Sistema pioner al món en el tractament dels residus

El Parc Ambiental de Bufalvent de Manresa està experimentant amb una tecnologia pionera al món aplicada al procés de compostatge, en què es converteix el residu orgànic en abonament, i que està donant com a resultat millores substancials en la qualitat del producte final.

Es tracta del projecte europeu Compoball, impulsat per un consorci de setze empreses, entitats i associacions d'arreu del continent, que inclouen l'empresa IRIS de Castelldefels, l'Agència de Residus de Catalunya, la UPC, i l'Associació de Plantes de Compostatge de Catalunya. Ja fa tres anys que es va iniciar en una fase experimental que és a punt d'acabar-se. En aquest temps, la planta de Bufalvent, del Consorci del Bages per a la Gestió de Residus, ha estat una de les quatre instal·lacions de tot el continent que han servit per a la prova pilot (en què també hi ha la planta de compostatge de Torrelles de Llobregat).

La clau d'aquest sistema innovador és que permet monitoritzar el procés de compostatge. Això implica poder conèixer en temps real i de forma continuada les condicions de temperatura i humitat amb què es troba la pila de compostatge emmagatzemat "sense necessitat que l'operari s'hi hagi de desplaçar", apuntava ahir en la presentació d'aquest nou mètode a Manresa la coordinadora del projecte i membre de l'empresa IRIS, Mirta Rodríguez.

El mètode consisteix en inserir uns nodes sense fils en forma d'ou dins d'aquestes piles de residu perquè captin la temperatura i la humitat de l'entorn. Aquests mateixos aparells retransmeten la informació per radiofreqüència a un hub que recull les dades de tots els nodes, i que es poden analitzar en temps real a través d'una web. Tot plegat, "permet a l'operari poder actuar en qualsevol moment per optimitzar el procés", modulant la temperatura o la humitat, "i aconseguir que el compostatge tingui la millor qualitat possible", va afegir durant l'explicació d'ahir el responsable tècnic d'IRIS, Carlos Rovira. A més, aquestes dades queden emmagatzemades, de manera que es pot analitzar la seva seqüència temporal.

Entre altres coses, la planta bagenca va ser escollida en el seu dia per a la prova pilot perquè és un sistema de tractament estàtic, és a dir que la pila de compost es manté sense moure's durant més temps.


Font: Regió 7
 

tornar al llistat de notícies

Aquest espai web utiliza  cookies pròpies i de tercers per tal de millorar els nostres serveis i mostrar publicitat relacionada amb les seves preferències mitjançant l'anàlisis de la seva navegació. Si continua, entenem que accepta el seu ús. Pot informar-se sobre la nostra política de cookies aquí

Accepto
Top