S'inaugura a VNG el primer túnel acústic d'ús civil per estudiar l'impacte de la contaminació acústica al medi marí

Al Laboratori d'Aplicacions Bioacústiques (LAB) de la UPC, ubicat a Vilanova i la Geltrú, s'ha inaugurat el primer túnel acústic d'ús civil a Europa per estudiar l'impacte sonor de l'activitat humana i industrial en els ecosistemes marins. Aquest equipament científic, que és ja una realitat, esdevé un avenç clau en els projectes que l'equip del LAB duu a terme a través d'una xarxa internacional de sensors instal·lada a l'Àrtic, a l'Amazones i al Japó, entre d'altres llocs.

El director de l'equipament científic, que amb una capacitat de 150.000 litres, reprodueix l'entorn natural del mar, Michel André, ha parlat de la recent tecnologia que permet detectar la contaminació acústica del medi marí i de la necessitat de disposar d'una instal·lació com el túnel acústic del LAB que "permet calibrar els sensors que aporten dades sobre el soroll en el medi marí amb l'objectiu d'ajudar a reduir l'impacte d'aquesta contaminació invisible". A diferència d'altres instal·lacions europees que són militars, el túnel acústic de VNG és d'ús civil i permet múltiples aplicacions com per exemple "ajudar en el control i eradicació de la plaga del cargol poma al Delta de l'Ebre, Taiwan o Japó; a limitar els efectes negatius en els animals marins derivats de la construcció de parcs eòlics al Japó o l'estudi per combatre els paràsits que afecten el salmó de Noruega".

Aquesta instal·lació ha suposat una inversió de 350.000 euros i s'ha realitzat amb aportacions de fons europeus FEDER, del Ministeri d'Economia i Competitivitat i del mateix LAB. La inauguració ha comptat amb la presència del rector de la UPC, Enric Fosas; de l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras; dels regidors del Govern municipal, Ariadna Llorens, regidora d'Innovació, Joan Giribet, regidor de Projectes i Obres i Gerard Llobet, regidor d'Urbanisme i Medi Ambient; del director de l'EPSEVG, Frederic Vilà, de l'exalcalde de VNG, Joan Ignasi Elena; representants de Ports de la Generalitat i de la mateixa Escola Politècnica Superior de VNG, Centre Tecnològic i grups de recerca, entre d'altres assistents.

L'alcaldessa de la ciutat, Neus Lloveras, ha destacat la importància d'aquest equipament científic que esdevé "un actiu més per a Vilanova i la Geltrú com a ciutat que vol ser referent en investigació i recerca al voltant del mar". En aquest sentit, Neus Lloveras ha afirmat que "VNG ha fet una aposta per ser ciutat referent en l'àmbit de la recerca i també en l'àmbit educatiu". Per la seva banda, el rector de la Universitat Politècnica de Catalunya, Enric Fosas, ha qualificat aquest equipament com una oportunitat important per seguir fent projectes internacionals en entorn oceanogràfic i ha destacat "la constatació que l'investigador i director del LAB, Michel André ha estat capaç de posar aquesta instal·lació al mapa amb projectes internacionals com els que realitza al Brasil, a Europa o a la costa del Japó".

El director de l'EPSEVG, Frederic Vilà ha expressat "l'orgull i l'honor que suposa per a l'Escola Politècnica de VNG comptar amb el LAB i amb l'equip del doctor Michel André", mentre que la regidora d'Innovació de l'Ajuntament de VNG, Ariadna Llorens, s'ha referit al nou equipament com "un èxit compartit de totes les persones que han treballat i, utilitzant el llenguatge mariner, han remat junts per un objectiu comú demostrant la gran potencialitat en recerca, innovació i coneixement en l'àmbit marí de Vilanova i la Geltrú".
 

Tecnologia puntera a Europa

La nova infraestructura, d'unes dimensions de 9m x 4m x 4m, està suspesa sobre suports que l'aïllen de les vibracions transmeses per l'entorn i les seves parets són absorbents per tal de limitar la reflexió acústica. El disseny i les característiques del túnel permeten simular l'entorn natural del mar en qualsevol condició i, per tant, calibrar els sensors acústics d'acord amb les característiques de cada zona d'estudi. Aquests sensors s'utilitzen per enregistrar fonts sonores naturals, biològiques i artificials. El tanc està dissenyat per experimentar els límits de tolerància al soroll artificial de la fauna marina.

 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top