Solucions Geogràfiques ha realitzat dos plans d’emergència de situació de sequera dels municipis de Rubí (finalitzat) i de Tarragona (en redacció actualment).
Les sequeres són una característica intrínseca a les condicions mediterrànies i, per tant, s’han d’abordar d’una manera integrada en la gestió dels sistemes hídrics. Els plans de sequera són una peça clau en les zones de clima mediterrani com el nostre, en un escenari d’emergència i de canvi climàtic que patim i sobretot són peces cabdals d’aplicació de mesures municipals en situacions com la declarada actualment de l'estat d'excepcionalitat per sequera hidrològica a Catalunya, especialment a les conques internes.
Solucions Geogràfiques ajuda als municipis a redactar els plans en cas que no els tingui aprovats.
Els plans d’emergència de sequera municipals són la planificació i gestió de l’aigua dels municipis en els escenaris en que l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) declari la situació de sequera, per tal de poder establir un model d’actuació i de comportament dels serveis municipals, que garanteixi, tant la coordinació dels recursos necessaris, com l’actuació a fi de minimitzar els efectes posteriors de les situacions de sequera per assegurar el subministrament d’aigua a la població.
Els plans inclouen: la descripció i quantificació de tots els recursos hídrics disponibles al municipi, tenint en compte el règim d’explotació de les fonts de subministrament, especialment pels 4 escenaris de sequera; la descripció i quantificació dels consums d’aigua en situació de normalitat per tipologia d’ús sectorial i les mesures a aplicar per a cada escenari de sequera, així com, una avaluació i quantificació justificada dels impactes generats en cadascun d’ells pel que respecte a la variació de la demanda del consum municipal.
L’objectiu principal del plans és establir un protocol estable i capaç de gestionar aquestes situacions com una extensió de la gestió ordinària, sense haver de recórrer cada vegada a la declaració de Decrets de Sequera.
Els plans de sequera pretenen minimitzar els impactes ambientals, econòmics i socials de les situacions de sequera, tot garantint les dotacions d’aigua per a l’abastament urbà, d’ús domèstic, requerides per a assegurar la salut i el benestar de la població, especialment en episodis crítics. També minimitza les restriccions als cabals circulants als rius i a les aportacions d’aigua als ecosistemes i espais naturals associats al medi hídric. Finalment també minimitzen els danys econòmics en les activitats que utilitzen l’aigua com a factor de producció (regadiu, usos industrials i altres usos), així com en d’altres que s’hi relacionen per mitjà del teixit econòmic del país.