en els processos de fabricació, comencen a tenir una presència important en la concepció i disseny dels productes, i tot just s’incorporen als models de negoci de les grans companyies”. L’estudi incorpora l’elaboració d’un model per promoure i estendre la indústria 4.0, ressaltant el “caràcter estratègic” que aquesta transformació té per les empreses i que es tracta d’un procés que ja està en marxa i que planteja reptes a tots els nivells de l’empresa. Aquest és el punt de partida de l’Ajuntament de Santa Perpètua de Mogoda per impulsar l’ambiciós Programa Indústria 4.0.

Les vocacions industrials

El projecte pretén crear una xarxa de col•laboració orientada a ajustar perfils de formació professionalitzadora a la indústria 4.0 i detectar capacitats i competències curriculars en diferents famílies professionals estretament implicades en aquesta indústria, a més de facilitar recursos i programació formativa per a estudiants de post-secundària (batxillerat i cicles formatius), als desocupats que s’orienten al treball a la indústria i als grups de població que volen iniciar-se en aquestes tecnologies.

ELS PUNTS CLAUS DE LA INDÚSTRIA 4.0:

*Task force. Consisteix en fer un acompanyament i donar suport a les empreses de la Riera de Caldes per tal que el que es podria fer en una evolució natural de 10 anys, s’acceleri i sigui possible en 2-3 anys. Hi ha necessitat de la intervenció d’una “task force” externa per falta de coneixement tecnològic, per agilitzar les decisions estratègiques i per fer una gestió del procés de canvi (project management cap a la Indústria 4.0).

*Intervenció “in company”. Es vol realitzar un anàlisis companyia a companyia, d’entre les empreses seleccionades, per concretar les àrees d’intervenció en cada cas, amb el propòsit de definir i consensuar un pla d’accions cap a la Indústria 4.0: aprofundir en la situació de partida de cada empresa, ajudant a detectar oportunitats aportant una visió externa, fent un disseny del pla d’actuacions i identificant les tecnologies del model d'indústria 4.0 que els poden aportar més valor.

*Project management. Acompanyament per part de la “task force” durant el període d’implantació inicial (durant 6 mesos), per assolir els primers passos del procés de transformació de l’empresa cap el seu pla d’accions.

*Banc d’empreses de solucions tecnològiques 4.0. La diversitats de tecnologies i l’especialització de les solucions aplicables a les empreses són una de les característiques del procés de transformació. Per això, les empreses, tècnics i professionals necessiten conèixer de primera mà i tenir accessibles solucions concretes, per a les quals existeixen ja un bon nombre d’empreses que ofereixen els seus serveis. Aquest banc identificarà, difondrà i permetrà el contacte amb empreses, preferentment de la Riera de Caldes i del Vallès, que ofereixen aquestes solucions, particularment en àmbit com:

• Anàlisi de dades en temps real
• Aplicacions de gestió identitat segura i ciberseguretat
• Automatització de màquines d'envasat i embalatge
• Automatització de processos de fabricació en envàs i embalatge
• Automatització industrial de línies productives i proveïdor de maquinària de packaging
• Consultoria en tecnologies de la informació i integració de sistemes
• Control de qualitat per visió artificial
• Desenvolupament de programari intel·ligent de seguretat i videovigilància per a empreses
• Desenvolupament de projectes al voltant d'internet de les coses
• Desenvolupament de sensors per control mediambiental
• Desenvolupament de software i solucions integrals basades en tecnologies avançades
• Desenvolupament de software web i mòbil, i solucions eCommerce
• Desenvolupament de solucions Big
•Data, i enginyeria de dades

 

 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top